Kapcsolj ki! Fenntarthatósági napon, kortárs irodalmi fesztiválon vagy a Gyerek Szigeten

Küszöbön a nyár és ez nemcsak azt jelenti, hogy közeleg a kánikula, hanem azt is, hogy egyre több szabadtéri programon vehetünk részt. Összeállításunkban kedvcsinálót hoztunk koncertekhez, a nulla hulladék életmódhoz, gyerekprogramokhoz és egy augusztusi gamer fesztiválhoz is. Van miből válogatni!

Simplicity Fesztivál a Messzelátó Egyesület rendezésében

A Messzelátó Egyesület többek között az önkéntes egyszerűséget, a minimalista életmódot és a tudatos fogyasztási szokásokat hirdeti. Ezért is kerül megrendezésre az az innovatív, inspiráló és lélekre ható fesztivál, ahová azokat várják, akik már elindultak az egyszerűsítés útján, illetve azokat is, akik még csak tervezik a környezetkímélő életmódot. A szervezők előadásokkal és workshopokkal készülnek, ahol a téma szakértőitől és ismert bloggerektől tudhatjuk meg, hogy miért is éri meg egyszerűsíteni és, hogy mit jelent a valódi érték szemben a materiális javakkal. Ezen felül lesz még slow reggeli, társasjáték, ökopiactér, mozgásművészet és koncert is. Budapest első zero waste, azaz nullahulladék fesztiválján nem lesz karszalag, sem műanyag palackok, újrahasznosított dolgok viszont annál inkább. Bővebb információt az esemény Facebook-oldalán találtok.

Időpont: június 2.

Helyszín: A Grund, Budapest VIII. kerület, Nagytemplom u. 30.

Gyerek Sziget

Júniusban négy hétvégén keresztül a gyerekeké lesz a Hajógyári Sziget. Az óriáspikniknek is nevezett rendezvényen számos gyerek- és családi programmal várják a szervezők a kikapcsolódni vágyókat. Hazánk egyik legnagyobb ingyenes rendezvénye közel negyven helyszínen fogadja azokat, akik szeretnék kipróbálni a kézműves foglalkozásokat, a sportprogramokat, egy óriási ugráló várat, vagy megnéznék a színházi- és bábelőadásokat, elmerülnének egy kalandparkban, megtanulnának egy új táncfajtát. Remek családi programnak ígérkezik. Bővebb információt az esemény weboldalán találtok.

Időpont: június 2-24. minden szombaton és vasárnap 10.00-18.00

Helyszín: Óbudai Hajógyári Sziget, Budapest III. kerület

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a belváros szívében. Az eseményen új kötetével jelentkezik például Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Garaczi László, Mán-Várhegyi Réka, Szabó T. Anna, Térey János, Tolnai Ottó és Varró Dániel is, akikkel azonnal dedikáltathatjuk is a könyveket. A fesztiválhangulatot idéző program a jól ismert Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében várja majd az érdeklődőket, és nemcsak könyvújdonságokkal, hanem zenei koncertekkel is készülnek. A Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél fellépése mellett gyerekprogramokra, slam poetry-re és színházi előadásokra is számíthatunk. A program teljesen ingyenes! Részletek az esemény Facebook-oldalán.

Időpont: június 6-10.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest V. kerület, Károlyi u. 16.

Műtárgyak Éjszakája

A rendezvény harminc helyszínen, több mint hatvan programmal várja az érdeklődőket június második hétvégéjén, Budapesten. Betekinthetünk majd különböző műtermekbe, műhelyekbe, megismerhetjük a restaurátorok titkait, és műtárgyakat is a kezünkbe vehetünk a becsüs órákon, ahol annyit kérdezhetünk, amennyit csak szeretnénk. Ha pedig igazán bátra vagyunk, akkor a workshopok keretén belül alkothatunk is valami különlegeset. Lesznek tematikus séták, előadások, a gyerekeket pedig festészeti műhellyel várják majd a rendezők a szombati napon. Részletes programlista az esemény weboldalán található.

Időpont: június 7-9.

Helyszín: Budapest, több helyszínen

Budapest A Capella Fesztivál

Negyedszerre várja vendégeit a Várkert Bazár helyszínére a Budapest A Capella Fesztivál. A rendezők különleges koncertekkel készülnek a látogatóknak, megnézhetjük például a Budapest Voicest, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok előadását vagy éppen a HEALS bécsi improvizációs formáció műsorát is. A fellépések mellett interaktív programokkal is készülnek a szervezők, hogy az egész család jól érezhesse magát. Varázslatos dallamok, különleges énekhangok, és igazi nyáresti hangulat vár mindenkit a festői szépségű helyszínen. Bővebb információt az esemény Facebook-oldalán találtok.

Időpont: június 8-9.

Helyszín: Várkert Bazár, Budapest I. kerület Ybl Miklós tér 2-6.

PlayIt Show Balaton

Az ország legnagyobb IT- és videojáték rendezvénye először kerül majd megrendezésre a Balaton partján. A kétnapos programsorozat a siófoki játék fanok nagy örömére hét év után látogat el a magyar tengerhez, hogy a legújabb videojátékokat, PC és konzol eszközöket és egyéb újdonságokat megismertesse az érdeklődő közönséggel. A rendezvényen az ország legnépszerűbb gaming videósai is részt vesznek, velük személyesen is lehet majd találkozni és beszélgetni. A programok között szerepelnek a korábbi években is népszerű nevezéses versenyek, a kipróbálható virtuális eszközök, színpadi műsorok és jelen lesznek videós és cosplay-es vendégek is. A részletekről az esemény Facebook-oldalán tájékozódhattok.

Időpont: augusztus 18-19.

Helyszín: Kiss Szilárd Sportcsarnok, Siófok, Déli u. 2.

 

 

Összeállította: L. J.

Képek: a rendezvények oldalairól