Kötelező olvasmányok, amiket felnőtt fejjel is szívesen olvasunk

Mindannyian jól emlékszünk az iskolás éveink nyaraira, amikor a kötelező olvasmányok részei voltak az életünknek, sokszor viszont inkább bosszúságot okoztak, mint kellemes órákat. Ma már sok esetben másképp látjuk ezeket a regényeket, sőt szívesen forgatjuk őket a szabadidőnkben.

Molnár Ferenc – Pál utcai fiúk

Móra Könyvkiadó, 2699 Ft

Ezt a történetet talán senkinek sem kell bemutatnunk: Áts Feri, Boka, Nemecsek és a többiek feltehetően nemcsak a gyerekkorunk, de ifjú- és talán még felnőttkorunk kedves figurái is. Sokat tanulhattunk tőlük emberségből, tiszteletből, önfeláldozásról, valamint arról, hogy milyen embernek lenni.

Kosztolányi Dezső – Édes Anna

Kossuth Kiadó, 990 Ft

Édes Anna, a cselédlány egy magas rangú család szolgálatába kerül, mintacseléddé válik, sőt mi több, ideállá! A fiatal lány azonban nem olyan kiegyensúlyozott, mint az kívülről látszik, a kommün és az ellenforradalom, a cseléd-úr viszony, a kiszolgáltatottság, továbbá az egyéniség kiüresedése, már-már géppé válása rajta is megmutatkozik. Belső feszültsége brutális tettlegességig fajul, mégis tökéletesen megértjük indítékait. Elgondolkodtató korrajz, egy fontos üzenettel. A mai napig szívesen elővesszük.

Erich Kastner: A két Lotti

Móra Könyvkiadó, 1999 Ft

Imádtuk a két kislány történetét, és még ma is szívesen olvassuk vagy nézzük meg film formájában az ikrek kalandos, megható, de egyben mulatságos útját. A könyv nemcsak könnyed kikapcsolódást, de egy napjainkban is erősen érdekelt témát feszeget, ezzel együtt leginkább mégis azért szeretjük, mert végtelenül kedves.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Bűn és bűnhődés

Európa Könyvkiadó, 1999 Ft

Gimnáziumi éveink talán legmeghatározóbb regénye volt Dosztojevszkij remekműve, amelynek középpontjában Raszkolnyikov, a nyomorgó pétervári diák és az erkölcsi törvények átlépése áll. A lelki vívódásokat előtérbe helyező könyv az élet komoly kérdéseit feszegeti. Mekkora a lelkierőnk? Lehetünk szabadok egy bűn elkövetése után? Tényleg az ész vagy inkább a lelkiismeret dönt?

Stendhal – Vörös és fekete

Európa Könyvkiadó, 1899 Ft

Szintén egy ifjú lelki vívódásainak történetét ismerhettük meg Stendhal legendás könyvében, amit a középiskolai éveken túl is örömmel veszünk kézbe újra és újra. Julien Sorel, a mostoha sorsú parasztfiú rajong a hősiességért, a nagyságért és a szabadságért. Becsvágyra, érvényesülésre, és egy sokkal szellemibb életre vágyik, mint ami megadatott neki. A cselekmény fókuszában a fiatal nem éppen tisztességes szerelmi élete és törekvései állnak.

Jókai Mór – Az arany ember

Kossuth Kiadó, 1490 Ft

Jókai legnépszerűbb alkotása nem maradhatott ki a sorból. Tímár Mihály, Noémi, Timéa, Ali Csorbadzsi és a Senki szigete valószínűleg senkinek sem ismeretlen, a könyv változatlan erővel hat ma is az olvasóra. A társadalmi regény középpontjában a boldogságkeresés áll, melyben a romantika és a realizmus világa egymással száll szembe.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

Képek: a kiadók oldalairól