Középpontban a kütyük és az őszinteség a legújabb Nők Lapja Pszichében

Életünket az okos eszközök kereszttüzében éljük, legyen szó a munkavégzésről, az ismerkedésről vagy a barátainkkal való kommunikációról. De vajon mennyire egészséges ez, és ami a legfontosabb, hogyan hat az emberi kapcsolatainkra? Az új Pszichében többek között ezzel a kérdéssel, de számos érdekes témával is foglalkozunk még. Lapozzatok bele!

Nézzetek bele a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 12 kép

Online átok

„Akkor leszek boldog, ha találok egy férfit, aki reggel hozzám fordul először, és nem a telefonjáért nyúl” – egy huszonéves lány írta ezt nekünk nemrég. És akkor itt álljunk meg egy pillanatra. Hogy hajlott így el a világ röpke huszonöt év alatt, amióta megszületett a világ első sms-e? Mintha egy gonosz tündér átkot küldött volna a szerelemre: „Tessék, megkönnyítem a dolgotokat, hamarabb tudtok ismerkedni ezzel a kis készülékkel, de vigyázzatok, nagy árat fogtok fizetni érte.” Mert így lett: olyan, mintha egy mini vetélytárs lapulna a másik zsebében szüntelen. Bármikor elérhető a világ összes online térben levő nője/férfija. Lehet bármilyen erős is a kapcsolat, de akkor is ott a kísértés: hátha egy szebb, egy odaadóbb vár valahol. Olyan könnyű, hisz akár a kávészünetben összejöhet az ember valakivel, nem kell kiöltözni, utazni miatta, még egy szót sem kell kiejteni, és tádáám, a randi lebeszélve. A friss kapcsolatoknak elég erős próbát kell kiállniuk emiatt. A kütyük miatt megváltozott kommunikáció nemcsak a szerelmi életünket érinti, hanem minden egyes emberi kapcsolatunkat – a munkatársakkal, az orvosunkkal, a nagyszülőkkel, a barátainkkal, az exeinkkel. Egy átlagos irodai dolgozó napi 200 e-mailt kap, ezek elolvasása, megválaszolása 2,5 óra. Nem olyan régóta dolgozunk online, egyelőre a kutatók is csak tippelgetnek, hová fog ez fejlődni, a függőket már orvosok kezelik, az új betegségeknek már neve is van: sms-hüvelykujj, mobilváll, poszt sms stressz szindróma, fantomrezgés. Mindenesetre elkezdődött egy természetes visszarendeződés is: kütyütilalom otthon a gyereknek, figyelni kezdtük (appokkal), mennyit nézzük a monitort, wifi mentes helyek alakulnak. Az egészséges egyensúly megtalálása még várat magára, de muszáj dolgozni rajta. Hogy újra lássuk egymást képernyőn kívül is.

Akovács Éva, főszerkesztő 

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, amelyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek. A 2018/8-as Psziché magazint december 5-től keressétek az újságosoknál!