Lapozz bele! Fókuszban az idősebb generáció az új Nők Lapjában

Október 1-je az idősek világnapja, éppen ezért e heti lapszámunkat nekik szenteljük. Ezzel együtt - életkortól függetlenül - mindenki megtalálhatja a számára érdekes témákat a magazinban. Jó olvasást kívánunk mindannyiótoknak!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 11 kép

Minden nap ajándék

Minden felmérés azt mutatja, hogy ötvenéves kor felett az emberek elkezdenek egyre boldogabbak és elégedettebbek lenni. Persze tisztelet itt is a kivételnek, de a többség. Ötven alatt senki sem tudja elképzelni, hogy bármi jó is lehet az öregedésben, aztán mintegy különleges ajándékként, mégis lesz. Jelenits István piarista tanár mondta egy korábbi interjújában, amelyet a Nők Lapjának adott, hogy fiatalon mindig sietett, alig volt ideje észrevenni valamit az őt körülvevő világból. Ám így idősen már nem képes olyan gyorsan menni, cserébe viszont van lehetősége megfigyelni a fán a madarat, a fűben a bogarat. Egy új világ nyílt ki előtte. Ez minden bizonnyal így van. És nemrég rájöttem még valamire. Amíg az ember fiatal, azt hiszi, hogy örökké fog élni. Az eszével persze tudja, hogy ez nem így van, de a szíve mélyén mégis úgy hiszi. Ám az örök élet csak úgy jó, ha minden tökéletes, ha valami csak egy kicsit is hibádzik, akkor már megette a fene. Örökké elviselni a rosszat? Hát, az elviselhetetlen érzés. Azt hiszem, ez van a manapság sokakat megfertőző betegség, a perfekcionizmus mögött is. Ha valami elromlik, vagy eleve nem jó, az elviselhetetlen, mert mindörökké így lesz. Itt és most kell megteremtenünk a földi mennyországot, nincs megállás, amíg ki nem javítottunk mindent! Ez persze megvalósíthatatlan, ami örök frusztráció forrása.

Amikor valaki a szívével is felfogja, hogy a saját földi léte is véges, akkor átalakul benne sok minden. Van, akinél egy betegség vagy nagy trauma eredményezi ezt, és van, akinél a korosodás. Kigyógyul például a maximalizmusból. Ötven fölött, úgy tűnik, az ember egyre jobban megérti, hogy semmi sem lehet tökéletes, sem ő, sem a szerettei, sem a lakása, sem a kocsija, sem semmije. Úgyhogy ezt a dolgot akár el is engedheti. Ezért van az, hogy korosodván mindenki egyre elfogadóbb, egyre megértőbb lesz mind magával, mind másokkal szemben. Ez pedig nagymértékben megnöveli az elégedettségérzést. Minden nap ajándék, fiatalon és öregen is, de erre csak idősebb korában jön rá az ember, és kezdi el élvezni az életet úgy, ahogy van.

Október 1-je az idősek világnapja, Isten éltesse őket sokáig, legyenek megbecsültebbek a mai világban, és akkor talán a fiatalok is elégedettebbek lesznek.

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó, illusztráció: Thinsktock, Archív