Anya-lánya kapcsolat és a szeretet árnyalatai a legújabb Nők Lapja Pszichében

A szeretetnek ezernyi árnyalata van. Legújabb lapszámunkban ezeket vesszük sorra anya-lánya kapcsolatokon és sok más elgondolkodtató témán keresztül. Tartsatok velünk!

„Lapozzatok bele” a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 14 kép

Anya-lánya kapcsolat és a szeretet árnyalatai a legújabb Nők Lapja Pszichében

Anya-lánya kapcsolat és a szeretet árnyalatai a legújabb Nők Lapja Pszichében

Fotó megosztása:

Máshogy ugyanúgy

Mázlim van anyukámmal, mert elmondhatom, hogy gyerekkoromban ő volt a legmegnyugtatóbb személy az életemben. Ennél többet gyerek nem nagyon kívánhat. Mindent úgy tudott tálalni, még a legnagyobb tragédiákat is, mintha csak átmeneti nehézség lenne, ami, ha akarom, elmúlik. És persze így el is múlt minden, ami félelmet keltett bennem: betegség, halál, üvöltő szomszéd, közelgő világháború – szerinte piti kis dolgok, amikkel nem is kell törődnöm. Meggyőződésem, ha egy ufó szállt volna le hozzánk a játszótérre, és zöld emberek kezdenek kergetni minket, akkor is azt mondta volna: ugyan, semmiség, viccelnek a bácsik.

Kamaszkoromban bizonyos dolgoktól mindenképp szeretett volna távol tartani engem, leginkább a cigitől. Akkor már jöttek a rémisztgetős sztorik: hogy mi történhet, ha…, hogy érzékeny vagyok a füstre, bajom lehet tőle. Utáltam, egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy ezt nem fogom anyaként csinálni. A lányom nincs még hét, de tudja, hogy érzékeny lehet a cigifüstre. Viszont tökéletes biztonságban él, mert az anyja mindent elbagatellizál, amitől fél.

Tudom, mindenkinek van pár emléke, amit az anyja valahogy csinált, és ő próbálja elkerülni, hogy ugyanazt tegye. Aztán egy nap észreveszi, hogy pont ugyanúgy nyálazza be a zsebkendőt és törli le a visító gyereke arcáról a csokimaradékot, ahogy attól annak idején rosszul volt.

Áll az ember a tükör előtt, és látja anyja vonásait a saját arcán. Gyereknevelés közben hallja anyja szavait a saját szájából. Nehéz ebből kilépni. De mint mondtam, nekem szerencsém volt, nincs is miért kilépnem. Egyébként is, én máshogy csinálom ugyanúgy.

Nagy ölelés az Édesanyáknak és a Nagyiknak,

Akovács Éva, főszerkesztő

 

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, amelyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha a cikkek felkeltették az érdeklődéseteket, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verzió mellett digitális kiadványunkra is előfizethettek. A 2018/3. Pszichét április 6-tól keressétek az újságosoknál!