Hétvégén véget ért a tíz napos 69. Berlinale. A zsűrit idén Juliette Binoche vezette, a legjobb filmért járó Arany Medvét a Synonymes kapta, de aminek a legjobban örülünk, az a magyar siker, vagyis Buda Flóra Anna díjnyertes rövidfilmje.

74 országból 400 filmet mutattak be az idei Berlinálén, amely a Cannes-i és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál mellett az egyik legjelentősebb filmfesztivál Európában és a világban. A legrangosabb díjakat, vagyis az Arany és Ezüst Medvéket ezúttal is különleges, valamint témájukat tekintve komoly üzenettel bíró alkotások vitték haza.

A legjobb filmnek járó Arany Medve díjasa: Nadav Lapid – Synonymes

Az izraeli-német-francia film egy önéletrajzi ihletésű alkotás, amely egy tel-avivi fiatalemberről szól. A férfi megtagadja hazáját, ezzel együtt identitását, Párizsba költözik és minden erejével azon dolgozik, hogy beilleszkedjen, megtanulja a nyelvet, ezáltal pedig tökéletes franciává váljon. A film egy nagyon fontos kérdést feszeget: vajon elutasíthatjuk a származásunkat és azt, akik valójában vagyunk?

Nézzetek meg egy jelenetet a filmből:

A legkiemelkedőbb Ezüst Medve díjasok

A zsűri nagydíját François Ozon igaz történet alapján forgatott filmje, a  Grâce à Dieu (By the Grace of God) nyerte el. A legjobb rendező díját Angela Schanelec Ich war zuhause, aber (I Was at Home, But) című alkotása kapta. A legjobb színésznő idén Yong Mei, a legjobb színész pedig Wang Jingchun lett, érdekesség, hogy a két díjazott egy filmben, a Di jiu tian chang-ban (So Long, My Son) szerepelt. A legjobb forgatókönyv az olasz La paranza dei bambini (Piranhas) alkotóié, vagyis a három forgatókönyvíró munkája lett. A filmfesztivál legjobb híre pedig – legalábbis számunkra -, hogy egy magyar alkotás, méghozzá Buda Anna Flóra animációs filmje is bezsebelt egy díjat.

A rövidfilmes kategória Teddy-díjasa: Buda Anna Flóra – Entrópia

Buda Anna Flóra tízperces animációja három párhuzamos univerzumot mutat be, amelyben egy-egy nő él különböző körülmények között. Aztán egyszer csak belekerül a rendszerbe egy légy, amely képes átjárni a három világ között, ezzel pedig megnyit egy kaput, amelyen át a nők elindulhatnak egymás felé. A hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmnek szentelt elismerést független zsűri ítélte oda Buda Flóra Annának, aki az Entrópiával diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékén. A film a Berlinale rövidfilmes programjában szerepelt egy másik magyar alkotással, Tóth Luca Lidérc úr című filmjével együtt.

Íme, az Entrópia előzetese:

Nyitókép: Getty Images