Kapcsolj ki! Vizuális művészeti rendezvényen, olvasással vagy jazz- és borfesztiválon

Miként tudtok jól élni a mesékkel? Hogyan hozhattok létre egy fenntarthatóbb világot? Szeptember utolsó és október első napjaiban az asztali beszélgetéseken, kiállításokon kívül szabadtéri programra is készülhettek. Ha inkább egy kis csendre és olvasásra vágytok, arra az esetre is van egy ajánlatunk. Jó kikapcsolódást kívánunk!

Art Moments: The Universal Sea – Pure or Plastic?! – Vizuális művészeti rendezvénysorozat

art-moments

Tizedik alkalommal, 2018. szeptember 7. és november 7. között ad otthont Budapest az ART MOMENTS kortárs vizuális művészeti fesztiválnak. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is több helyszínen, változatos programkínálattal várják az érdeklődőket. A rendezvény egyik legfontosabb eseménye a The Universal Sea – Pure or Plastic?! konferencia, amelyen a fenntarthatóság, újrahasznosítás guruja, a chipses zacskóból locsolókannát, cigarettacsikkekből köztéri padokat, tengeri szemétből samponos flakont gyártó Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és ügyvezetője is tiszteletét teszi. A fesztivál szervezője, a Hybridart Management fontosnak tartja hangsúlyozni a környezetszennyezés és globális felmelegedés problémáját, mert ez (bár nagyon sokan azt gondolják, nem érintettek) az egész emberiség felelőssége. A soron következő program ma este 18 órától a Madách téren lesz. Végh Júlia és Kapronczai Erika ökoművészeti projektként egy hatalmas labirintust hoztak létre műanyag hulladékkockákból a helyszínen. A szűk sorok közé sétálva szinte sokkolóan hat a hatalmas hulladékmennyiség. További részletek a programról a Facebookon.

Időpont: 2018. szeptember 7. és november 7. között

Helyszín: Budapest, 1075 Madách Imre tér

Hartay Csaba: Rajongók voltunk

Athenaeum, 2790 Ft

A hűvös őszi estéken jó nosztalgiázni egy kicsit Hartay Csaba könyvújdonságával. A novellafüzérben a felhőtlen kamaszkort idézi az író, amikor még mindent teljes szívvel, akadályt nem ismerve csinál végig az ember. Nem abban segít, hogy az olvasó megtalálja önmagát, hanem abban, hogy sose felejtse el, honnan jött. A 80-as évek Magyarországán játszódó történetekből árad az őszinte derű. Ismeretlen termékek, divatok, gondolatok jelennek meg: hamburger, gofri, Dolly Roll szól a lemezjátszókból, a kamionosok Turbo rágót dobálnak az integető gyerekeknek, miközben egy csapat vadóc kamasz a szabadságát keresi az alföldi tájban…

Kutatók éjszakája a Műcsarnokban

kutatók éjszakája

Az ingyenes programsorozat során négy kiállítást, könyvbemutatókat és tárlatvezetéseket tekinthetnek meg az érdeklődők a Műcsarnokban. Ma délután 17 órától például Petneki Áron: „Oh, az ecset nagy szónok” – Jan Matejko és a magyarok című könyvét Radnóti Sándor esztéta fogja bemutatni, majd ezt követően 18 órától Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek egy közös tárlatvezetés alkalmával beszélnek az alkotás folyamatáról, bevezetik hallgatóikat a műtermi létbe. A Műcsarnokban 2018. szeptember 30-ig látható az ELÉGIA című kiállítás, amely Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból válogat. A részletekről a Műcsarnok oldalán tudhattok meg még többet.

Időpont: 2018. szeptember 28. – szeptember 30.

Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37. (Hősök tere)

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

jazz- és borfesztivál

Ma este Szczuka Panka és Borcsa koncertjével startol a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál. A remélhetőleg kellemes, enyhe időben érdemes kilátogatni a Borkorzón és a Kacsakőnél szervezett ingyenes programokra. Az ötödik alkalommal megrendezett fesztiválon a hangulatos koncertek mellett nem maradnak el a kulináris események sem, a macskaköves utcákat járva jókat lehet enni, és a finom borokon kívül sört is kóstolhatnak az odalátogatók. Részletek a rendezvény Facebook-oldalán.

Időpont: 2018. szeptember 28. 18:00 – 2018. szeptember 30.

Helyszín: Szentendre

Asztali beszélgetések – Meseterápia

Meseterápia

Hogyan forduljunk a gyermekekhez? Mit üzennek számunkra a mesék? Mit jelent a meseterápia? Hogyan épül fel a Mesemúzeum? Miként tudunk jól élni a mesékkel? Miként őrizhető meg a gyermekség? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ október 2-án este 18 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban Csóka Judit klinikai szakpszichológus, meseterapeuta, Helmich Katalin a Mesemúzeum vezetője és Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész. Kisgyermekeseknek és mindenki másnak, aki szívesen fordulna a mesékhez segítségért, kötelező program. Bővebb információt találtok a múzeum weboldalán.

Időpont: 2018. október 2. 18:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053, Budapest, Károlyi u. 16.

Összeállította: D. E.

Fotók: az események Facebook-oldalairól