Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta van jelen Irakban, hogy támogassa a háború károsultjait. Segélyprogramjuk legújabb szakasza a súlyosan károsodott iskolák felújítására fókuszál. Céljuk, hogy a háború után visszatérő családok gyermekei folytathassák tanulmányaikat, reményt kapva ezzel jövőbeli boldogulásukhoz.

„Adjunk esélyt a visszatérésre, esélyt a maradásra!” címmel hirdetett társadalmi összefogást az Ökumenikus Segélyszervezet. A cél ezúttal az, hogy a harcokban károkat szenvedett iskolák helyrehozásával, új bútorokkal, táblákkal és írószerekkel segítsenek abban, hogy a Moszul közelében található Karemlesh, Bashiqa, Qaraqosh és Talkif településeken újraindulhasson az iskolai oktatás, ezzel együtt pedig esélyt kapjanak a gyerekek a tanulásra, valamint egy jobb és élhetőbb jövőre.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyedüli regisztrált magyar segélyszervezetként van jelen Irakban, a 2014-es iszlám térnyerés óta rendszeresen segítenek a háború elől menekülő családoknak. Például központot nyitottak a nehéz helyzetbe kerültek számára, lakóházakat építettek újjá, valamint egy 2,5 ezer ember ellátására alkalmas vízhálózatot is helyreállítottak. Mindezek mellett téli tüzelővel, élelmiszerrel és meleg holmival segítettek és segítik ma is a rászoruló családokat. A szervezet a kézzelfogható támogatáson túl fontosnak tartja a lelki és pszichoszociális támogatást is, ezért közösségi központokban is segítséget nyújt.

A jelenlegi segélyprogram középpontjában az iskolák állnak: kiégett tantermek, leszakadt táblák, törött bútorok, romos udvarok, átlőtt falak és számos megrongálódott tér tátong az egykor gyerekektől hangos intézményekben. Sok településen újraindult már az oktatás, de vannak olyan helyek, ahol segítség nélkül esély sem lenne az eredeti állapotok visszaállítására.

Az iskolák felújításához március 31-ig pénzadomány formájában ti is hozzájárulhattok, például a 1353-as adományvonalon vagy az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán található adományozási felületen.

A humanitárius segélyprogram a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, továbbá a társadalmi adományozások segítségével valósul meg. A segélyprogramról még többet tudhattok meg az Ökumenikus Segélyszervezet oldalán.

Képek: Ökumenikus Segélyszervezet