Újragondolt menzás főzelékek, ínycsiklandó feltétek, húsos és zöldséges pörköltek, variációk töltött káposztára vagy a legfinomabb csilik - többek között ezeket a recepteket is megtaláljátok a legújabb Nők Lapja Konyha magazinban. Jó főzőcskézést!

 „Lapozzatok bele a magazinba!”

Az otthon ízei

Amikor egyetemre kerültem, egy budapesti albérletben laktam a barátnőimmel, és fogalmazhatunk úgy, hogy a főzési tudományunk meglehetősen hiányos volt. (Mondhatjuk úgy is, hogy nem létezett.) Emlékszem, ha több hétig nem voltam otthon, már nagyon vágytam a hazai ízekre, és valamiért mindig főzeléket kívántam. Ezért egy alkalommal leültem egy kiszuperált határidőnaplóval anyukám mellé, és megkértem, diktálja le a kedvenceim receptjét.

Ez a kék kis könyvecske most is megvan, és bár azóta már nem ilyen módszerrel készítem a főzelékeket, továbbra is rendszeresen szerepelnek a heti étlapon. Az évek során rájöttem, a főzelékben nem csak az a jó, hogy gyorsan megvan és viszonylag olcsó, hanem az is, hogy nagyon sokféleképpen variálható. Ezt próbáljuk bebizonyítani legújabb tematikus lapszámunkban, amelyben melengető főzelékeket és télies, laktató egytálételeket gyűjtöttünk össze.

Kitaláltuk, hogyan variálhatunk a megszokott ízeken (legyen szó arról, hogy a sima krumplit édesburgonyára cseréljük, vagy éppen curryt rakunk bele), megfőztük úgy a menzán megutált darabokat, hogy tényleg vonzóak legyenek, és összegyűjtöttünk számos feltét-ötletet is. A fogásokat igyekeztünk egészségesen elkészíteni, így az ételek nagy részét önmagukkal, tejszínnel, esetleg habarással sűrítettük, érdemes kipróbálni, egészen intenzív ízű, finom főzelékeket kapunk így.

Az egytálételek közül olyanokat válogattunk össze, amelyek energiát adnak egy hideg januári napon is, mutatunk rizses, rakott zöldséges, tésztás fogásokat egyaránt. Nem maradhattak ki a pörköltek sem, de azoknak is kínálunk alternatívát, akik más népek currys vagy csilis egytálételeit szeretnék kipróbálni.

Jó kísérletezést kívánok, február elején ismét találkozunk, akkor már a megszokott rovatokkal jövünk!

Kajári Zsófia, felelős szerkesztő

Előfizetési lehetőség

Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek.

Kövessetek minket a Facebookon, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!