Kapcsolj ki! Tematikus sétán, fotókiállításon, Szendrey Júlia-könyvbemutatón vagy jazz koncerten

2019 első hétvégéjére csupa olyan programot gyűjtöttünk össze, ami kikapcsol és felráz a munkahét után. Mehetünk akár reggeli jazz koncertre, részt vehetünk szociokulturális kalandozáson, de az olvasás szerelmesei Szendrey Júlia verseskötetét is megismerhetik közelebbről! Szép évkezdést kívánunk!

Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban: Szendrey Júlia összes verse

szendrey-julia-osszes-verse

Kortárs Kiadó, 3000 Ft

Szendrey Júlia neve hallatán azonnal eszünkbe jut Petőfi Sándor és hozzá fűződő szerelmi kapcsolata. De itt az ideje, hogy egy kicsit másképp is nézzünk rá, mégpedig a magyar irodalom egyik első, fontos nőfigurájaként. A születésének 190., halálának 150. évfordulójára megjelenő kötet 141 versét tartalmazza, amelyek többsége eddig publikálatlan volt. Gyimesi Emese kritikai igényű szövegkiadása Szendrey Júlia összes verse mellé kísérőtanulmányt, jegyzeteket és életrajzot közöl, élete dokumentumainak színes képmellékletével. A kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont 2019. január 17-én! Kikapcsolódásnak és egy röpke időutazásnak is nagyszerű!

Időpont: január 17. 18:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053, Budapest, Károlyi utca 16.

Soharóza – Halas Dóra – Nagy Fruzsina: Tabu kollekció

soharóza

A Trafó House az újévben is sok-sok érdekes és izgalmas programmal vár! Kezdésnek itt van például a Tabu kollekció! A legendás PESTIESTI kosztümmágusának és a Soharóza vezetőjének közös vizuális és hangzó ínyencsége. Főszerepben a kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények. Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra karnagy szakmáik ötvözéséből megszülető látványos divatkoncertje olyan játékos világképet rajzol elétek, melyben az izgalmas és titkon mindenkit foglalkoztató tabutémák vonulnak fel a mindennapok frusztrációinak kifutóján. Hogy végre egyszer farkasszemet nézhessetek velük. A Soharóza 25 kórustagjával közösen teremtett Tabu kollekció szókimondó világának szereplői az intimitás tradícióit felrúgó kérdéseket sajátos humorral kezelik. Ezt mindenképpen látnotok kell!

Még több információ az esemény Facebook-oldalán!

Időpont: január 4, 5, 6, 20:00

Helyszín: Trafó House, 1094, Budapest, Liliom u. 41.

Mastercard Jazz Brunch a Katona József Színházban

mastercard jazz brunch

Ha eddig még jutott volna el hozzátok a hír: minden hónap első vasárnapján élőzenével várnak benneteket a Katona József Színház K:antin-jában, ahol az andalító zene mellett alkalmatok van finom reggelit is elfogyasztani. 2019-ben elsőként Bagóczky Lívia, Oláh Krisztián és Pecek Lakatos Krisztián lépnek színpadra, egészen pontosan január 6-án. Oláh Krisztián, Junior Prima Primissima- és Gramofon díjas zongoraművész, a Mastercard Jazz Brunch rendszeres vendége, hozzá csatlakozik Bagóczky Lívia, a Balkan Fanatik énekesnője és Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőn. Ha még nincs programotok vasárnapra, ott a helyetek!

Részletek az eseményről ITT!

Időpont: január 6. 11:00-14:00

Helyszín: K:antin, 1052, Budapest, Petőfi Sándor u. 6.

A Nyócker málló pompája – szociokulturális kalandozás

Idén lehetőségetek nyílik felfedezni Józsefváros izgalmas kontrasztjait! Az ide szervezett séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit járják körül az érdeklődők. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. A látogatók beleshetnek az udvarokba, világhírű tudósok, politikusok, művészek lakóhelyeit is megnézhetitek. A szocio-kulturális séta végén látogatást tehettek egy helyi cigány muzsikus családnál is! Ha szeretnétek a vasárnap délelőttöt izgalmas programmal eltölteni, akkor vegyetek részt ti is a sétán!

Időpont: január 6. 10:00 – 13:00

Helyszín: 1088, Budapest, Múzeum körút 14-16.

Régészkalandok pizsamaparti a Magyar Nemzeti Múzeumban

régészkalandok pizsamaparti

A 7-13 éves kisembereknek szóló program során a gyerekek a régészek bőrébe bújva felfedezhetik a több tízezer évvel ezelőtt élt emberek kincseit és megfejthetik a régmúlt tárgyainak titkait. A múzeumi élmény zseblámpás kincskeresést, kézműves foglalkozást is tartogat, valamint a „Da Vinci Kids” interaktív élményóra keretében a szervezők „elkísérnek” egy régészcsapatot Egyiptomba is. Az éjszakai kalandok végeztével a „pizsamás felfedezők“ a múzeum egyik legszebb termében, a Kupolateremben töltik az éjszakát. A történelem iránt érdeklődő gyerkőcöknek nem árt felhívni a figyelmét erre az ígéretes programra! :)

Még több információ az esemény Facebook-oldalán!

Időpont: január 11. 19:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088, Budapest, Múzeum körút 14-16.

Urbán Ádám: Esély – Fotókiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban

Több mint negyven évvel ezelőtt Urbán Tamás fotográfus heti rendszerességgel látogatott ki az Aszódi Javítóintézetbe, hogy lencsevégre kapja az ott élők mindennapjait. Fekete-fehér negatívra fényképezett, de végül nem csak fotókat csinált. Beszélgetett az ottani gyerekekkel, kisebb-nagyobb szívességeket tett a nehézfiúknak, meghallgatta bajaikat, azok leveleket és naplókat írtak neki, rajzoltak. Negyven évvel később a fotós fia, Urbán Ádám visszatért a helyszínre és a huszonegyedik század technikájával fotózott a régi elfeledettekhez új képeket. Lefényképezte, milyennek látja egy mai fotográfus az évszázados intézmény mai lakóit. Ezekből az összegyűjtött nem mindennapi alkotásokból nyílt tavaly decemberben kiállítás a Capa Központban, amelyre egészen január 28-ig ellátogathattok! Kár lenne kihagyni!

Időpont: 2018. december 11. – 2019. január 28.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

 

Összeállította: D. E.

Képek: az események oldalairól