Lapozz bele! Youtuberek és interjúdömping az új Nők Lapjában

Sebestyén Balázs, Almási Kitti, Sajgál Erika, Bányai Éva. Velük készítettünk interjút e heti lapszámunkba, miközben a youtuberekről, a Honfoglaló játék ötletgazdájáról és Sir Richard Bransonról is olvashattok érdekességeket, a többi cikkről már nem is beszélve. Mutatjuk, mi mindent tartogatunk még nektek ezen a héten a magazinban!

Lapozzatok bele a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Lapozz bele! Youtuberek és interjúdömping az új Nők Lapjában

Lapozz bele! Youtuberek és interjúdömping az új Nők Lapjában

Fotó megosztása:

Önként és dalolva

Rengetegszer hallottam már, hogy mióta a világ világ, az idősebb generációk mindig gyanakodva figyelték a fiatalabbakat. Mindig rosszallták, amit az utánuk jövők csináltak, pedig azok se jobbak, se rosszabbak nem voltak, csak mások. Hányszor, de hányszor jósolták úgy a történelem folyamán az öregek, hogy így vagy úgy nem lehet élni, mert az az út értékvesztéshez, a romlásba vezet – és lám, mégis lehetett, hiszen például mi is itt vagyunk élő cáfolatként. Azt mondják, hogy az „öregek” csak azért vészmadárkodnak, mert nem értik a fiatalok világát, és nosztalgiáznak azok után az idők után, amikor még ők voltak fiatalok.

Szeretnék most ezen a véleményen egy kicsit finomítani.

A régi nagyok intelmeit olvasva, vagy akár nagyapám szavait felidézve egyre inkább az a benyomásom, hogy mindaz – vagy jelentős része –, amitől óvtak minket a rossz tendenciákat látva, bizony bekövetkezett. Az a világ, amit az „öregek” ismertek, szerettek, óvtak és védtek, valóban eltűnt, az aggályaik tehát jogosak voltak. Hadd mondjak egy példát! Mindenki nevetségesnek tartotta például, amikor 1968-ban, a szexuális forradalom eufóriájában valaki felemelte a szavát, hogy a nagy szabadosságnak súlyos társadalmi következményei lesznek – például a házasságokra, a házastársi hűségre, a gyerekszületésekre nézve. VI. Pál Humanae Vitae profetikus enciklikája ötven éve látta meg a napvilágot. Vagy vegyük George Orwell 1984 című regényét, amelyet mindenki a totalitárius szovjet rendszer kritikájaként értelmez, de szerintem ugyanúgy lehet a mai viszonyokra is alkalmazni. A regénnyel kapcsolatban nemrég hívták fel a figyelmemet például arra, hogy a „teleképet” – azaz a mindenhol jelenlévő képernyőt, amelyet tompítani lehet, de teljesen kikapcsolni sohasem – az emberek mind önként vásárolták meg. Nem tudom kiverni a fejemből a párhuzamot a mai okostelefonokkal. A Nők Lapja Témában a fiatalok újfajta médiafogyasztási szokásaival foglalkozunk, ami bármilyen is legyen, legkevésbé magukon a fiatalokon lehet számon kérni. Sem a tartalmakat, sem az eszközöket nem ők kérték és nem ők fejlesztették maguknak, hanem mi, felnőttek adtuk a kezükbe.

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó, illusztráció: Thinkstock, Archív