Lapozz bele! Kényelem kontra fenntarthatóság és egy kis ünnep az új Nők Lapjában

Kényelmes jelen vagy élhető jövő? Nem mindegy! E heti lapszámunkban utánajártunk, mit tehetünk a fenntarthatóbb jövőért, de természetesen a Mikulásról sem feledkeztünk meg. És még minden vár rátok! Jó olvasást, lapozást kívánunk nektek!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Puttony és virgács

Már hetek óta a polcokon sorakoznak a csokimikulások, nem is emlékszem, hogyan sikerült megmagyaráznom akkoriban a fiamnak, ez holmi tévedés, még be sem fogta a szánkóját a Mikulás… szerencsére a gyerekek sokáig el akarják hinni, hogy létezik, hogy eljön és évről évre megjutalmazza őket. A virgács legfeljebb valami rossz tréfa lehet… Emlékeim szerint gyerekként mindig félve közelítettem a nagyszakállúhoz, s amikor felolvasta a nevem, megremegett a lábam. Vajon megdicsér-e? Elég jó voltam-e? Megkönnyebbülten ültem le a székemre, kezemben a kis piros csomaggal… A fiamnál újra tudtam élni az élményeket, de itt már nem nekem kellett izgulni. Legfeljebb amiatt, hogyan tudjuk hitelesen eljátszani, miért hagyta el a sapkáját a lépcsőn, és hova tűnt ilyen gyorsan a házunkból… gyerekként volt egy diafilmem, amiben a háztetőkön érkezett a Mikulás, ez a magyarázat hitelesnek tűnt, talán egy kicsit én is elhittem. Divat anyagunk főszereplői gyerekek, akik szintén a „nagyputtonyút” várják, de meg is kérdeztük a kicsiket Gyerekszáj rovatunkban a virgácsról, amit egyikük csak „forgácsnak” nevezett.

Az ünnep bensőséges megélése kamaszkorban egy kicsit megváltozik, a többnapos ünneplés a családdal terhes. A szülők, nagyszülők számára ez sértő lehet, mi most arról írunk, mit tehetünk azért, hogy visszakapjuk gyerekünket később teljes értékű családtagként. A közös programok, ha voltak, legyen az kirándulás, kártyázás, szánkózás stb… biztosan hiányozni fog neki előbb-utóbb. Több érdekes témánk közül az egyik Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek kalandos sorsa, amelyeket maga a művész sem látott egymás mellett. Megmutatunk egy különleges, egyedülálló hintalógyűjteményt – bélyegtől, karácsonyfadísztől a fa hintalóig, több mint kétezer tárgy –, amely egy tudós házaspár tulajdona. A játékosság szeretete nagyon is összefér a komoly hivatással, a művészetekkel. Két élettörténetet is elmesélünk, az egyikben egy orvos, a másikban egy egyetemi tanár a zenét és az éneklést választotta második hivatásának. A játék, a játékosság Mikulással csak elkezdődik…

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó: Archív, Thinkstock