A világ legszebb kertjei és fűszernövények minden mennyiségben a Nők Lapja Kert és Virág 2019-es számában

Nyakunkon a tavasz és vele együtt a kerti tennivalók, de nemcsak ezért ajánljuk figyelmetekbe idei különszámunkat, hanem azért is, mert közeli és messzi tájakra kalauzolunk, fűszernövényeket „kóstolunk” és mesés növényekben gyönyörködünk az oldalakon. Irány a természet!

Kattintsatok a képre, és „lapozzatok” bele a magazinba!

Galéria | 14 kép

Fűszer a kertből

Nincs nagyobb öröm annál, mint hogy a gyerekünk, a párunk vagy a szüleink megdicsérik a főztünket. Igaz, sokan nem szívesen állnak a tűzhely mellé, elfecsérelt időnek tartják. Pedig szerintem nem az.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Szerencsére divatja van az egészséges táplálkozásnak és mindennek, amit saját magunk készítünk. A tematikus főzőcsatornák műsorai új, izgalmas, finom ételek elkészítésére inspirálnak bennünket egy-egy sztárséf útmutatásával. A legtöbb szakács a fűszer növényeket a balkonról, kertből hozza be, jelentőséget tulajdonít a helyi alapanyagoknak, például Jamie Olivér ennek a szemléletnek a nagykövete. A főzés a gondoskodás, az „adni tudás” jelképe, és ugyanígy a saját kert, a magunk termesztette zöldség, gyümölcs, fűszernövény is. A kert ápolása örömteli tevékenység, ha a végeredményt nézzük: a gyerekek számára a legnagyobb csoda látni, hogyan csírázik ki egy mag, bújik ki egy növény a földből és érik a gyümölcs a fán.

Az első napsugarak engem már februárban kicsaltak a kertbe, átgereblyéztem a pázsitot, az elszáradt, bokrok alatt maradt leveleket szelektív zöldhulladékzacskóba tettem, a rózsabokrokat megmetszettem és az elszáradt levendulákat – néhány hónap késéssel – levágtam. Kellemesen elfáradtam, és az jutott eszembe, hogy ez a mozgás a napi tornát helyettesíti, észrevétlenül szaladt el a három óra odakint… Már most alig várom, hogy tavasz legyen, és több időt tölthessek a kertben! Jó lenne egy magaságyást készíteni, fűszernövényekkel beültetni, hogy ezentúl a saját kertemből hozhassam be az oregánót a pizzatésztához. A fűszernövényeket teába és süteményekbe is tehetjük, például rozmaringot a meggyes pitébe, ahogy azt egy könyv szerzőjétől megtudtam. Kísérletezzünk bátran a növényekkel, virágokkal! Vágjunk bele új dolgokba a kertünkben, hogy aztán az asztalra tehessük az ott termesztett alapanyagokat. A természet kincsesbánya, fedezzük fel értékeit!

Eszes Andrea, felelős szerkesztő