Megváltozott szerepek és átalakuló családmodell a legújabb Nők Lapja Pszichében

A modern világ a családon belüli szerepek megváltozását és átalakulását hozta magával. De mindez vajon hogyan hat a nőkre, a férfiakra és legfőképpen a gyerekekre? Az új Pszichében többek között ezzel a kérdéssel, de számos érdekes témával is foglalkozunk még. Lapozzatok bele!

Nézzetek bele a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 11 kép

Anya mosdik, apa főz

A gyerekkori olvasókönyvemben kizárólag olyan családképek szerepeltek, ahol anya a konyhában szorgoskodott, apa pedig a nappaliban, újsággal a kezében, vagy a tévé előtt ült. A versek, mondókák ugyanezt sugallták, de az otthoni kép mindig kicsit másmilyen volt, nálunk apa is segített. Amikor első szerelmi bánatomat megosztottam a nagymamámmal, felhívta rá a figyelmemet, hogy a férfiak bizony azt szeretik, ha van otthon meleg étel, tiszta ruha, és nem nagyon zargatjuk őket a kérdéseinkkel. Sok évet kellett még ahhoz tanulmányoznom a másik nemet, hogy rájöjjek, nem mindegyiknél jön be a recept. Van, akinél tényleg ez a belépő egy hosszú távú kapcsolatba: legyen vacsi, és lehetőleg nyugi, amikor hazaér, hogy zavartalanul bámulhassa a „tüzet” (tévét nézhessen a kitakarított nappaliban). De azért találkozhatunk olyan herceggel is, aki főz, mos, és teljesen természetes neki, hogy megosztja a házimunkát az ő hercegnőjével. Mondhatnánk, szerencse dolga, hogy ilyen lesz valaki, de ez nem igaz. Színtisztán nevelésről és otthoni példamutatásról van szó. Akinél anyuka a vasárnapi ebéd után (nyolctól délig főzte) felugrott, hogy amíg a „fiúk beszélgetnek”, ő kihordja az edényt és elmosogat, ott ritkán alakul ki a munkamegosztás. Ma, amikor teljesen természetes, hogy napi nyolc órát dolgozik az anya is, akkor kissé nehéz még az otthoni (szintén nyolcórás) műszakot is kiválóra teljesíteni egyedül. Hosszan tudnék írni nőkről, akik hihetetlen zsonglőrködéssel tudják megoldani, hogy a gyerekek hazakerüljenek a suliból, legyen meleg vacsi, tiszta lakás, uzsi, mese, fürdés, altatás, jelmez, házi feladat – mert apát hagyjuk pihenni, hiszen egész nap dolgozott. De most csak annyit, hogy a jövő férjei és apukái éppen legóznak a nappaliban, a mai nap pont jó időpont ahhoz, hogy elkezdjük az egyenlőségre nevelést. Fiúk, szedjétek csak össze a játékokat!

Akovács Éva, főszerkesztő 

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, amelyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek. A 2018/7-es Psziché magazint november 7-től keressétek az újságosoknál!