Brassaïtól David Lynchig. Izgalmas fotókiállítások, amiket látni kell 2019-ben

Brassaï, Lucien Hervé, David Lynch, Tóth József Füles, Carla Tabora, Robert Vano és még sorolhatnánk tovább a fotográfia történetének különleges vagy épp megosztó, veterán és ifjú tehetségeit, akiknek képeiből tárlat nyílik idén hazánkban. De nem soroljuk, inkább részletesen bemutatjuk, mi várható fotókiállítás-fronton ebben az évben.

Carla Tabora: Az érzelmi idő mértékei

Carla Tabora Barcelonában él és dolgozik, idén második önálló megjelenésére kerül sor a TOBE Galériában. A kiállítás középpontjában az idő, pontosabban az idő érzékelése, hol gyors, hol pedig lassú múlása áll. A mindennapok eseményei alapján vizsgálódott a fotós, de vajon hogyan fényképezhető le az idő? A képek elárulják…

Időpont: 2019. február 5 – március 8.

Helyszín: TOBE Galéria – 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Varga Marietta: Fejezetek

Varga Marietta elmúlt öt évének munkáit láthatjátok a Kolta Galéria kiállításán, amelyen Vékás Magdolna fotóművész beszélget majd az alkotóval. Az művész több korábbi fotósorozatának darabja is felsorakozik, például a Raw Hill, a My Town Siófok II., a Szembenézés, a Magam Mögött és az After August, amelyeket szemlélve úgy érezhetjük: egy élet fejezetei jelennek meg előttünk. A lágy és kellemes színek, valamint a különleges perspektívák új szemszögből jelenítik meg a mindennapi világot.

Időpont: 2019. február 14 – március 8.

Helyszín: Kolta Galéria – 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

Utazás a valóságon túlra – David Lynch: Kis történetek

Az amerikai függetlenfilm élő legendája, a rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész David Lynch fotókiállítása az idei Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye lesz. Az egyedülálló tárlat hangulatát a láthatatlan összefüggések, a kimondhatatlan érzések és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja majd. Szürrealista, ezoterikus, szorongó és művészien erőszakos. Pszichedelikus utazás lesz ez az érzelem, a humor, a játékosság, ugyanakkor a nyugtalanság világába. Ne hagyjátok ki!

Időpont: 2019. március 1 – június 2.

Helyszín: Műcsarnok – 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Távlatok / Kortárs magyar tájkép

Csaknem félszáz alkotó művei kerülnek a nagyközönség elé a Kiscelli Múzeumban, amelyek témájukat tekintve a tájkép, a tájábrázolás, valamint tájértelmezés műfajához sorolhatóak. A munkák között a természeti és emberi táj 21. századi létezését, a táj és ember viszonyát, az erős gondolatiságot és a vizuális hatásokat is felfedezhetitek majd.

Időpont: 2019. április 5 – június 15.

Helyszín: Kiscelli Múzeum – 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A 37. alkalommal megszervezett sajtófotó kiállításon idén is amatőr és hivatásos fotósok munkáit láthatjátok majd. A fotóriporteri szakma legnagyobb hazai szemléje évről évre hatalmas látogatóközönséget vonz, köszönhető ez többek között annak is, hogy a képeken olyan hétköznapi és mindannyiunkat érintő témák jelennek meg, mint a politika, a kultúra, a mindennapi élet és a sport, miközben a megannyi alkotás sokszínű és elgondolkodtató tartalmakat tár a szemünk elé.

Időpont: 2019. április 5 – május 19.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – 1065 Budapest, Nagymező u. 8.

Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században

A 19. századi alkotók mellett kortárs művészek munkái is láthatóak a Mai Manó Házban. A kiállítók olyan technikákat alkalmaztak és olyan témákat választottak, amelyek felidézik a korábbi századok fotográfusainak módszereit. Kivételes műveket láthattok, amelyekben egyszerre keveredik a régi és a modern.

Időpont: 2019. február 1 – március 17.

Helyszín: Mai Manó Ház – 1065 Budapest, Nagymező u. 20.

Lucien Hervé & Rodolf Hervé: Négyszemközt

Érdekes fotókiállítás a Négyszemközt című tárlat is, amelyen apa és fia fotográfiáinak válogatása látható. Egymásra rímelő képek, amelyek szinte összekacsintanak, miközben mindkét fényképész művészetének lényeges elemeit, az életművek sajátosságait és az élesen eltérő látásmódot mutatják be. A művekben persze felfedezhetőek a közös vonások és a hasonló szellemiség is. Humor, irónia, társadalomkritika és absztrakció egyben – ez vár rátok a Várfok Galériában.

Időpont: 2019. január 24 – március 14.

Helyszín: Várfok Galéria – 1012 Budapest, Várfok u. 11.

Hegedűs 2 László: A szocialista szürrealizmus titokzatos bája

A Karinthy Szalonban kiállított képek a Kelet és a Nyugat jellegzetes művészeti izmusainak az ötvözetéből jöttek létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészete vizuális lenyomatai a szürrealizmus kép és szöveg montázsainak transzformálásával a fikciót műalkotássá, politikától mentes művészeti valósággá változtatja. Nem hétköznapi alkotások, nem hétköznapi élmény!

Időpont: 2019. március 26 – április 19.

Helyszín: Karinthy Szalon – 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 22.

Legendás fotómodellek a  XX. századból – Tóth József Füles

Igazi időutazás részesei lehettek azon a kiállításon, amelyen a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának, Tóth József Fülöpnek a képeivel találkozhattok. A fotográfus egészen a ’70-es évektől kezdve hozott létre reklámfotókat és plakátokat, amelyekkel mai értelemben véve is újat és egyedit alkotott. A szellemes ötletek, a groteszk, humoros és látványos megjelenítés, a jól átgondolt koncepciók mind hozzájárultak egyedülálló stílusához és máig tartó sikeréhez. Ha szerettek nosztalgiázni és visszatekintenétek a korábbi évtizedekre, akkor mindenképpen látogassatok el a kiállításra!

Időpont: 2019. február 5 – március 3.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria – 1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Minden múlt a múltam – Válogatás a Fortepan fotóarchívum képeiből

A digitális fotóarchívum tavaly év elején érte el a 100 ezres képszámot, gyűjteményükben 1990 előtt fotók találhatóak, amelyekből majdnem félezer darabos válogatást tekinthettek meg április 11-től a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás – és egyben a fotók témája – szorosan kapcsolódik hazánk 20. századi történelméhez, de láthatóak lesznek az átlagemberek életeseményei és a mindennapok történései is. Mindannyiunk közös nagy családi fotóalbuma ezúttal „élőben”, egy emlékezetes kiállítás keretein belül látható majd.

Időpont: 2019. április 11 – augusztus 25.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria – 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Brassaï 

Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula az erdélyi Brassóban született, Budapesten, majd később Berlinben tanult, 1924-ben végül Párizsban telepedett le. Sosem tért haza Magyarországra. Harmincévesen kezdte a párizsi éjszakákat fotózni és habár sok időt töltött a szürrealistákkal, munkáiban inkább a valóságot és a hétköznapi életet igyekezett kifejezni. Ezt viszont olyan szemszögből tette, mintha először látnánk azt. Idén ősszel, a művész születésének 120. évfordulóján nagyszabású tárlattal vár a Magyar Nemzeti Galéria, amelyen Brassaï csaknem 200 művén keresztül nyerhettek betekintést a fotóművész összes alkotói korszakába.

Időpont: 2019. október – 2020. január

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria – 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Robert Vano – Memories / a Cseh Centrum kiállítása

Nem mindennapi, sőt egészen egyedi kiállításon vehettek részt áprilisban a FUGA-ban, ahol a művész személyes emlékeinek gyűjteményébe enged majd betekintést.  Saját élete és munkássága is megjelenik a Polaroiddal megörökített színes képeken, amelyek egy részét most először mutatja be Vano a nagyközönségnek. A fotók bizonyos darabjai New Yorkban, Párizsban és Milánóban születettek és mintegy összegzik az alkotó munkásságát 1968-tól egészen napjainkig.

Időpont: 2019. április 3 – 21.

Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ – 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

 

Összeállította: Légrádi Júlia

Képek: budapestphotofestival.hu, mariettavarga.com, maimano.hu, kulturkuria.hu, fortepan.hu, Archív