6 könyv, amit minden nőnek el kell(ene) olvasnia legalább egyszer az életben

Télen (is) imádok könyvekkel kikapcsolódni. Felvenni a kedvenc puha pulcsimat, befészkelni magam a kanapé sarkába és leemelni egy kötetet - nincs ennél jobb terápia. Szerintem. Nem baj, ha ismerős a történet, nem bánom, ha megéltem már vagy tízszer, egyszerűen akkor az kell. Vannak az ember életében ilyen örökzöldek. Ti hányat pipálhattok ki a listámból? Dakos Edit szubjektív könyvajánlója.

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

margaret-atwood-a-szolgalolany-meseje

Jelenkor, 3999 Ft

Őszintén szólva, hamarabb néztem meg a könyv alapján készült sorozatot, de a film egyáltalán nem vett el Margaret Atwood csodálatos regényének értékéből. Az 1986-ban Booker-díjra jelölt megrázó vízió egy olyan világról szól, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában álljanak. Az író az egyik nő torokszorító történetén keresztül mutatja be ezt a világot. Nem csalódtam. Egyszerűen lehetetlen letenni az izgalmas, ugyanakkor nyomasztó képet festő kötetet, nem is csoda, hogy több mint negyven nyelvre lefordították!

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

alice-csodaorszagban

Elektra Kiadóház Bt., 2790 Ft

Nem is olyan régen az egyik könyvesboltban ácsorogva azon gondolkodtam, hogy megveszem ezt a könyvet az egyik egyéves lányismerősömnek, de aztán beláttam, hogy a korából kifolyólag ennek most még semmi hasznát nem venné. Ennek ellenére azt is megjegyeztem magamban, hogy Lewis Caroll kötetét minden fiatal lánynak és nőnek el kellene olvasnia, mert: ezernyi színe van, mulatságos, abszurd és találkozniuk kell Alizzal! Ha már elkezdtétek olvasni, kitartás, bár elsőre zagyvaságnak tűnhet a történet, higgyétek el, szerethető őrültség ez!

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

anna-karenina

Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 5990 Ft

Mesteri mű. Szívem szerint mást nem is írnék a világirodalom egyik legerősebb női karakteréről szóló kötetről, amit Thomas Mann korábban úgy méltatott: „A világirodalom legnagyobb társadalmi regénye”. Készüljetek fel, mert Anna tragédiája nagyívű olvasmány lesz, olyan, ami a téli estéken szuper kikapcsolódás!

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

izek-imak-szerelmek

Partvonal, 3490 Ft

Az ember életében vannak olyan könyvek, amelyeket időről időre nagyon jó elővenni. Nekem ez épp egy ilyen kötet. Ha van egy kis én-időm, szabad percem otthon, akkor csak fellapozom és elkezdődik az utazás. Az önmagát kereső szerzővel csodálatos tájakon találom magam, de közben egy belső utazáson is részt veszek. Egy megmagyarázhatatlan, spirituális emelkedettség járja át a betűket, ami gyógyír az elveszett ember számára. Fantasztikus elmerülés!

Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

a-nagy-gatsby

Európa Könyvkiadó, 2450 Ft

Húszas évek, dzsesszkorszak, fényűző partik… Már ezek lefestése önmagukban varázslatosak, de a gyönyörű képhez társul egy fordulatos történet is, amely az amerikai álom mítoszáról szól. A dúsgazdag Gatsby és a butácska, határozatlan Daisy románca már az első néhány oldal után beszippantott, nem tudom, talán a stílusa, talán a ritmusa, talán minden így együtt jó úgy, ahogy van. Kerek és megismételhetetlen alkotás!

James Matthew Barrie: Pán Péter

pan-peter

Alexandra Kiadó, 3999 Ft

Kicsi gyerek voltam még, amikor az egyik rokontól megkapta a család videokazettán Pán Péter történetét. A nővéremmel természetesen azonnal a tévé elé heveredtünk és a következő néhány hétben rongyosra néztük a filmszalagot. Felnőttként akadt a kezembe a történet könyvváltozatban, és nagyszerű utazás volt. Nemcsak az elveszett kölykökkel, Csingilinggel és Pán Péterrel találkozhattam Sohaországban újra, hanem az elmúlt, felhőtlen gyermekkorommal is. Rájöttem, hogy én is egy Pán Péter vagyok, aki teljesen soha nem fog felnőni. Épp ez a könyv fő üzenete: senkinek sem kellene megfeledkeznie arról, hogy egyszer ő is volt gyerek.

Szöveg: Dakos Edit
Fotó: Pixabay