Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, mi pedig ilyenkor sem győzünk eleget beszélni a rendszeres szűrő- és önvizsgálatok fontosságáról. Korábban hírességek példáján keresztül már bemutattuk, mennyire fontos, hogy tegyünk az egészségünk megőrzéséért, most öt olyan alkotást ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek őszintén és kendőzetlenül mutatják be a nők millióit érintő betegséget.

Becéző szavak (1983)

A három Oscar-díjat is megnyert alkotásnál kevés meghatóbbat ismerünk. A fantasztikus Shirley MacLaine a magára maradt anyát, Aurorát játssza, akinek elmérgesedik a kapcsolata lányával, Emmával. Egy napon az ódivatú “nagyasszony” szomszédjába költözik az egykori űrhajós, Hector tábornok, aki egy csapásra megváltoztatja a maradi nőt. Rendeződik a kapcsolata az immár háromgyerekes Emmával is, akiről kiderül, hogy mellrákkal diagnosztizálták. A családi összetartás fontossága mellett ez a film arra is felhívja a figyelmet, hogy egy anya bármire képes a gyermekéért.

Hálaadás (2003)

A film fő karaktere April, a rebellis, önfejű és makacs fiatal lány, akit a gyönyörű Katie Holmes játszik. A fiatal egészen New York-ig költözött azért, hogy távol tartsa magát a meglehetősen konzervatív nézeteket valló, maradi családjától. Ám Hálaadáskor mégis úgy dönt, hogy megvendégeli a többieket. Ennek az az oka, hogy kiderül, édesanyja a mellrák ellen küzd. A másfél órás mozi rádöbbenti a nézőt arra, hogy az élet tényleg túl rövid ahhoz, hogy háborúban éljünk azokkal, akiket a legjobban szeretünk.

Kőkemény család (2005)

Sarah Jessica Parker a legjobb színésznőnek járó díjat is megkapta a 2006-os Golden Globe-on a filmben nyújtott átütő alakításáért. A kissé hangos és zűrzavaros Stone család életét bemutató vígjáték-drámában ő egy barátnőt játszik, akit a párja szeretne bemutatni a szeretteinek. Időpontnak a karácsonyi időszakot választja, ilyenkor a família úgyis nagy családi összejöveteleket szervez. A lány mindent megtesz azért, hogy belopja magát a többiek szívébe, ám amíg mi nézők azon szurkolunk, hogy ez sikerüljön neki, kiderül, hogy egy sokkal nehezebb dologgal is meg kell birkóznia Stone-éknak. Az édesanyáról, akit a csodálatos Diane Keaton játszik, ugyanis kiderül, hogy nemrég mellrákkal diagnosztizálták…

Küzdelem a rákkal (2011)

Öt fantasztikus ember: Jennifer Aniston, Demi Moore, Alicia Keys, Patty Jenkins és Penelope Spheeris rendezte a 2011-ben bemutatott filmet, melyben öt olyan nő történetét ismerjük meg, akik harcoltak az emlőrák ellen. Minden történetet másik rendező irányít, a céljuk, pontosan ábrázolni azt, hogy milyen változásokon és min mennek keresztül azok a nők, akiknél megállapítják ezt a betegséget. Egy-egy személyes vallomás arról, hogy érezték magukat, hogy érzett a családjuk, és, hogy mit tanultak meg egy életre a betegségük során.

Máris hiányzol (2015)

Már a film előzetese is elgondolkodtat. A történetben két középkorú nőt ismerhetünk meg, Millyt (Toni Colette) és az ő legjobb barátját, Jesst (Drew Barrymore), akiknek egészen különböző az életvitelük. Míg Milly igazi karrierista, nagyvilági nő, addig Jess az egyszerű, visszafogott hétköznapok híve, egy valami mégis közös bennük: kicsi koruktól kezdve mindent együtt élnek meg. Ezt tudjuk meg a történet első felében. Aztán egy nap Milly azzal állít be Jesshez, hogy nemrég mellrákot diagnosztizáltak nála. Sajnos a betegség nagyon agresszív, de a két barát mindent elkövet azért, hogy – úgy ahogyan korábban a többi akadályt – ezt is legyőzzék együtt.

Szöveg: D. E.

Nyitókép: IMDb