Lapozz bele! Magyar gasztroélet és ünnepi hangulat az e heti Nők Lapjában

Többek között mangalicatenyésztőnél és az ország pékjénél is jártunk, hogy e heti „ízletes” lapszámunkkal ti is belekóstolhassatok kicsit a magyar gasztroéletbe. Természetesen az evésen kívül az államalapítás ünnepéről sem feledkeztünk meg, sőt, Sam Havadtoy-jal és Catherine Zeta-Jonesszal is olvashattok interjút a lap hasábjain. „Jó étvágyat hozzá!” ;)

Lapozzatok bele a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Miért éppen királylány?

A két kislányom – öt-, illetve hétévesek – csodálatos képzelőtehetséggel vannak megáldva. Minden farsangkor vagy más alkalomkor, amikor jelmezbe lehet bújni, fantáziadús ötletek garmadával rukkolnak elő, hogy minek is öltözhetnének. Lehetnének például híd, autó, mosogatógép, fagyi, sasmadár, kisvakond, vonat, kakaós csiga, csak úgy dőlnek a jobbnál jobb ötletek, amelyek közül néhányat meg is lehetne valósítani. Azonban ma már tudom, hogy ez csak a szükséges bemelegítés, agytorna, hogy felvillantsák, mennyire színes is a fantáziájuk, mert végigpörgetik a fejükben a lehetőségeket, elképzelik magukat hídként, mosogatógépként, kakaós csigaként és végül minden esetben, kivétel nélkül, oda lyukadnak ki, hogy királylányok szeretnének lenni.

Nem tudom, melyik nagy klasszikus mesemondónak – mert sok mai romantikus tévképzetünkért többnyire bizony ők a felelősek – köszönhetjük a kislányok rajongását a királylányságért. (Elméletem szerint a királylányság az esküvő allegóriája, amikor hivatalosan is királynői ruhába bújhatnak.) Mert a valódi királylányok sorsa a legtöbb esetben egyáltalán nem all-inclusive luxusnyaralás. E heti lapszámunkban államalapító Szent István királyunk ünnepének apropóján számba vesszük az Árpád-ház szentté, illetve boldoggá avatott tagjait. Először is nagyon sokan vannak, nincs még egy királyi család, amelyiknek ennyi szent életű tagja lenne. Másodszor pedig a szentek és boldogok sorában felül vannak reprezentálva a királylányok. Érdemes elolvasni az életük történetét – hát, ember legyen a talpán, aki utánuk csinálja. Önfeláldozó cselekedetek, lemondások, fogadalmak, betegségek sorozata – melyek mögül felragyog fantasztikus lelki nagyságuk.

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is, hiszen ilyenkor (volt) szokás először kenyeret sütni az újonnan betakarított búzából. Erről is szólunk ebben a lapszámban, mármint a jó kenyérről, az ország pékjéről és úgy egyáltalán a hazai gasztronómiai élet virágzásáról.

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó, illusztráció: Thinkstock, Archív