7 izgalmas színházi előadás, amit kár lenne kihagyni idén ősszel és télen

Kitűnő előadások várnak ránk az idei őszi-téli szezonban: jól ismert, klasszikus történetek és modernebb, zenés darabok közül is válogathatunk. Összeállításunk gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek is szól.

Rocksuli

A Madách Színház különleges darabbal, méghozzá egy rock musicallel készül az őszi időszakra. Andrew Lloyd Webber sikerdarabja Szirtes Tamás rendezésében elevenedik meg a színpadon, a főbb szerepekben többek között Borbély Mihály, Gallusz Nikolett és Puskás Péter, valamint a színház zenekara és kórusa is látható lesz. A musical a 2003-as nagy sikerű film nyomán készült, a forgatókönyv egy különleges szerelmi történetet és a rockzene iránti rajongást jeleníti meg. Főhősünk, Dewey Finn, egy munkanélküli rockzenész, aki álnéven vállal helyettesítő tanári állást egy elit magániskolában. Az álmodozó és örök gyerek férfi természetesen rockbandát alapít a tanulókkal. Még több információ a darabról a Madách Színház weboldalán.

Bemutató: Szeptember 14, 15, 16.

Helyszín: Madách Színház, Budapest

Édes Anna

Rusznyák Gábor rendezésében kerül színpadra Kosztolányi Dezső klasszikusa, az Édes Anna. A regényből már jól ismert történetben Mészöly Annát láthatjuk a tizenkilenc éves cselédlány szerepében, Nádasy Erika alakítja majd Vízinét és a Jászai-díjas Görög László kelti életre Vízi Károlyt. A család büszkén beszél, sőt mutogatja is a szomszédoknak a félénk leányt, aki a tökéletes szobalányt testesíti meg, ráadásul a ház asszonyának elvesztett gyermekét is pótolja. 9 hónap kifogástalan szolgálat után viszont Anna olyat tesz, amire senki sem számít. A történetet már jól ismerjük, éppen ezért kíváncsian várjuk az újabb adaptációt! Részletek a darabról a Miskolci Nemzeti Színház oldalán.

Bemutató: Október 12.

Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc

A diktátor

Eszenyi Enikő rendezésében láthatjuk majd A diktátor című adaptációt. Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve egy mélyen humanista alkotás, ami időnként kíméletlenül szarkasztikus, olykor pedig, mint egy „bohóctréfa” oldja fel az emberek szorongásait. A történet a két világháború között játszódik, egy olyan korban, amikor a szegénység uralkodott, és az emberek szabadságba vetett hite teljesen elszállt. A darabban olyan színészeket láthatunk, mint ifj. Vidnyánszky Attila, Ember Márk és Bársony Szandra. A sztori Hitler birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit öleli fel. Chaplin később ezt nyilatkozta: „Ha tudtam volna, hogy léteznek haláltáborok, nem írtam volna meg ezt a forgatókönyvet.”  További információkat találtok az előadásokról Vígszínház oldalán.

Bemutató: Október 13.

Helyszín: Vígszínház, Budapest

Margarida asszony

A Balázs Andrea főszereplésével színpadra vitt darab egy humorral teli, mégis groteszk dráma egy boldogtalan asszony vergődése a minket körülölelő egyre őrültebb világban. Margarida asszony tanárnő, aki éppen biológia órát tart, de nem a hagyományos értelemben, a hallgatóság – ez esetben a néző – inkább egy nagyon is tömény élettant kap. A darab attól különleges, hogy a diákok szerepét a közönség soraiban ülők adják. Így válik tükörré számunkra az a világ, amit a szétszórt, erőszakos, de mégis szeretetre éhes, komplexusokkal teli nő megjelenít a színpadon. Elgondolkodtató előadásnak ígérkezik. Bővebben a Karinthy Szníház oldalán olvashattok a darabról.

Bemutató: Szeptember 14.

Helyszín: Karinthy Színház, Budapest

Tanulmány a nőkről

Gyárfás Miklós történetét Tasnádi Csaba rendező eleveníti meg zenés vígjáték formájában. A történet a válóperes ügyvédhez készülő Zsuzsáról és Éváról szól, akikhez időközben a váláshoz kedvet kapott Jolán is csatlakozik. Három nő, három különböző korosztály és három teljesen más történet. A néző egy önfeledt, szórakozást kínáló komédia részese lehet, amelyben olyan ismerős slágerek csendülnek majd fel, mint a „Nem leszek a játékszered”, a „Például te” vagy éppen a „Most kéne abbahagyni”. A főbb szerepekben Sarkadi Kiss Jánost, Nyári Szilviát, Szvetnyik Katát és Nyári Oszkárt láthatjuk. Minden korosztálynak ajánlott. Részletek a színdarabról a Csiky Gergely Színház oldalán.

Bemutató: November 16.

Helyszín: Csiky Gergely Színház, Kaposvár

Tündér Lala

Szabó Magda örökbecsű regényét Halai Dániel viszi színpadra, aki már számos nagy sikerű mesejátékot alkotott. Tündér Lala bizonyára mindannyiunk számára ismerős, a valaha volt legcsíntalanabb tündér Tündérország királynőjének, Írisznek a kisfia. Lala szárnyai segítségével meglátogatja az emberek gyönyörű, de veszedelmes világát, útja során pedig új élményeket és barátokat is szerez. Sajnos kis híján bajba sodorja országát egy gonosz varázsló intrikái miatt. A Sirkó Eszter és Horváth Anna főszereplésével életre kelt történet valószínűleg kicsiknek és nagyoknak is kellemes élmény lesz. Bővebb információ a Tündér Laláról itt érhető el.

Bemutató: Október 27.

Helyszín: Magyar Színház, Budapest

Love Story

 

Újra színpadon a Love Story! Ezúttal Bozsó Péter rendezésében, Lovas Emília, Valázsik Péter, Benkő Péter és Győri Péter főszereplésével láthatjuk az egyik kedvenc szerelmi történetünket. Oliver Barrett egy gazdag családból származó egyetemista fiú, aki szeretné kijárni a saját útját és bebizonyítani, hogy nincsen szüksége apja segítségére. Aztán felbukkan az életében a nagy betűs szerelem, a szegény sorsú Jenny személyében. A két fiatal a kettejük között meghúzódó társadalmi ellentétek, és a szülők tiltása ellenére összeköti életét. A történet viszont számos váratlan és szomorú eseményt tartogat még. Nagyszerű mű arról, ami valójában az élet: tiszta és egyszerű, tele emberi érzésekkel, érzékenységgel, ugyanakkor nevetéssel és könnyel. A darabról itt találtok még több információt.

Bemutató: December 1.

Helyszín: Turay Ida Színház, Budapest

 

Összeállította: L. J.

Képek: madachszinhaz.hu, vigszinhaz.hu, karinthyszinhaz.hu, pestimagyarszinhaz.hu, csiky.hu, mnsz.hu, turayidaszinhaz.hu