A Tánc Világnapját 1982. április 29. óta tartják, a célja, hogy mindenféle táncot megismertessen az emberekkel. A filmvilágban számos olyan alkotás született, ami ezt a mozgásformát állítja középpontba. 5 ikonikus mozival nosztalgiázunk.

Flashdance

Ki ne emlékezne legalább egy jelenetre vagy dúdolná a rádióval a betétdalait az 1983-ban bemutatott filmnek? Kezdetben nem sok reményt fűztek a sikeréhez, mégis az egyik legismertebb alkotássá vált: sok más filmet és videóklipet inspirált az elmúlt évtizedek alatt. A történet szerint Alex minden vágya, hogy balett-táncos legyen, de ehhez teljesítenie kell a felvételit. Talán ez az egyik legismertebb jelenete:

https://www.youtube.com/watch?v=PXQeVqLMr9Q

Szombat esti láz

Az a bizonyos csípőmozdulat, ami John Travoltát egy pillanat alatt világsztárrá változtatta… Valamit megérezhettek a készítők, mert még nem is találkoztak a színésszel személyesen, csupán egy tévéfelvételen látták, amikor már tudták: ő az, akit keresnek a szerepre. Felejthetetlen mozdulatai és a híres fehér öltönye mindenkinek rémlik, akár látta a filmet, akár nem. Az öltöny egyébként csak egy véletlennek köszönheti, hogy legendássá vált, ugyanis a fekete szín nem mutatott a felvételen, így váltottak fehérre. Kész szerencse!

Footloose

Vagy a magyarul csak Gumilábként ismert film, olyan sikeres volt, hogy pár éve elkészült a remake-je is. A 80-as években bemutatott eredeti mozi egy fiúról szól, aki egy kisvárosba költözik, ahol a helyi lelkész mindent elkövet annak érdekében, hogy a rockzene és a tánc teljesen megszűnjön a településen. Ez ellen lázad fel a főszereplő, a barátaival megpróbálják visszahozni a zenét a városba. Érdekesség, hogy a főszerepet majdnem Tom Cruise játszotta el, Ariel szerepére pedig Madonna is pályázott.

Fekete hattyú

Nina (Natalie Portman) a kecses, visszahúzódó balerina megkapja élete szerepét, amelynek megformálásáért nem elég a tökéletes koreográfia. Lelke legmélyére kell merülnie, hogy ne csak a fehér, de a fekete hattyút is meg tudja formálni. Az ártatlanság mellett a démoni oldalára is szüksége van, amiről nem is tudja, de ott lapul benne. A filmet többek között Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték, Natalie Portmant a legjobb színésznőnek járó szoborral jutalmazták. A balettvilág nem volt elragadtatva az alkotástól, több szakmabeli szerint nem csak, hogy pontatlan mozdulatok voltak benne, de negatív képet is festett róluk.

Dirty Dancing

Kevesen vannak, akik egyetlen dalfoszlányból vagy képkockából ne jönnének rá, hogy melyik filmről van szó. Ha zenés-táncos filmek felsorolására kerül sor, a legtöbb ember kapásból ezzel az alkotással kezd. Azt talán kevesen tudják, hogy film védjegyévé vált emelős mozdulatot a felvételen sikerült először tökéletesen kivitelezniük a szereplőknek, sőt, először nem is akarták moziban forgalmazni.

Szöveg: Bene Andrea, a Central Médiaakadémia hallgatója

Nyitókép: IMDb