Kapcsolj ki! Történelmi kávéházakban, tavaszi művészeti fesztiválon vagy majálison

Elmélyülős és kötetlen programok is várnak ránk május közepén. Mi ki nem hagynánk őket!

Kávéházak éjszakája a fővárosban

Az idén májusban útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítsék és népszerűsítsék a mára feledésben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszaka erejéig megismerhessük Budapest különleges „elvonulós” helyeit. A repertoárban olyan tradicionális helyszínek is szerepelnek – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik vagy a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, de az érdeklődő közönség meglátogathat új hullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézót, a La Nube-ot, a Smúzt, a Börzét vagy a Frei Café-t. Részletek az eseményről a kavehazakejszakaja.hu oldalon.

Időpont: 2018. május 18. 19.00–23.30

Helyszín: Budapest

44. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál még több, mint két hétig

Május 9-től Budafok-Tétényben otthonra lelnek a csendesebb miliőben inspirációra vágyó alkotók, a fesztivál keretében olyan előadások érkeznek a kerületbe, amelyek nemzetközi színpadokon is sikerrel szerepelnek. A mulatni vágyók is találnak kedvükre való programot: csodás koncertek színesítik a repertoárt. A Folk Teraszon táncház, a Barlanglakás Emlékmúzeumban Barlanglakás Piknik várja az érdeklődőket. Ott a helyünk! A tavaszi fesztiválról itt található még több információt.

Időpont: 2019. május 9-27.

Helyszín: 1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.

Salemi boszorkányok Alföldi Róbert rendezésében

Alföldi Róbert ezúttal Arthur Miller Salemi boszorkányok című 20. századi amerikai klasszikusából rendez előadást. A darab bemutatóját május 11-én tartják a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán, Szombathelyen. A salemi boszorkányperek a 17. század végi gyarmati Amerikában folytak le, a Massachusetts állambeli Salem városában, a kor hiedelmei és félelmei tömeghisztéria kicsúcsosodásaként. A perek tizenkilenc ember felakasztásával, egy agyonzúzásával, és sokak bebörtönzésével zárultak. A társadalmi rétegzettséget boncolgató darab előadásaira a színház oldalán lehet jegyet váltani.

Időpont: 2018. május 11. és további májusi napokon

Helyszín: Weöres Sándor Színház, 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 7.

Tavasz a Krúdy-negyedben

Május 13-án újra vár a Krúdy-negyed különleges tavaszi programjaival. Az író halálának 85. évfordulója alkalmából zenés felolvasószínház, népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, táncház is várja az érdeklődőket. Ha esetleg szusszanni támadna kedvünk a sok-sok esemény között, a negyedben található éttermek és vendéglők ízletes gasztronómiai fogásokkal és nyugágyakkal is várnak. A programok és a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók! Részletek itt.

Időpont: 2018. május 13. 10:00-20:00

Helyszín: Krúdy-negyed, 1036 Budapest, Kiskorona utca

Egy program, ami behálóz: 23. Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban

Május 13-án múzeumok, kiállítóhelyek és gyűjtemények töltik meg a Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületét. A 23. majális alkalmából 70 kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből, hogy a látogatók számára emlékezetessé tegyék ezt az egynapos, rendhagyó fesztivált. A tudományos programok mellett szórakoztató, ismeretterjesztő és készségfejlesztő foglalkozásokkal is várnak a szervezők. Míg bent a kulturális események közül szemezgethetünk, a múzeum udvarán gasztronómiai kóstolókon is részt vehetünk vagy többek között hazánk legnépszerűbb jazz együttesének koncertjét, a Balázs Elemér Groupot is meghallgathatjuk. Még több információ a programokról az esemény hivatalos weboldalán.

Időpont: 2018. május 13. 10:00 

Helyszín: Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088

 

Összeállította: D. E.

Képek: az események oldalairól

Nyitóillusztráció: Thinkstock