Így szerettek ők – Színpadon a nagy magyar szerzők szerelmi élete

Negyven művész szerelmi történeteinek kevésbé ismert részleteire irányítják a figyelmet Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötetei, melyek a szakma és a nagyközönség elismerésének köszönhetően már irodalmi koncert-színházként is élvezhetőek. Az előadásról az egyik főszereplő, Rudolf Péter mesélt.

A romantika jegyében megrendezett irodalmi időutazás – melynek házigazdája maga a szerző – magyar írók különleges párkapcsolati történeteit eleveníti meg a színpadon, kiváló színművészek tolmácsolásában. Megzenésített versekkel, élőzenei kísérettel, levelek, naplórészletek, fényképek vetítésével hozza közelebb az eseményeket a nézőhöz.

Rudolf Péter színművész szerint az előadás népszerűsége az izgalmas műfaji keveredésben rejlik, hiszen az irodalomtörténész Nyáry Krisztián, a legendás Kaláka együttes, és két színész házaspár viszi színpadra ezt az irodalmi összeállítást.

– A szokásosnál talán nagyobb izgalom volt bennünk a premier idején. A sajátos stílus – színház, koncert és irodalmi est keveredése – akár zavarba is hozhatta volna a közönséget. Szerencsére nem így lett, tíz-tizenöt alkalommal játsszuk évente. Jó érzés megtapasztalni, mennyire vers- és irodalomkedvelő ez az ország! Persze Krisztián kutatásai, háttérinformációi és személyisége nélkül az est nem működne így. Amellett, hogy remek író, a színpadon is képes megragadni a közönség figyelmét. A Kaláka zenei repertoárja a magyar költészetre épült, magam is ezeken nőttem fel! Harmadik pillérként egészítjük ki a produkciót mi, a két színészházaspár (Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél, a szerk.). Ez, tekintettel arra, hogy a versek és dalok a szerzők magánéletét bemutató jelenetekkel tarkítottak, nyilván ad még egy pikáns ízt az estének – mesél a kezdetekről Rudolf Péter. – Édesapám a váci művelődési központ igazgatója volt – folytatja –, így gyerekként mindenféle rendezvényekre bejutottam. Tíz-tizenkét évesen besunnyogtam egy Weöres Sándor-estre, már akkor is nagy élmény volt, de felnőtt fejjel visszagondolva még többre értékelem ezt a lehetőséget… Pályafutásom alatt az Így szerettek ők darabban szavalok először. Kiállni egy misztikus Ady-verssel egészen gyomor remegtető érzés… Sokat segít, hogy a szituációba helyezve adjuk elő a műveket. A néha egészen drámai, máskor kifejezetten humoros és „huncut” hangulatú előadás igazi családi darab, minden korosztályhoz szól. Sok mindent tudunk, vagy illenék tudnunk ezekről a zsenikről, az előadás után pedig közelebb kerülhetünk hozzájuk. Az érettségi tételekké avanzsált nagyságok emberi gyarlóságait, szenvedéseit vagy hecceit hallgatva, egyszerre csak többet értünk meg belőlük! Nyilván egy jó sztori közelebb hozza az ifjúsághoz ezeket az alkotókat – a magyartanárok nagy örömére. Például, Babits Szabó Lőrinc barátnőjébe volt szerelmes. Végül a két férfi megbeszélte, hogy mégis inkább Babits veszi feleségül a hölgyet – ez egy hollywoodi film alapja is lehetne. Szerintem az igazán nagy versekhez nem kell tudni, hogy milyen körülmények között születtek, hatnak magukban is, de igenis ad egy plusz izgalmat, élvezetet, ha birtokában vagyunk ezeknek a titkoknak. Érzelem- telibbé, élőbbé teszi az irodalmi élményt.

Az előadást legközelebb a Nők Lapja rendezésében a Müpában nézhetitek meg, 2018. szeptember 15-én 20 órai kezdettel. Váltsatok jegyet az előadásra, kattintsatok a Müpa oldalára!

Szöveg: Oláh-Koppány Andrea

Fotó: Hirling Bálint

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja 2018/25. lapszámában jelent meg.