Kapcsolj ki! Fotókiállításon, koncerten vagy éppen gyerekfilmfesztiválon

Bízunk benne, hogy egyre több időt tudunk majd a szabadban tölteni áprilisban, de most beltéri programokkal készültünk. Egyebek mellett lesz gyerekfilmfesztivál, fotókiállítás idős kiskedvencekről, és persze nem feledkeztünk meg József Attila szülinapjáról sem.

Álmok és ábrándok – Göbölyös Péter fotókiállítása

Magyarországon közel harmincezer árva állat várja reménytelenül a menhelyeken, gyepmesteri telepeken jövőbeli gazdáját. A legnehezebb helyzetben azok az idősebb keverék kutyák vannak, akiknek gazdája meghalt, gyakran sajnos az örökösök adták le őket. A Vigyél haza Alapítvány nehéz feladatra vállalkozott: gondozásba vette ezeket a kedves kisnyugdíjasokat, hogy gyógyítsa, ápolja őket, és kampányba kezdett annak érdekében, hogy örökbe fogadják az idős árvákat. Ezért megkérték fotós barátjukat Göbölyös Pétert, hogy készítsen olyan képeket, melyek megmutatják, milyen különlegesek ezek a sokat tapasztalt, bölcs és toleráns kutyák. A fotózásról egy kedves kisfilm is készült, ami itt látható, a képekből készült kiállítás április 5-től látogatható. Az eseményhez a Facebookon, ide kattintva is csatlakozhattok.

Időpont: április 5-15.

Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Arany János utca 10. – Budapest

Öcsi alias dr. Vasicsek 50 koncert

A szuggesztív előadásmódjáról ismert érces hangú fogorvos-zenész – dr. Vasicsek János –, 50. születésnapjára maga köré gyűjti zenésztársait és a nevével fémjelzett zenekarokat. Egy nagy volumenű jazz-blues-rock koncerttel ünneplik a minőségi zenét, ott lesznek Öcsi zenekarai, a saját dalokat játszó AkiMer, a Zappa-Syrius Emlékzenekar, valamint az All in Five, illetve az elsősorban Chicago-bluest játszó Johnny Biglip Band. Vendégként többek mellett közreműködik: Micheller Myrtill, Nagyváradi Erzsébet, Pataki László, Sipeki Zoltán, Tátrai Tibor. A buli valódi stílusparádé lesz, fővonala a rock, mely a lírától, a funky-n át a kőkemény rock&roll-al válik teljessé. Bővebb információért látogassatok el erre az oldalra!

Időpont: április 7.

Helyszín: TRIP hajó, 2-es kikötő, Szilágyi Dezső tér – Budapest

Ata Kandó kiállítás

A magyar fotóművésznő, Ata Kandó egy fantasztikus életművet hagyott ránk. Munkásságát Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel és a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjával ismerték el. Családi nyaralásaik során saját gyermekeivel közösen hozta létre legszebb fotómeséit. Az 1956-os forradalom idején a menekülő családokat fotózta, a felvételekből összeállított album bevételeivel a menekülőket támogatta. Majd vette kameráját és az 1960-as években, két útja során több hónapot töltött a venezuelai őserdőben, ahol az indiánok között élve örökítette meg életüket, visszaemlékezéseiből született meg A Hold véréből című kötete. Utazásai során olyan alkotásai születtek, amelyek remekül reprezentálják alkotói módszerét. Ata Kandó képein a gyerekek nemcsak a modelljei vagy alanyai az alkotói folyamatnak, hanem a szülő egyenrangú alkotótársai. A felvételek mindegyikéből sugárzik az a mély humánum, melyet Ata Kandó szüleitől tanult, és egész életében képviselt: a fotókról visszatekintő gyermekek erősek, a világra nyitott, egyedi személyiségek, tanítómesterek, akiktől a felnőttek sokat tanulhatnak. A kiállításon hangsúlyos szerepet kapnak G. Beke Margit, Ata Kandó édesanyjának gondolatai, pedagógiai elvei is, melyek több mint száz évvel később is visszaköszönnek a képeken. A Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez.

Időpont: március 30- június 2.

Helyszín: Deák17 Galéria – Budapest

József Attila Vers-Dal Fesztivál

A költészet napja minden irodalomkedvelő ünnepe, József Attila születésnapjához kapcsolódva, negyedik alkalommal rendezik meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált, amely az amatőr alkotó emberek találkozója, vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők és versmegzenésítők fesztiválja. Április 7-én és 8-án, reggeltől estig ingyenesen látogatható bemutatkozó koncertekre, költő-zenész találkozókra, verses felolvasásokra, és még számos izgalmas programra várják az érdeklődőket. A fesztivál szervezői a közönség számára szombat este József Attila, Petri György és Szilágyi Domokos műveiből összeállított zenés gálaműsorral készülnek, vasárnap este pedig a szintén nyilvános ünnepélyes díjátadóval egybekötött záróünnepségen megjutalmazzák a legsikeresebb alkotókat és előadókat. Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

Időpont: április 7-8.

Helyszín: Dési Huber István Művelődési Ház, Toronyház utca 17/B – Budapest

Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál

A Cinemira az első nemzetközi filmfesztivál Magyarországon kifejezetten gyerekeknek. A háromnapos családi filmünnepen 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség. Két vetítés között filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes, storyboard, virtuális valóság workshopok, képregény és film market, valamint a legnépszerűbb gyerekfilmek szinkronhangjai várják a látogatókat.  A fesztivállal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a gyerek- és ifjúsági filmek fontosságára, feléleszteni a hazánkban jelentős múltra visszatekintő gyerekfilmes hagyományokat, gyerekfilmgyártást. A Cinemira kifejezetten gyerek- és családi filmeket mutat be rövid animációs, élőszereplős és dokumentumfilm kategóriában. A versenyprogramba 1500 filmet neveztek a világ minden tájáról, az előzsűri mintegy 60 alkotást választ a versenybe. A fesztivál zsűrijében a hazai és a nemzetközi filmvilág olyan elismert alkotói és képviselői foglalnak helyet, mint Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője, Aneta Ozorek, az Amszterdami Animációs Fesztivál művészeti igazgatója, Böszörményi Zsuzsa többszörös díjnyertes és diák-Oscar díjas filmrendező, Michael Harbauer, Európa egyik legjelentősebb gyerekfilm fesztiváljának, a Schlingel Film Festival igazgatója. Bővebben ide kattintva olvashattok az eseményről.

Időpont: április 6-8.

Helyszín:Akvárium Klub, Erzsébet tér 12. – Budapest

 

Összeállította: M. M.

Fotók: az események hivatalos Facebook-oldalairól