Kapcsolj ki! Madármegfigyelő napokon, töklámpás fesztiválon vagy Varró Dániellel egy különleges zenei esten

Jobbnál jobb programok közül válogathattok október elején! Részt vehettek gasztronómiai rendezvényen, ellátogathattok egy különleges költészettel egybeszőtt koncertestre, vagy egy érdekes, az érzelmi intelligencia köré szerveződő eseményre is. Jó szórakozást kívánunk!

Európai Madármegfigyelő Napok

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége indította el 1993-ban. Az esemény célja, hogy miközben kirándulunk, szemlélődünk, játékosan tanuljunk is, emellett pedig megmutassa, milyen élményeket nyújt a természet és a benne élő madarak megfigyelése. Szakmai szinten is nagyon hasznos ez a kezdeményezés, hiszen egy európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról. Az akció verseny is egyben az országok között, így minden feljegyzés (például a megfigyelés helyszíne, a megfigyelt madarak létszáma vagy a leggyakoribb madarak neve) fontos lehet. Ha szeretnétek részt venni ezen a különleges eseményen, itt tájékozódhattok!

Pontos információkat a helyszínekről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán találhattok.

Időpont: Október 6-7.

Helyszín: Országosan több mint 60 helyszínen

Töklámpás Fesztivál és tökéletes tökételek sütő-főző versenye

Idén 20. alkalommal rendezik meg Szőlőskislakon a Töklámpás Fesztivált. Az érdeklődők a tökfaragás után az elkészült remekművet versenyre is benevezhetik, finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket kóstolhatnak és kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. A rendezvény különlegessége, hogy sötétedés idején minden megfaragott tökbe (a versenyzők és a helyiek által készített és kapukba kitett tökökbe is) mécses kerül, a „kivilágított” falut pedig az esti órákban egy kisvonattal körbe is lehet járni. A nem mindennapi látvány mellett egész nap színpadi előadások, este pedig zenés mulatság vár mindenkit. Másnap eredményhirdetéssel zárul a program.

Ha kíváncsiak vagytok a részletes programra, tájékozódjatok az esemény Facebook-oldalán!

Időpont: Október 6-7.

Helyszín: 8630 Balatonboglár – Szőlőskislak, Fő út 2. (József Attila művelődési ház udvara)

Állatszeretet Fesztivál 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már zajlik az Állatszeretet Fesztivál, amely az állatok világnapjához (október 4.) kapcsolódva egy kibővített rendezvénysorozattal várja a családokat és a tanulmányi csoportokat. A programok között szerepel például az állatmentéssel foglalkozó munkatársak mentőmunkájának bemutatása, etológiai bemutató, és a „TapiZoo” állomás is, ahol bárki megérintheti a strucc tojását, a kígyó levedlett bőrét vagy például állati csontokat. Ezen túl hallhattok a felelős állattartásról, de lesz „ifjú természetőr” képzés gyerekeknek, kiskertész tanoda és interaktív játékok is. Szintén ebben az időpontban várják a szervezők az érdeklődőket az Állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban a Gyerekkönyv-fesztiválra. Itt egy családi programkavalkád középpontjába kerülhetnek a gyermekirodalom ifjú rajongói. Lesznek színpadi programok, foglalkozások, sőt Csukás Istvánnal is találkozhattok!

Az eseményekről itt és itt tudhattok meg többet.

Időpont: Október 4-7.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert – 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Az érzelmi intelligencia napja

Kampányoljon velünk az EQ-ért! – Buzdítanak a szervezők az érzelmi intelligencia napjának megünneplésére. A Kósa Erika Akadémia eseményén olyan népszerű emberek vallanak majd érzelmeikről, mint a sztárkapus Király Gábor, a nemzetközileg is elismert divattervező Náray Tamás, Szily Nóra vagy az EQ-szexy mozgalom elindítója Kósa Erika. Az idei rendezvényen hét témakörön keresztül mutatják majd be, hogy az érzelmi intelligencia hogyan szövi át az életünket, és miért annyira fontos fejleszteni és foglalkozni vele. A vendégek előadások és pódiumbeszélgetések formájában mesélnek majd saját életükről és azokról a helyzetekről amikor hasznos volt, hogy fel tudták ismerni és megérteni mások érzelmeit és motivációit. A nap zárásaként pedig a Finnucci Bros Quartet jazz koncertjén kapcsolódhattok ki.

Az eseményhez itt tudtok csatlakozni.

Időpont: Október 13.

Helyszín: ECC Budapest EVENT – 1021 Budapest, Hárshegyi út 5-7.

Aki szépen tubáskodik: Varró Dániel, a Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 közös estje

A különleges koncertest ötlete a STUDIO 5 (Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit, Virágh András Gábor) és a Szeged Trombone Ensemble együttműködésében született meg. Céljuk, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva olyan hangversenyeket hozzanak létre, amelyek magas művészi színvonalat képviselnek. Az ötlet megálmodói számára a zenei értékek mellett fontos a kortárs társművészek bevonása is, ezért választották a költészetet, azon belül Varró Dánielt partnerüknek. A zenei blokkok között a magyar költő olvassa majd fel saját verseit. Ha szeretitek a különféle művészeti ágak összefonódását, akkor ezen az esten ott a helyetek!

Az eseményről itt tudhattok meg még többet.

Időpont: Október 7. 19.30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház – 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Szöveg: L. J.

Képek: sajtóanyagokból, az események Facebook-oldalairól, mme.hu, Thinkstock