Értem, hogy segít, de melyik az enyém? Elveszve a személyiségfejlesztő könyvek útvesztőjében

A könyvesbolt melletti kávézóba beszéltem meg találkozót, de a másik rendszerint késik. Semmi kedvem nem volt az asztalnál teát szürcsölve ücsörögni, úgy döntöttem, addig inkább választok valami jó kis olvasnivalót. Útban a sikerlistás könyvek felé, az egyik könyvkupac tetején a „Személyiségfejlesztő könyvek” tábla ütötte meg a szemem. Illetve nem is a tábla, hanem az alá begórt temérdek könyv. Egyetlen kérdés motoszkált a fejemben: tényleg ennyire nagy a baj?

Pontosabban az, hogy tényleg ennyire nem tudjuk, hogy kik vagyunk és mit akarunk az életünktől? Márpedig biztosan van igény a fika, hygge, wabi sabi, ikigai életmód elsajátítását taglaló olvasnivalókra, ha roskadásig vannak pakolva velük a polcok…

Gondoltam, elidőzök itt egy kicsit. Harminc percem volt arra, hogy kiválasszam a hozzám legjobban illőt. A színes, szemet gyönyörködtető borítók alapján húztam először a halomból.

Az első könyv fülszövegéből kiderült, hogy hogyan lassítanak a svédek – ez a fika ceremónia, azaz a kávészünet. De én nem szeretem a kávét. Visszatettem.

Aztán belelapoztam a dánok életstílusát, a hyggét bemutató könyvbe, amelyhez általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. Talán ez majd segít néha elmélyülni – gondoltam magamban – de kiderült, hogy a könyv nem tartalmaz gyakorlatias tanácsokat.

A következő személyiségfejlesztő könyv, amit fellapoztam, az a japánok ikigai szemléletéről szólt, és állítólag a mű megvásárlásával egy lépést teszek azért, hogy megtaláljam a saját ikigaimat, azaz az életem valódi értelmét. Tanulmányok bizonyítják, hogy a sok ikigaijjal rendelkező emberek várható élettartama hosszabb, és ők teljes életet élnek. Lehet, hogy ez lesz a nekem való?

De volt itt még meditációs könyv, boldogság- és hálanapló, kézikönyv a teremtéshez vagy a svédek másik szemléletmódját, a lagomot bemutató könyv is – és még hosszasan sorolhatnám…

Aztán eszembe jutott, hogy a kis keresztlányom hamarosan egyéves lesz, és biztosan örülne egy Ringató lapozó mesekönyvnek. Ezért átsétáltam a gyermekkönyvekhez, leemeltem a Hull a szilva a fáról címűt a polcról és szaladtam a pénztárhoz.

Ó, de kár volt így rágörcsölni a boldogságra! Azt a harminc percet tölthettem volna a mesék között is.

Ha mégis választanom kellene az önfejlesztő könyvek tengeréből, akkor én erre az ötre szavazok:

Oliver Luke Delorie: Wabi sabi – Találd meg a szépséget a tökéletlenségben

Scolar Kft., 2999 Ft

A japánok wabi sabi filozófiája szerint az életben semmi sem örök, semmi se befejezett és semmi sem tökéletes. Ami megfogott a könyvben az az egyszerű tisztasága volt. Két fontos dolgot is hangsúlyoz: ha nem ítélkezünk, akkor mindenben megtalálhatjuk a szépséget és, hogy amire szükségünk van az életben az már egyébként is a birtokunkban van. Milyen igaz!

Osho – Minden napra – 365 meditáció az itt és most megéléséhez

Édesvíz Kiadó, 3490 Ft

Én imádom az olyan határidőnaplót, ami az év minden egyes napjára tartogat egy-egy motiváló idézetet. Ez tetszett meg ebben a könyvben is, hogy az év 365 napjára ír egy-egy meditációt, amely segítségével talán teljesebben élhetem meg a jelent.

Justyn Barnes: Ikigai – Találd meg az élet értelmét

Scolar Kft., 2999 Ft

Az „ikigai” azt jelenti: az élet értelme. Mindannyian arra törekszünk, hogy rátaláljunk. Nagyon tetszettek a könyv oldalai, és az, hogy ebben nem a passzív elmélyülésről, inkább a tudatosságról van szó. A könyv olvasásakor négy egyszerű kérdésre kell választ adni: Mi az, amit igazán szeretsz? Mi az, amiben jó vagy? Mi az, amiért megfizetnek? és Mi az, amit a világnak adni tudsz? Az olvasó szakmai előremenetelét is előremozdíthatja ez a könyv. Legalábbis én azt gondolom.

Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka

Anna Brones: Lagom - A boldogság svéd titka

Bookline Könyvek, 3499 Ft

Amellett, hogy ismereteket szerezhetek a mértékletességet hangsúlyozó lagom életmódról, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket kapok a szemlélet elsajátításához.

Szöveg: Dakos Edit

Nyitókép: Thinkstock