5 könyv Krúdy Gyulától, amit egyszer az életben el kell olvasni

Krúdy Gyula neve mindenki számára ismert, a magyar próza kiváló mestere nagyszerű munkákat hagyott az utókorra. Biztosak vagyunk benne, hogy a ti könyvespolcotokon is lapul egy-két klasszikus a 141 éve született irodalmártól. Az évforduló apropóján 5 különleges művével emlékezünk rá.

A vörös postakocsi

„Pesti regény! Mit lehet írni Pestről? Ordináré passzió, mint az állatkínzás” – írta maga Krúdy egy levélben a könyvével kapcsolatban. Az 1913-as regény óta bizony sok idő telt el, de a számos kiadás és az olvasók szeretete jelzi, hogy a könyv nagyszerű. A történetben két fiatal vidéki színésznő fővárosi időzésének lehetünk részesei. A hölgyek célja az örök zsákmány, a szerelem elejtése. Boldogulásuk és boldogtalanságuk sztorija ez, melyhez csacska párbeszédük mellé egy iróniával, öniróniával és bölcsességgel telt férfi, maga Krúdy is csatlakozik, aki nemcsak a női lélekhez, de a szerelemhez és úgy egyáltalán mindenhez ért. Legalább egyszer az életben olvasni kell!

Szindbád 

Krúdy életművének egyik központi figurája Szindbád, a különös hős, az álmodozó és fáradt magyar, aki leginkább az álmok vizén hajózik. Visszatér ifjúsága tájaira, meglátogatja egykori szeretőit és barátnőit. Lírai önfeledtség, irónia és egy kis gúny is jellemzi a történeteket. Szindbád folyton úton van és mindig a szerelmi kalandok hőse, legyen szó Pestről, a Tabánról, Óbudáról, a vidéki kisvárosokról, álomról vagy valóságról. A nyughatatlan lélek utazásairól és kalandjairól több novella és két regény is született (Purgatórium, Francia kastély). Korábban úgy vélték, a kalandor Krúdy hasonmása, a történetek pedig az ő életének eseményei és álmai.

Ady Endre éjszakái

„Reinitz és Zuboly megszokták, hogy Ady a Három Hollóban vagy más kocsmahelyiségben törlés javítás, habozás nélkül, folyamatosan írja verseit, de Hatvány úr ezt akkor látta először, és mód fölött csodálkozott rajta. Mágikus volt az, amint Adyban versei megfogantattak. H. úr előadása szerint az ellenfeleket gyalázó versen kívül Ady ezen az éjszakán még egy verset írt, amelyet Lédához intézett. Ez volt a mindennapi hivatalos vers ama láthatatlan asszonysághoz. A harcos vers csak amolyan ráadás volt. (…) A kávéház asztalára a versírás után megérkeztek a kifogyhatatlan borok, szőkén, mintha Léda szőke volna, zamatosan, mintha ők új ízeket tudnának hozni ama keserű szájba… Az artisták már elözönlötték a Meteort, H. úr jobbnak látta eltávozni, míg Reinitz és Zuboly tanúként mentek át a szemközti New Yorkba: vajon mit beszélnek ott Beöthy Zsolt pohárköszöntőjéről? Semmit sem beszéltek.” Krúdy Ady Endre éjszakái című legendáriuma a költő életébe kalauzol minket. Hiteles kiadvány a korról és Ady költészetéről.

Boldogult úrfikoromban

A magyar próza nagy mesterének egyik utolsó regénye a Boldogult Úrfikoromban, amely talán a legérettebb, de mindenképpen a legegyénibb alkotása. Páratlan stílusművészete, lírája, különleges emberábrázolásai és sajátos fantáziája a maga teljességével és varázsával bontakozik ki a műben. A regény egy nap történetét meséli el, egy kiskocsma a helyszín, ahol a békebeli Pest tipikus alakjai gyűlnek össze és az étel és az ital mámorában egy fantasztikus „Valpurgis éjt” (boszorkányok éjszakája) ülnek belemerülve egy varázslatos világba, a mesehősök és csodák közé. A fantázia végtelensége jelenik meg előttünk, olvasók előtt. Elbűvölő és élményekkel teli olvasmány.

Álmoskönyv

Krúdy talán legismertebb és legelterjedtebb munkája az Álmoskönyv. Egészen sajátos mű ez, egy szép és hiteles magyar álomfejtő és egyben tanácsadó kötet, emellett az egyik legérdekesebb műve is az írónak. Az álmok fontos jelentőséggel bírnak, néha bánatot, néha pedig örömet okoznak, jelentőségük mindig is foglalkoztatta az emberiséget. A legrosszabb álomban is van valami jó, amit ez a kiadvány is megmutat: álmukból riadt embereknek ad megoldást a különféle víziókra, mindenki kikeresheti magának a sokféle álommagyarázat közül azt a megfejtést, ami őt a legjobban megvigasztalja. Klasszikus.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest

Könyvborítók: a kiadók oldalairól