Pontosan tíz nap múlva, április 19-én nyitja meg a kapuit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Ennek apropóján olyan izgalmas könyvújdonságok közül szemezgettünk, amelyeket érdemes elolvasni idén tavasszal. Kicsiknek és nagyoknak szóló olvasmányok is találhatók tízes listánkon.

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Central Könyvek, Jelenkor Kiadó, 3499 Ft

Hogyan lehetünk jó anyák? Mitől leszünk jó szülők. Számtalan könyv született már ilyen, és ehhez hasonló témákról, de nagyon ritka az, amikor egy apuka fejti ki a véleményét a gyereknevelésről. Varró Dániel apanaplója egy fiatalember apává válásának pillanatait ecseteli. A költő apuka tolmácsolásában a három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait, a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csibészségeit, csatározásait és megbékéléseit követhetjük végig. Varró Dániel humoros és szeretetteli írásaiból kiderül, hogyan váltak egy családdá, és azt is végigkísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden furcsaságával. A Nők Lapja olvasói 2011 óta követhették nyomon ezt a történetet, ami most könyv formájában is megjelent.

Lars Kepler: A hipnotizőr

A hipnotizőr

Animus Kiadó, 3980 Ft

A krimik szerelmeseinek van egy jó hírünk: Lars Kepler előállt egy újabb fordulatos és izgalmas alkotással. A könyvet olvasva megismerhetünk egy súlyosan sebesült kamaszfiút, aki nővérével együtt túlélője egy család lemészárlásának. A fiú nővére azonban eltűnt. Mivel úgy fest, hogy a gyilkos az egész család kiirtását tűzte ki célul, a lány nyilvánvalóan életveszélyben van. A rendőrség megkezdi a keresését, ám az idő vészesen fogy. Joona Linna, a csökönyös természetű finn nyomozó szerint egyetlen lehetőség van arra, hogy nővére érdekében szóra bírják a sokkos állapotban lévő kamaszt: a hipnózis. Joona a leghíresebb és egyben leghírhedtebb hipnotizőrt, Erik Maria Barkot kéri fel, hogy segítsen neki. A fiú hipnózisban beszélni is kezd, ám az utazás, amelyre együtt indulnak, nem várt mélységekbe visz…

Drew Daywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Drew Daywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak

Central Kiadó, 2490 Ft

A 3-7 éveseknek szóló humoros könyv hónapokig vezette a New York Times sikerlistáját. Ha szeretnénk a legkisebbeket rávenni a kreativitásuk kiélésére, a rajzolásra, akkor érdemes beszerezni. A történet szerint Duncan zsírkrétái fellázadtak: Bézs megunta, hogy folyton másodhegedűs legyen Barna mellett, Rózsaszín azért elégedetlenkedik, mert soha nem használják, Narancssárga és Citromsárga zsírkréta pedig már nem is áll szóba egymással. De vajon mit tehet ilyenkor egy gyerek? Kiderül a könyvből. :)

Harry Potter – Utazás a mágia történetében

HARRY POTTER - Utazás a mágia történetében, British Library - Bloomsbury Plc

Animus Kiadó, 5490 Ft

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünneplő British Library Harry Potter – A mágia története című kiállítást szervezett, amelynek anyagából két könyv is született. A magyar gyermekek is megismerkedhetnek az ott bemutatott varázslatos tárgyakkal. A könyvben a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel, megismerhetjük az alkímia világát, de az olvasó elkészítheti a saját bájitalát is. Ráadásként Harry Potter megálmodójának, J.K. Rowlingnak eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a világhírű könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetünk az izgalmas kiadványban.

Alex Frith, Barry Ablett: A világ vallásai

Alex Frith, Barry Ablett: A világ vallásai

Central Kiadó, 3900 Ft

Idén tavasszal ergy ismeretterjesztő gyerekkönyvvel is bővíthetjük az otthoni könyvtárunkat. A hat éven felülieknek szóló, több mint 70 kinyitható ablakocskával díszített csodaszép gyűjteményben a Föld vallásairól tudhatnak meg még többet a kisemberek. Hogyan imádkoznak, és milyen sokféleképpen gyakorolják a hitüket az emberek? Csak hajtsuk fel a füleket, és megtudjuk a válaszokat!

Alex Frith, Kate Leake: Képes atlasz

Alex Frith, Kate Leake: Képes atlasz

Central Kiadó, 3990 Ft

A világ vallásai című könyv mellett ugyancsak a Kukkants bele-sorozat tagja a színes ismeretterjesztő Képes atlasz.  A világ legnevezetesebb kulturális érdekességeit, az adott helyek természeti különlegességeit, állatvilágát, gasztronómiáját és helyi nevezetességeit ismerteti meg a legkisebbekkel a szemet gyönyörködtető, hat éven felülieknek szóló könyv.

J.K. Rowling: Az élet dolgai

K. Rowling: Az élet dolgai

Animus Kiadó, 2490 Ft

A tehetséges író 2008-ban egy egészen különleges beszédet tartott a Harvardi Öregdiákok Egyesületében, amit hamarosan könyv formájában is megkaparinthatunk. „A kudarcok jótéteményei és a képzelőerő jelentősége” című „útravaló” humorral és mély empátiával átszőtt, nemcsak azoknak ajánljuk, akik most kezdik felnőttéletüket, hanem bárkinek, aki úgy érzi, fordulóponthoz ért, és szeretne kicsit szebben, bátrabban, szabadabban élni. A könyv megjelenésének várható időpontja a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kezdő dátuma.

Katie Daynes: Nézd meg, mi az a baci!

Katie Daynes: Nézd meg, mi az a baci!

Central Kiadó, 2600 Ft

Baci-sztori a legkisebbeknek! A szórakoztató hároméveseknek szóló ismeretterjesztő könyvecske játékosan tanítja meg a gyermekeknek, mik azok a bacik, mire ügyeljenek, hogy ne betegítsék meg őket.  A 28 kihajtható fülecske még színesebbé és izgalmasabbá teszi a mesekönyvet.

Kristina Ohlsson: Vétkesek

Kristina Ohlsson: Vétkesek

Animus Kiadó, 3790 Ft

A Fredrika Bergman-féle sorozat utolsó része krimirajongkóknak kötelező! A történet szerint egy férfit holtan találnak kedvenc foteljében, a kandalló előtt ülve. Mellkasát golyó ütötte át, kisujján pedig, furcsa módon, lánya karikagyűrűjét viseli. Fredrika Bergman és Alex Recht kapja meg az esetet, ám Alex figyelmére egyéb ügyeknél is szükség van. Egy temetkezési vállalkozó, aki kétségbeesetten keresi a bátyját, hozzá fordul segítségért, ugyanis meggyőződése, hogy testvérét elrabolták, de senki nem hisz neki. Ugyanakkor Recht névtelen üzeneteket kap valakitől, aki „mindent helyre akar hozni”. A főfelügyelő és társa teljesen értetlenül állnak a levelek előtt – de nincs is idejük töprengeni rajtuk, mert az első holttest felfedezése után az áldozatok száma napról napra nő…

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Animus Kiadó

A nemzetközi sajtóban már megjelenése előtt hatalmas sikernek örvendett a megrendítő történet. Heath Morris könyve egy 26 éves fiúról, Lale Sokolovról szól, aki 1942-ben megérkezik Auschwitzba, a haláltábor-komplexumba. Halálraítéltként azt a feladatot kapja, hogy sorszámot tetováljon a többi rab karjára, és ezzel létrehozza a holokauszt egyik leghatalmasabb és kitörölhetetlen szimbólumát. Egy nap egy fiatal lány, Gita nyújta elé a karját, Lale pedig első pillantásba beleszeret. Rájön, hogy attól a perctől kezdve már nemcsak a saját életéért, hanem a lány életéért is felelős, és elhatározza, hogy mindent megtesz azért, hogy együtt túléljék ezt a szörnyűséget. A könyv szívszorító történet a szerelemről, amely mindent legyőz és túlél.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: Unsplash