Kapcsolj ki! Klasszikus Film Maratonon, Állatkertek Éjszakáján, szemétszedéssel vagy jó könyvekkel

Nem kell keseregnünk a nyár vége miatt, hiszen több különleges programot is választhatunk hétvégére. Bízunk benne, hogy az időjárás is kedvez majd a szabadtéri rendezvényeknek, de ha inkább egy klasszikus filmet vagy egy komoly- és könnyűzenei koncertet választanátok, akkor is lesz miből válogatni. Mutatjuk a kínálatot!

Remekművek a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Több fővárosi és vidéki helyszínen is csatlakozhattok a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonhoz, ahol igazi világsztárok és világklasszisok is megelevenednek majd a mozivásznon. A rendezvény kedvéért Magyarországra látogat például Claudia Cardinale, a Volt egyszer vadnyugat sztárja, Klaus Maria Brandauer, akit a Mephistóból és a Távol Afrikától című filmből ismerhetünk és Jean-Marc Barr is, A nagy kékség egyik főszereplője. A rendezvényen bemutatják a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmeket, de európai archívumok által megújított remekműveket is. Először lesz látható a fentebb már említett, Oscar-díjas Mephisto, továbbá olyan portré- és dokumentumfilmeket is vetítenek, amik a filmtörténelem meghatározó női karaktereit vonultatják fel. A 6 napos mozi maratonon több mint 60 film közül csemegézhettek országszerte. A részletekről bővebben a Magyar Nemzeti Filmarchívum oldalán olvashattok.

Időpont: Szeptember 4-9.

Helyszín: Budapest: Toldi Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet; Vidéki helyszínek: Eger, Győr

Plogging Verőcén, a Természetjáró Fesztiválon

A Magyar Természetjáró Szövetség idén első alkalommal rendezi meg azt a közösségépítő eseményt, ahol a természetjárás és a szabadidő aktív eltöltése áll majd a középpontban. A Természetjáró Fesztivál nevet viselő rendezvényen a JÖN Alapítvány is jelen lesz egyedi programjaival. A fesztivál kiemelt programeleme az egyre népszerűbb plogging, azaz a szemétszedő kocogás, amin a környezetükért tenni akaró és egyben sportolni vágyók egy szemeteszsákkal a kezükben futhatnak és gyűjthetik a hulladékot. A legjobbak díjban is részesülnek majd, de nemcsak ezért, hanem a szemléletformáló programokért is érdemes lesz ellátogatni Verőcére. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

Időpont: Szeptember 8. 15.00-17.00

Helyszín: Verőce, Csattogó-völgy

Európai Hidak fesztivál a Müpában

A Baltikum és Lengyelország, ahogy még sosem láthattuk – szól a különleges felhívás a szeptember közepi Európa Hidak című fesztiválra. Idén Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország köré épül majd a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő esemény az országok izgalmas kulturális értékeiből válogat: komoly- és könnyűzenei koncertek, rendhagyó kiállítások és különleges irodalmi estek részesei lehettek, ha ellátogattok az eseményre. A fellépők között olyan előadók lesznek, mint az ünnepelt lengyel zongoraművész Piotr Anderszewski, a litván Mikalojus Konstantinas Čiurlionis vagy a lett Pēteris Vasks, a Budapesti Fesztiválzenekarról már nem is beszélve. A részletes programlistát a Müpa weboldalán találjátok.

Időpont: Szeptember 16-26.

Helyszín: Müpa, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1

VII. Állatkertek Éjszakája országszerte

Augusztus 31-én, a nyár legutolsó napján egy különleges estét tölthet el minden állat- és természetkedvelő az Állatkertek Éjszakáján. Az országszerte 11 településen megrendezésre kerülő eseményen összesen 12 állatkert kapui nyílnak majd meg, hogy a szokásos állatkerti látogatásokhoz képest rendkívüli látnivalókkal, változatos programokkal, látványetetésekkel és más érdekességekkel kápráztassanak el mindenkit. Lesz éjszakai lovagoltatás, ügyességi versenyek, holdfénytúra az akváriumok világába, búvármerülés, mini koncert, etetés minden formában és számos bemutató is – remek családi programnak ígérkezik ez az este. A rendezvényről az állatkertek oldalain tudhattok meg még többet.

Időpont: Augusztus 31.

Helyszín: Budakeszi, Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Poroszló, Veresegyház, Jászberény, Szeged

Könyvújdonság – Paulo Coelho: Hippi

Athenaeum Kiadó, 3499 Ft

Paulo, a lázadó brazil ifjú Amszterdamban találkozik Karlával, a holland lánnyal, aki egyenesen kiszemeli magának a fiút arra, hogy közösen Nepálba utazzanak. Manapság ez talán már meglehetően merész húzásnak számítana, főleg, hogy egy olyan világban élünk, ahol mindent a fogyasztói igények irányítanak. Valaha mindezzel szembeszálltak a fiatalok (pontosabban egy csoportjuk, a hippik), és a családi normáktól elhatárolódva igyekeztek felépíteni saját kis világukat. Coelho regényéből, ami nagy részben a saját, élményekben gazdag élettörténetéből merít, kiderül, hogy egykor is ugyanúgy keresték az útjukat a fiatalok, mint ma, csak éppen más módszerekkel. Izgalmas zarándokútnak lehettek részesei a könyvet olvasva, ráadásul egy rendhagyó szerelmi történetet is megismerhettek.

Könyvújdonság – Daniel Kalder: A pokoli könyvtár

Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

A pokoli könyvtár témája adott volt a skót író számára, hiszen majdnem tíz évig élt, dolgozott és utazgatott Oroszországban. Ezekből a tapasztalatokból két könyve is született korábban (az Eltévedt űrhajós 2006-ban és a Furcsa távcsövek 2008-ban) – jelenlegi szerzeményének tervei szintén ekkor körvonalazódtak a fejében. Kalder diktátorirodalom iránti érdeklődése nyomán született meg ez a mű, amely egy keservesen szórakoztató utazás lehetőségét adja az olvasók számára. Mivel a világtörténelem leghíresebb diktátorai soha nem látott mennyiségben ontották az emberekre az olykor üres szóáradatnak is nevezhető tanításokat, elméleti munkákat és eszmei kiáltványokat, a kötet arra is rávilágít, hogy a könyvek néha ártani is tudnak az emberiségnek. Ennek hatásáról és következményeiről is olvashattok a hétköznapinak cseppet sem mondható kötetben.

Összeállította: L. J.

Képek: hulladekvadasz.hu, facebook.com/allatkert, az események szervezőitől, a kiadók oldalairól