Lapozz bele! Aktív időskor, nyugdíjaslét és rejtvénymelléklet az új Nők Lapjában

E heti lapszámunkban az időskor témakörét járjuk körbe, a tudatos tervezéstől kezdve az aktív időtöltésen át egészen néhány példaértékű és nem utolsósorban inspiráló személyes történetig. "Lapozzatok bele" máris a magazinba, amelyben központi témánk mellett izgalmas interjúk és riportok is várnak rátok!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 8 kép

Nyugdíjasok 2019

Hosszú évek óta halljuk, hogy öregszik a társadalom, aminek egyik elkerülhetetlen következménye, hogy előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik a jelenlegi nyugdíjrendszer, mert nem lesz, aki – borzalmas szóval élve –„kitermelje” a nyugdíjakat. Ne menjünk most bele abba, hogy a szépkorúak nemzedékei mi mindent „termeltek már ki” küzdelmes életük folyamán, maradjunk annál a szikár ténynél, hogy a mai aktív korúaknak bizony, ha tetszik, ha nem, egyre komolyabban kell venniük a sokat emlegetett öngondoskodást. És ezen nemcsak a biztos anyagi háttér megteremtését értem, hanem egy sokkal átfogóbb fogalomkört, amelynek lényege a tudatos felkészülés az időskorra.

Azért járjuk körbe ezt a sokrétű témakört e heti lapszámunkban, mert lenyűgöző példákat és cáfolhatatlan érveket tudunk felsorakoztatni amellett, hogy igenis érdemes megmozgatni a fantáziánkat – s vele együtt az izomzatunkat is – annak érdekében, hogy ne rettegéssel vagy melankóliával gondoljunk az idő múlására, hanem sokkal inkább lehetőséget lássunk benne. Vegyük például azt a hetvenegy éves nagyit, aki nyugdíjas korára főállású turistává képezte ki magát, rendszeresen gyalogol 10-12 kilométert, innen nyeri az energiát az unokázásra, s mellette egy nála is idősebb hozzátartozó ápolására. Az összeállításunkban megszólaló másik szereplő is hasonló (nordic walkingos) receptúrából meríti erőtartalékait ahhoz, hogy hatvanhat évesen még részmunkaidőben dolgozzon, s hozzá öt unokája mellett bébiszitterkedjen. És sorakozik a többi példa is, amelyekből az derül ki, hogy egyvalamit nem szabad: feladni. Mozdulni kell, mozgatni az agyunkat, az izmainkat, mert valahogy úgy vagyunk kitalálva, hogy a tespedés csak bajt és önsajnálatot hoz, míg az aktivitás, a kedvünkre való cselekvés derűt és boldogságot teremt.

És ez független a nyugdíjkorhatártól, sőt, még annak rendszeres emelésétől is, ami esetleg azt a csalóka látszatot keltheti a fiatalabbakban, hogy az a kor úgyis beláthatatlan messzeségben van. Tévedés. Az idő gyorsabban röpül, mint amivel bármiféle sávos emelés lépést tud tartani. Majd meglátják!

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!

 

Fotó: Archív, Getty Images