Olvasni nyáron is jó, sőt, talán nyáron a legjobb! A vakáció alatt, egy kellemes estén a kertben vagy éppen kora reggel, madárcsicsergés és egy jó kávé mellett kifejezetten pihentető kikapcsolódás elmerülni egy jó könyvben. Ezúttal női szerzőktől, női sorsokról szóló regényeket válogattunk és még egy ráadást.

Finy Petra: Akkor is

Athenaum Kiadó, 3699 Ft

Finy Petra második felnőttregénye egy negyvenéves tanárnő, Salamon Sára történetét meséli el nekünk. Két gyermek, kiszámítható állás, és egy tökéletes házasság képe tárul elénk – legalábbis ezt hiszi a főszereplő. Egy nap azonban a férje összepakol és bőröndjével a kezében új barátnőjéhez költözik. Főhősünk egy olyan helyzetbe kerül, amiben nem tudja, kihez forduljon: túlérzékeny anyjára, két, amúgy is koraérett gyermekére, arra a pár barátra, akik egyben a kollégái is, mogorva szomszédjára, akivel amúgy is rossz viszonyban van vagy arra a férfira, aki kómában fekszik a kórházban és eddig még sosem beszélt vele, csupán felolvas neki? A kérdések szép számmal sorakoznak, a feszültség tapintható, a regény stílusa – a nehéz női sors bemutatása ellenére – mégis könnyed, néha pedig igazán karcos és szókimondó. Ott a helye a könyvespolcon!

Bauer Barbara: Az élet hangja

Jaffa Kiadó, 3490 Ft

Bauer Barbara regénye a 20. századi magyar történelem sorsfordító pillanatait, a vészkorszakot, és a legnehezebb momentumokat felelevenítő képeket hozza el nekünk egy igazán fordulatos, megrendítő és felemelő történetben. Eszter és Hanna a testvérpár szerető családba születtek, édesapjuk és nagyapjuk is zenész volt, életük minden percét a zene töltötte ki, ami csodálatossá varázsolta gyermekkorukat. A világ azonban megváltozott, és a háborúval egyre komorabbá és nehezebbé vált. A sárga csillag viselése és a katonák könyörtelen betörése az idilli otthonba elszakítja egymástól a szeretteket. A két kislány árván marad, édesapjuk útravalója azonban évtizedekig elkíséri az elszakított testvéreket, akiknek útja szépen lassan ugyan egymás felé vezet, de vajon megadatik majd nekik a lehetőség, hogy újra találkozzanak, és szüleik örökségét megosszák egymással? Különleges történet, amiben a zene és az elszakíthatatlan családi kötelékek játsszák a legfontosabb szerepet. Csak ajánlani tudjuk.

Cate Woods: Bárcsak ismernélek!

Lettero Kiadó, 3690 Ft

Egy átlagos harmincas lány áll a történet középpontjában. Percy James élete nem mondható izgalmasnak, olyan nő, mint sokan közülünk: vágyakozik az álommunkára, szeretne karcsúbb lenni, és persze örülne annak is, ha a semminél több romantika lenne az életében. Aztán egy napon megkeresi őt a világ legmodernebb párkereső társkereső szolgáltatása, aki az egész Földön figyeli az emberek mobilhasználati szokásait, és az adatok feldolgozása után az „ügyfelek” számára felkutatja az igazi lelki társat. Percy pont egy dúsgazdag férfinak jött ki telitalálatként, van viszont egy aprócska kis probléma a dologban: a harmincas lány együtt él valakivel. Izgalmas történet, amiben a modern technológia talán egy egész életet megváltoztat.

Rachel Gibson: Az én pasim..

Athenaum Kiadó, 3499 Ft

A The New York Times bestsellerszerzője egy igazán szellemes és szexi könyvvel folytatta a Hokis sorozat köteteinek sorát. A regény egy sikeres esküvőszervezőről szól, akinek az élete a feje tetejére áll, amikor a férfi, akihez évekkel ezelőtt hirtelen felindulásból egy Las Vegas-i szertartás keretén belül hozzáment, újra feltűnik az életében. Vajon mi történt azon az éjszakán, amit a szakítás óta sem tud kiverni a fejéből főhősünk? A könyvben újra találkozhatunk Rachel Gibson védjegyeivel: a szív és az érzékiség kifogástalan harmóniája a szerző humoros stílusával párosul. Egy izzó és felejthetetlen szerelemi történet, és egy megható családi sztori rajzolódik ki regényből. Nyári olvasmánynak kitűnő.

Kathry Hughes: A titok

Alexandra Kiadó, 3699 Ft

A titok egy igazán megindító történet a szerelemről, a reményről és a veszteségről. A regény főhőse Mary, aki féltve őrzi titkát arról, hogy negyven évvel ezelőtt hozott egy rossz döntést. Ez nemcsak az ő életét, de valakinek a sorsát is teljesen megváltoztatta, valakiét, akit igazán szeretett. Beth sosem tudta a valódi igazságot szüleiről, olyan helyzetbe kerül viszont, hogy minden követ meg kell mozgatnia, hogy kiderítse mi történt, ugyanis ez lehet az egyetlen esélye halálos beteg kisfia megmentésére. A nő egy megsárgult újságkivágásra lel anyja holmija között, és rájön, hogy gyermeke jövőjének kulcsa a saját múltjában rejlik, ott ahova vissza kell térnie ahhoz, hogy a titok napvilágot lásson. A bestseller író története családról, hűségről, összetartásról és az anyai szeretet mindent elsöprő erejéről szól.

Cecelia Ahern: Lantmadár

Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és ezzel élete teljesen megváltozik. A sármos férfi egy forgatócsoport tagja, akikkel éppen a következő filmhez keresnek témát. Laura egyből felkelti az érdeklődésüket, a lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más – senki, csak az ausztrál lantmadár. Laura egy új élet reményében Dublinba megy a stábbal, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba, de a 21. század hozományaival is találkozik. A közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival is megismerkedik. Cecelia Ahern, az Utóirat: Szeretlek! című könyv szerzőjének legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó csendről.

Vass Virág: Sohanő

Central Könyvek, 3990 Ft

Zsófi, a harmincas éveiben járó cégvezető krónikus álmatlanságban szenved. Pedig legalább éjszakánként szívesen elszökne abból a világból, ahol a határidők, ovulációs naptárak, lépés- és kalóriaszámlálók diktálják a tempót. Egyre többet veszekszik Zsomborral, és bár minden orvos biztatja, csak nem jön a baba. Róza, alias Ms. Lipstick, a jó humorú, titokzatos újságíró nem annyira írói, inkább életstílusával arat sikereket a 20-as évek Amerikájában. Iszik, dohányzik, és esténként sokáig kimarad. Megdolgozik a pénzéért, és nem szabadkozik az élete miatt. Most hunyjuk le a szemünket. Mikor újra kinyitjuk, 1929 decemberét írjuk. Egy olyan világban járunk, ahol nincsenek okostelefonok, lombikprogramok és céges tréningek, de még Angelina Jolie-ról és Mark Zuckerbergről sem hallott senki. Miközben mindketten vissza akarnak találni a szerelmükhöz, Zsófi és Róza farkasszemet néznek egymással. Minden nőnek – különösen a fiatalabb generációnak – ajánlott, de azoknak is, akik szeretik az időutazás varázsát és a régebbi korok megelevenedését.

+ 1 J. K. Rowling: Az élet dolgai – A kudarc mellékes haszna és a képzelet fontossága

Animus Kiadó, 2490 Ft

Kedvenc varázslótörténetünk írója ezennel egy igazán különleges motivációs regényt adott nekünk, amelyben a 2008-as a Harward Egyetem végzőseinek intézett beszéde olvasható. Bár nem kifejezetten női sorsot dolgoz fel a könyv, mégis szívesen ajánljuk, mert humoros, empatikus, érdekes és tanulságos is egyben azoknak, akik szeretnének kicsit szabadabban és bátrabban élni. Ajánlott felnőttnek és fiatalnak, és bárkinek, aki fordulóponthoz ért élete során és szeretne erőt meríteni a továbbiakhoz.

Jó olvasást kívánunk! 🤗📚

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Pexels

Képek: a kiadók oldalairól