9 dolog, amiért érdemes ellátogatni a csodás Székesfehérvárra

Szerencsésnek érzem magam, mert nem feltétlenül kell külföldre utaznom azért, hogy különleges városokat láthassak. Mivel mindig is szerettem kis hazánkban barangolni, valamint a megyeszékhelyeket és más településeket megismerni, a múlt hétvégi székesfehérvári látogatás is felvillanyozott. Máris elmesélem, miért. Légrádi Júlia írása.

Imádok kirándulni, új helyeket felfedezni, szeretem bejárni a történelmi városrészeket és persze gasztronómiai különlegességeket is szívesen kóstolok. Legutóbbi választásom – teljesen személyes és nosztalgikus okok miatt – Székesfehérvárra esett. Magam is meglepődtem, de Kelenföldről pontosan 35 perc alatt eljutottunk a megyeszékhelyre. Szerencsére több irányból is könnyedén megközelíthető a város, ahová megérkezve fantasztikus légkör fogadott: visszafogott zajok – legalábbis a fővárosi nyüzsgéshez képest –, kellemes őszi hangulat és egy nagyon kedves városi kép ragadott magával elsőre. A nap további részében sem kellett csalódnom. Szerintem ezekért a dolgokért érdemes eltölteni egy napot ezen a helyen:

Mert izgalmas épületeket tár elénk

Az óváros felé közeledve egyre több régi és korhű épület, továbbá templomtorony bukkant fel a messzeségben, ez pedig kifejezetten titokzatos érzést generált bennem. Szeretem a magasba nyúló tetőket és kupolákat figyelni, és elképzelni, hogy vajon milyenek lesznek ezek az épületek közelről. Nos, csodaszépek! Többféle stílus és sajátos vonás jellemzi őket, nektek is csak azt tudom javasolni, hogy az utcákat járva gyönyörködjetek a sokszínűségükben!

Mert naponta különleges műsorral vár

Bizony, minden nap többször is órajáték részesei lehettek, ha felfedezitek azt a Kossuth utca 5. szám alatt található kis belső udvart, ahol a népszerű és sokak által látogatott épület található. A különleges 24 órás beosztású óralap feletti rész fő figurája a harsonás, aki a nap több szakaszában is zenével hívja fel a figyelmet arra, hogy műsor következik. A fantasztikus harangjátékjáték mellett a magyar történelem fontos alakjai (például Mátyás király és Beatrix királyné, Szent István király és Imre herceg, vagy éppen Szent László király) sorra vonulnak fel a kinyíló ablakokban. érdekes volt megtapasztalni azt a csodát, amit a játék és a tőle megkívánt tekintélyes csend következtében jött létre. Örülök, hogy nem hagytuk ki! A házban egy egyedülálló óramúzeum működik, ahol több száz különböző korból származó óra tekinthető meg, előzetes bejelentkezés alapján.

Mert a történelmünk egy része

Székesfehérvárt Géza fejedelem alapította 972-ben, a mai belváros legmagasabb pontján építette meg a fejedelmi székvárat és templomot. Fia, Szent István bővítette ezt a várat, majd további fontos intézményeket is létrehozott. Itt kezdődött a város komolyabb fejlődése, amely egészen a török hódoltság kezdetéig, 1543-ig kitartott. A kizárólagos koronázóváros az országgyűlések és királyi temetkezések fontos helyszíne is volt. Ha kíváncsiak vagytok a nemzeti emlékhelyként nyilvántartott középkori romkertre, akkor menjetek el a Püspöki Palota közelében található Koronázó térre!

Mert hangulatosak a terei

Van valami bája és romantikája Székesfehérvár belvárosának: macskakövek, szűk utcácskák és átjárók, olykor mediterrán hangulatot idéző házak, máskor meg magas építmények kísérnek. A Városház tér egyik kellemes vendéglátóhelyén egy finom kávét is megkóstoltunk, miközben kicsit belekóstoltunk a helyi életérzésbe. Helyiek és turisták egyaránt élvezték a jó időt, a látnivalókat és a vasárnap adta kellemes időtöltés lehetőségét. Nekem az Országalma és a Püspöki Palota látványa adta a pluszt a fekete mellé.

Mert elsőre nem észrevehető jellegzetességekkel is bír

Különleges cégérek és szobrok díszítik a belvárost, ezért javaslom, hogy járjatok nyitott szemmel és időnként tekintsetek fel a házak oldalára!

Mert érdekes babonákat rejt

Éppen egy kúthoz igyekeztünk megtölteni a kulacsunkat, amikor megpillantottam egy öreg hölgy, mint utóbb kiderült Kati néni, a fertályos asszony bronzszobrát. A női figura az egykori fehérvári piac jellegzetes alakja, aki áruját kiskocsival tolja a belvárosba. Már majdnem a közelébe értem, amikor észrevettem, hogy ketten a szobor mellé lépnek, és különös mozdulattal megérintik a néni orrát. A városi hiedelem szerint azt, aki megfogja az asszony orrát, szerencse éri. Kati néni ihletője egyébként Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is döcögős kocsiján árulta a tejet, a tejfölt, valamint a sült liba- és kacsafertályokat.

Mert igazi „kisvárosi” érzeted ad

A sétálóutca magával ragadó hangulata is említésre méltó. Szinte minden városképhez hozzátartozik egy forgalmasabb, kifejezetten gyalogosok részére kialakított sétány, ahol megannyi üzlet, kávézó és étterem, de különféle kulturális intézmények is helyet kapnak. Székesfehérváron sincs ez másképp, picit irigylem azokat, akik nap mint nap arra járnak dolgozni.

Mert az elvonulásra is van lehetőség

A Csónakozó-tó egy kis nyugalmat kínál, ezért ha már bejártátok a várost és szeretnétek egy padon megpihenni, miközben a hullámzó vízben gyönyörködtök, akkor feltétlenül sétáljatok el ide! Ha a tavaszi-nyári időszakban választjátok úti célotoknak, akkor még csónakázhattok, kenuzhattok vagy kajakozhattok is a vízen.

Mert a belvároson túl is tartogat meglepetéseket

Nem maradhat ki a felsorolásból a mindenki által ismert és kedvelt Bory vár sem. Habár a látogatásra ezúttal nem volt időnk, az általános iskolai kirándulások emlékeit sosem feledem. Az Öreghegy városrészben található épületcsoport Bory Jenő székesfehérvári építészmérnök és szobrászművész munkája. Az évtizedeken át tartó építkezés nagy részben hozzá kapcsolódik, 1923-tól egészen 1959-ben bekövetkezett haláláig dolgozott a váron, amely amellett, hogy a Bory család otthona volt, egy óriási műteremként is funkcionált az építész és festőművész feleségének alkotásai számára. A különleges hely Európa-szerte ismert, az „örök szerelem szimbólumaként” és a „székesfehérvári Tádzs Mahalként” él a köztudatban. Ha még nem jártatok itt, mindenképpen vegyétek fel a bakancslistára!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Fotók: Pinterest, a szerző felvételei