Fiatalság bolondság? 4+1 kamaszfilm, amiért rajongunk

Vannak olyan filmek, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Talán az emlékezetes zenék vagy a minden korosztályt megszólító történetek tehetnek róla, hogy a mai napig rajongunk értük... Következzenek a kamaszkorunkat meghatározó kedvenc mozijaink, plusz egy ráadás!

Házibuli 1. és 2. (1980 és 1982)

Az örökzöld francia, kamaszokról szóló vígjáték első része 1980-ban került mozikba. A főszereplő, az akkor 14 éves Sophie Marceau a történet szerint új iskolába kerül, ahol meg kell találnia a helyét, egyúttal azonban az otthoni gondokkal is meg kell küzdenie. A tinifilm a bemutatót követően elképesztő nemzetközi népszerűségre tett szert csakúgy, mint a Vladimir Cosma által szerzett, időtálló filmzene is. Nem véletlenül készült el a nagyszerű fogadtatás hatására 1982-ben a Házibuli folytatása.

Szerelmes szívek (1991)

Álomból valóság, Tinédzser L’amour vagy Szerelmes szívek. 1991-ben az év legsikeresebb filmje lett Magyarországon a tiniénekesnő, Szandi életét megelevenítő Szerelmes szívek című mozi. Timi  (akit Szandi alakít), a gimnazista lány legnagyobb álma, hogy énekesnő lehessen, szíve csücske, Brando azonban nem támogatja az ötletét, sőt már kifejezetten ellenzi, mikor feltűnik a Nagy Menedzser, aki felfedezi Timi nem mindennapi tehetségét. Megkezdődik a rivalizálás Brando és a nyomuló menedzser között, de a lány csak énekel, énekel és dübörög a rock and roll…

Éretlenek (1980)

Csínytevések, puskázás és a tanárok megtréfálása… Nem nevezhetjük egy példamutató filmnek, ámde annál viccesebb a lázadó tinikről 1980-ban bemutatott francia vígjáték. A történetben a versailles-i XIV. Lajos Gimnázium utolsó iskolai évében járó lusta diákok életébe csöppenünk, akik semmi pénzért nem hajlandóak leérettségizni, és inkább megbuknak. Megkezdődik a harc az iskola igazgatója és a fiatal diákok között, de ki tudja ki fog nyerni…

Meglógtam a Ferrarival (1986)

Az 1986-os film forgatókönyvét John Hughes kevesebb mint egy hét alatt írta, ennek ellenére az év egyik legnagyobb kasszasikere lett, a kritikusok és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadta. A történet egy középiskolás végzős diákról, Ferris Buellerről szól, aki egy nap úgy dönt, hogy beteget jelent, és ellóg az iskolából. A lázadó tinit barátnője, Sloane és haverja, Cameron is elkíséri. Nem akármivel kelnek útra, Cameron apukájának tűzpiros Ferrarijával száguldanak Chicago utcáin.

+1 Remélem legközelebb sikerül meghalnod

A Terápia több részét is író-rendező, Schwechtje Mihály elkészítette első nagyjátékfilmjét, amelynek már az előzetese is nagyon izgalmasra sikerült. Egy félig élőszereplős, félig animációs videoklipet készítettek hozzá. A tinithriller (már a műfaja is jelzi) az előzőekhez képest egy komolyabb történetet, ami nagyon is aktuális témát dolgoz fel: az internetes zaklatást. A filmet a hazai mozikban szeptember 13-án mutatják be. Mi már nagyon várjuk!

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb