Lapozz bele! Nevelőszülőség, génmanipuláció és egy kis Süsü az új Nők Lapjában

Süsü és Csukás István, Tintanyúl, genetika, nevelőszülőnek lenni 2019-ben, netfüggőség, megbocsátás, téli depresszió, testvéri szeretet, Clint Eastwood, békebeli bálok, Stan Lee, Porto, Kern András. Néhány név és hívószó e heti lapszámunkból, melyek, reméljük, azonnal kedvet hoznak az olvasáshoz!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 9 kép

Nem kívánt mellékhatás

Az embernek fáj a feje, forog körülötte a világ, hányingere van, időről időre szívdobogása lesz, erősen verejtékezik, remeg keze-lába, kerüli az éles hangokat és fényeket, megváltoznak körülötte a tér perspektívái, legszívesebben vízszintesben lenne, de valójában az sem jó – ilyen az, amikor valaki másnapos. Tapasztalatból beszélek, amire egyáltalán nem vagyok büszke. A tüneteket tekintve, azt hiszem, nyugodtan mondhatja ilyenkor magára az ember, hogy beteg, és segítségre szorul. (Amit pl. a feleségétől – aki a megfázást is jellemhibának tekinti – csak a legritkább esetben kap meg.) Szóval az igény nagy, és ennek megfelelően komoly kutatóorvoscsoportok dolgoznak a túlzott alkoholfogyasztás következményeinek a mérséklésén, amiben őszintén remélem, hogy nem fognak sikerrel járni. Ugyanis ha egyszer s mindenkorra meg lehetne gyógyítani a másnaposság betegségét, akkor sokkal kevésbé megfontoltan innánk alkoholt, és fajunk rövid úton kihalna. Ennél jobb a mostani szisztéma, amelyik a mértéktelenséget bünteti, a mértékletességet pedig jutalmazza.

Mindig ilyen és ehhez hasonló dolgok jutnak eszembe, amikor azt hallom, hogy génsebészek az emberi genom „megjavításán” fáradoznak. Az e heti Nők Lapja Téma az emberi génmódosítás kérdését járja körül annak apropóján, hogy Kínában hivatalosan is megszületett a világ első génmanipulált ikerpárja. A hírt inkább megdöbbenés, mint lelkesedés fogadta. Talán nem véletlenül. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy vélt vagy valós fenyegetés instant kiküszöbölésével hosszú távon az egész emberiséget sodorják veszélybe. És nemcsak a biológiánkban, hanem a fejekben lezajló változások is fenyegetőek lehetnek, hogy miként gondolkodunk az emberi élet szentségéről.

Az, hogy a természetet óvni, védeni kell, már egyre kevésbé kérdéses bárki számára, még ha nem is feltétlenül eszerint cselekszik a hétköznapjaiban. Ma már értjük, hogy nem lehet úgy az ökoszisztéma egy pontján beavatkozni, hogy az ne lenne aztán kihatással az egész rendszerre. Az emberi szervezet, pláne az emberi genom ugyanilyen, ha nem még érzékenyebb rendszer. Ma még nem látjuk, hogy az egyes beavatkozásoknak milyen nem várt következményei lesznek. De hogy lesznek, abban egészen bizonyos vagyok.

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

 

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

 

Fotó: Archív, Getty Images