Amikor a karácsonyi ajándékok beszerzésére kerül sor, sokszor okoz fejtörést, hogy mit tegyünk a nagyszülőknek (főként a nagymamáknak) a fa alá. Vajon minek örülnének a legjobban? Ezekre az esetekre készítettünk könyvajánlót.

Szabó Magda: Egy czitrom hajával

Egy czitrom hajával - borító B1.indd

Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 3490 Ft

Ha a nagymamátok vagy édesanyátok szeret a konyhában sürögni, akkor ezt a könyvet mindenképpen érdemes beszerezni nekik! Szabó Magda hagyatékából előkerült egy újabb, jócskán megtépázott, rongyos-rojtos szélű, pluszlapokkal kiegészített kézírásos receptfüzet. A látszólag hétköznapi, száz éve írott “művekben”, vagyis a receptekben megelevenednek a múlt szokásai, a napi történések. Régen használt kifejezésekből, akár az alapanyagok, akár a mértékegységek kapcsán van bőven és az egész köteten érződik Szabó Magda kézjegye, szellemisége. Értékes gyűjtemény! Tegyétek nekik a karácsonyfa alá!

Vámos Miklós: töredelmes vallomás

vámos miklós töredelmes vallomás

Athenaeum Kiadó Kft., 3999 Ft

A József Attila-díjas magyar író legújabb kötetében rövid vallomásokat olvashatunk. Olyan történeteket és irományokat, amiket legszívesebben titokban tartana az ember, és nem szívesen mesélné el a környezetének. Vámos Miklós azonban kendőzetlenül elénk tárja azokat.

Szabó Magda: Gurul a sok-sok pillanat

Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 8990 Ft

A különleges fényképalbumban az írónő egész élete megelevenedik. A kronológiai rendbe állított fotók között sok olyan van, amit eddig még soha nem láthatott az olvasó/rajongó: hétköznapi és ünnepi pillanatok, szülővárosában, Debrecenben és Budapesten, a Júlia utcai lakásban, külföldi útjain, hivatalos és családi események alkalmával, író-olvasó találkozók, képek díjátadásról, közös fotók kollégáival, barátaival, szeretteivel és négylábú kedvenceivel. A csodás kötetben igazolványkép éppúgy helyet kapott, mint a családi albumból való régi felvételek.

Silingi Terézia: Ómama nyaklánca – Igaz családregény

Silingi Terézia Ómama nyaklánca

Szilvia és Társa Bt., 4990 Ft

A szerző a családja történetén keresztül, hétköznapi szavakon árulja el az örök élet titkát. Úgy mondja ezt el, ahogyan csak egy kávéja mellett a konyhában ücsörgő háziasszony tudja, jóízűen, mesébe szőve. A titkot Ómama nyaklánca hordozza, ami először az 1800-as évek második felében bukkan fel egy budafoki bálon, Foltrauer Anna nyakában, s ma az ő dédunokájának az unokája viseli. Nagyszerű időutazást tartogat a kötet, egészen a 18. századig repít vissza!

Borbás Marcsi: Magyarország finom – Szívem csücske ország sarka

Borbás Marcsi

StratComm Kft., 5950 Ft

A magyar gasztronómia nagy utazója, Borbás Marcsi legújabb kötetében kedvenc tájaira kalauzolja el az olvasót és a főzni vágyó konyhatündéreket. A helyi ízes ételeket, gasztronómiai szokásokat mutatja be csodálatos képekkel és személyes vallomásokkal megtűzdelve. Csodás karácsonyi ajándék a nagymamának is!

Müller Péter: Vallomás a szerelemről

Rivaldafény Kiadó, 3900 Ft

Müller Péter mesél az új könyvében a közveszélyessé vált, ötezer éves férfiuralom összeomlásáról, a nők mai öntudatának forradalmi változásáról, lelkünk varázshatalmáról, a szeretet és a szerelem különbségéről, a szeretkezésről és a magányról, a titkos szerelmek megrendítő történetéről, a “szívvel látás” misztériumáról, és megkísérel válaszolni arra az örök kérdésre is, hogy van-e Igazi, és megtaláljuk-e. Merész kincskeresés az író élményein keresztül!

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél

Corvina Kiadó, 4500 Ft

Az író ez alkalommal a magyar kultúrtörténet legszebb, legfelháborítóbb és legérdekesebb szerelmes leveleit gyűjtötte egy csokorba, amelyeknek a keletkezési történetét is papírra véste. Az 1526 és 1976 közötti években megírt leveleken jót derül az idősebb korosztály is, a félénk udvarlólevéltől a pimasz hangvételű üzenetig mindenféle írást megtalálhatunk a kötetben.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock