Decemberben is irány a mozi! 15 remek filmet ajánlunk az év végére

Vidám karácsonyi mese, szemet gyönyörködtető dokumentumfilmek, végtelenül izgalmas drámák és fordulatos vígjátékok. A következő filmek várnak ránk decemberben a mozikban:

A Grincs

Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült a legújabb cinikus, zsémbes zöld szőrmókról szóló történet, aki el akarja lopni a karácsonyt, de végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Ha elvinnétek a gyerkőcöket valami vicces és szívmelengető mozira karácsony előtt, akkor ez legyen az!

Szereplők: Benedict Cumberbatch, Rashida Jones, Pharell Williams

Bemutató: 2018. december 6.

Bergman 100

A rendhagyó dokumentumfilm a csodálatos filmrendező, Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre fókuszál. A művészetében igen intenzív időszak ez, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotásai: például A nap vége, a Szűzforrás, majd a trilógiaként számon tartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben a művész hozzátartozói, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó is megszólal.

Szereplők: Lena Endre, Thorsten Flinck

Bemutató: 2018. december 6.

BÚÉK

Goda Krisztina a Csak szex és más semmi óta különösen sikeres hazai filmek rendezője, most régi alkotótársával, Divinyi Réka forgatókönyvíróval és jó pár brillírozó színésszel kelti életre a csupa fordulattal, meglepetéssel teli szilveszter éjszaka eseményeit. Amikor szinte bármi megtörténhet. Nevetésre felkészülni!

Szereplők: Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc,

Bemutató: 2018. december 6.

Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren

A tavaszi, és nyári kalandjai után ezúttal őszi-téli mesék várják a legkisebbeket a moziban idén decemberben. Ősszel a Nádtengeren a költöző madarakat búcsúztatják. A történetben az Afrika felé tartó fecskeraj szállást kér éjszakára, ám a csapatból az egyik fiatal fecske megbetegszik. Vilkó meg akarja gyógyítani az új barátját, és ebben az sem tartja vissza, hogy a Nádtengeren nincs olyan gyógyszer, ami erőt tudna önteni a legyengült kismadárba.

Írók: Berg Judit, Pálfi Zsolt, Hernádi Edit

Bemutató: 2018. december 6.

Álommeló

Az ismert színésznő, Jennifer Lopez egy okos, talpraesett nőt, Mayát játssza a filmben, aki többre vágyik az élettől. Hosszú évek óta dolgozik a helyi szupermarketben és szeretne végre feljebb jutni a ranglétrán. Amikor megpályázza a menedzseri állást – ami után oly régóta vágyakozik -, felsőfokú végzettség híján elutasítják. De a fiatal lány nem adja fel ilyen könnyen az álmait…

Szereplők: Jennifer Lopez, Vanessa Hudgens, Milo Ventimiglia

Bemutató: 2018. december 13.

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése

Ha izgalmas és szemet gyönyörködtető mozifilmet kerestek, akkor mindenképpen érdemes jegyet váltani erre a dokumentumfilmre! A 19. század végi – 20. század elejei Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be a film. A társadalmi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt rávilágító alkotás vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások szolgáltak, amelyeknek az Albertina és a Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adott otthont.

Bemutató: 2018. december 13.

McQueen

A 2010-ben tragikusan fiatalon elhunyt tervezőzseni, Alexander Lee McQueen életét mutatja be a lenyűgöző dokumentumfilm. Az angol munkásosztályból érkező divatkreátor többször nyerte el a Nagy-Britannia Legjobb Divattervezője címet. Antikomformista és szürreális, ugyanakkor morbid tervezői stílusa nemcsak a ruhák tervezésében, de extravagáns divatshow-k rendezésében is megnyilvánult. Tervezett ruhákat például David Bowie-nak, Björknek, Lady Gagának és Rihannának is, de még Kate Middleton is előszeretettel viseli az Alexander McQueen nevével fémjelzett ruhákat.

Szereplők: Alexander McQueen, Bernard Arnault, Joseph Bennet

Bemutató: 2018. december 13.

Milliárdos fiúk klubja

Izgalmas 108 percet ígér a hamarosan mozikba kerülő életrajzi dráma is, a Milliárdos fiúk klubja. A főszereplő Joe Hunt, akinek különös érzéke van a számokhoz, ez a képesség pedig jól jön akkor, ha az ember pénzzel dolgozik. De ahhoz, hogy gazdaggá váljon kevés az, hogy zseni, kellenek a személyes kapcsolatok is. Itt jön a képbe Dean, a csendes társ, aki ismeretsége révén bevezeti Joet a Los Angeles-i pénzemberek világába. A két fiatal megalapítja a Milliárdos Fiúk Klubját és elkezdik megélni az amerikai álmot. A hirtelen jött luxus és gazdagság azonban elvakítja őket, így könnyen életveszélybe kerülhetnek…

Szereplők: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Taron Egerton, Emma Roberts, Jeremy Irvine,

Bemutató: 2018. december 13.

Az Úr hangja

A Stanislaw Lem regénye alapján készült családi krimi a harmincas éveinek végén járó Péter története, aki egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. Az Úr hangja világpremierje a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz. A film rendezője, Pálfi György korábban Cannes-ban szerepelt a Final Cut – Hölgyeim és Uraimmal, előtte a Nem vagyok a barátod Karlovy Varyban volt versenyben. A Taxidermia című filmje négy díjat nyert a Magyar Filmszemlén, szerepelt Cannes-ban és többek között Chicagóban lett a legjobb film, a világsikert aratott Hukkle-val pedig többek között Európai Filmdíjban részesült. Ha szeretnétek valami meghökkentő sztorit látni, akkor december 20-án irány a mozi!

Szereplők: Polgár Csaba, Kate Vernon, Marshall Williams

Bemutató: 2018. december 20.

Hozzám jössz, haver?

A nagy karácsonyi bevásárlás levezetéseként megmosolyogtató és vicces történetet is választhatunk a mozipremierek listájából. A kis marokkói faluban mindenki beleadott a közösbe, hogy Yassint el tudják küldeni Párizsba tanulni. A fiatal fiú már fényes jövőjét tervezgeti, amikor megbukik egyetemi vizsgáján, így ugrik a tanulóvízuma. Fél csalódást okozni a családjának, és hogy továbbra is Franciaországban maradhasson, egy vészmegoldáshoz folyamodik: hozzámegy Fredhez, aki barátnőjét félretéve igaz haverként siet a segítségére. A mézesheteket viszont nem várt dolgok árnyékolják be…

Szereplők: Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Charlotte Gabris

Bemutató: 2018. december 20.

John Lennon és Yoko Ono: Imagine

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre világszerte visszatér a mozikba. Az 1972-ben, főként Lennon és Ono angliai otthonában készült, elvarázsolt hangulatú zenés film álom és valóság ötvözetét megjelenítő felvételei az ikonikus „Imagine” album születését dokumentálják, emellett betekintés nyerünk az excentrikus művészpár életébe és mindennapjaiba. Az eredetileg 68 perc hosszú filmet 2018-ban képkockánként restaurálták, az eredeti hangfelvételeket pedig a többszörös Grammy-díjas Paul Hicks keverte újra. A mozikba kerülő változat tartalmaz 15 percnyi, korábban soha nem látott extra stúdiófelvételt is, amelyekben John és zenekara George Harrisonnal közösen adják elő a “How Do You Sleep?” és az “Oh My Love” című szerzeményeket. Mi már alig várjuk, hogy láthassuk!

Bemutató: 2018. december 20.

Mary Poppins visszatér

Gyermekkorunk nagy kedvence újra visszatér! A gazdasági válságtól sújtott, 1930-as évekbeli Londonban járunk, 24 évvel az első rész után. Michael Banks három gyermekével és házvezetőnőjével, Ellennel még mindig a Cherry Tree Lane-en (Cseresznyefa utcában) lakik, és abban a bankban dolgozik, melyben egykoron apja is. Jane Banks anyja nyomdokába lépve áll ki a munkavállalók jogaiért, miközben segítő kezet nyújt Michael családjának. Miután Michaelt súlyos veszteség éri, a talányos dadus, Mary Poppins ismét felbukkan az életükben, és különleges varázsképességei és a mindig vidám lámpagyújtogató, Jack segítségével segít a családnak ismét felfedezni az élet örömeit és csodáját.

Szereplők: Emily Blunt, Colin Firth, Meryl Streep,

Bemutató: 2018. december 20.

Párizs császára

A 19. századi Párizs varázslatos világát bemutató bűnügyi kalandfilm rendezője Jean-François Richet. A főbb szerepekben a Golden Globe- és Cézar-díjas Vincent Cassel, a modellből lett színésznő Olga Kurylenko és Fabrice Luchini láthatók. Cassel a főszereplőt, François Vidocq-ot alakítja, aki Napóleon uralkodásának idején  többször is sikeresen megszökött az ország leghírhedtebb börtönéből, ezzel pedig legendás hírnévre tett szert. Múltjától viszont nem szabadul olyan könnyen, a volt fegyenctársa hamisan megvádolja egy gyilkossággal. Ártatlanságát bizonyítandó egyezséget köt a rendőrséggel. Szabadságáért cserébe pedig vállalja, hogy levadássza Párizs szélhámosait és gyilkosait.

Szereplők: Vincent Cassel, Olga Kurylenko

Bemutató: 2018. december 20.

Silvio és a többiek

Paolo Sorrentino, az Oscar-díjas A nagy szépség, az Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője képernyőre vitt az olasz Wall Street farkasának, Silvio Berlusconinak a történetét. A filmben Toni Servillo formálja meg az ellentmondásos férfit, a többszörös miniszterelnök médiamogult, aki egyben hazája leggazdagabb embere is. A film rendezője a tőle megszokott vizualitással, hatásos zenékkel és humorral mutatja be az életkoráról tudomást sem vevő Berlusconit, milliók elérhetetlen bálványát, valamint a körülötte legyeskedőket.

Szereplők: Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Toni Servillo

Bemutató: 2018. december 20.

Rossz versek

„Régen minden jobb volt, vagyis azt hiszem, hogy boldog voltam…” – hangzik el a főhős, a 33 éves Merthner Tamás szájából a mondat, akinek a magánélete egy pillanat alatt romba dől, amikor párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna szakít vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. A története által egy rendkívül szubjektív képet kaphatunk Magyarország jelenéről, érdemes figyeltem szentelni neki.

Szereplők: Reisz Gábor, Nagy Katica, Kovács Zsolt

Bemutató: 2018. december 27.

Összeállította: D.E.
Nyitókép: IMDb