Hangolódj ránk! Húsvéti örömök a Nők Lapja legújabb számában

Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam... A Nők Lapja címoldalán pedig egy nyuszit is. Húsvéti lapszámunkban nemcsak az ünnepre készülünk, hanem rengeteg izgalmas témáról is értekezünk. A hangolóból kiderül, pontosan milyen témákról:

A képre kattintva galéria nyílik!

Galéria | 11 kép

Hangolódj ránk! Húsvéti örömök a Nők Lapja legújabb számában

Hangolódj ránk! Húsvéti örömök a Nők Lapja legújabb számában

Fotó megosztása:

A legnagyobb paradoxon

A szimbolikus dolgoknak sokszor nagyobb jelentőségük van, mint amelyekről azt gondoljuk, hogy lényegiek. Például a reggeli öltözködésnél a két kislányomnak elképesztően fontos, hogy milyen ruhát kapnak, de még annál is fontosabb, hogy melyikük kapja előbb. Különösen Bernike tud nagy hisztit csapni, ha nem ő a kedvezményezett. Ezért lepett meg kifejezetten a minap, amikor kijelentette, hogy ne fáradjunk, kapja meg Johanna hamarabb a ruháját, mert ő bizony az utolsó akar lenni. És ez aznap még sokszor elhangzott. Utolsó akart lenni a reggelinél, utolsó az ebédnél, utolsó a csokoládéosztásnál, utolsó a játékban, utolsó mindenben. Elég ellentmondásos dolog egy amúgy ambiciózus ötéves kislánytól. Meg is kérdeztem tőle, hogy miért akar utolsó lenni. – Azért – felelte –, mert utolsókból lesznek az elsők! Hát te ezt nem tudod?!

A lelkem mélyén valahol tudom – illetve inkább csak érzem. Ez az emberi élet nagy paradoxona. Olyan, mint a halált megvető bátorság, ami már önmagában véve egy óriási ellentmondás. Ez ugyanis azt jelenti, hogy annyira szeretünk élni, annyira akarjuk az életet, hogy készek lennénk akár meg is halni érte. Ahogyan fejlődni az ember nem a sikerein, hanem a kudarcain keresztül tud; a jellemet nem a kényeztetés, hanem a megpróbáltatás alakítja. Boldog sem úgy lesz az ember, hogy nagyon akarja – a görcsös akarástól éppen hogy boldogtalan lesz. Paradox módon a legtartósabb és legmélyebb öröm abban rejlik, amikor látszólag végleg lemondunk a saját boldogságunk kereséséről. A házastársunk, a gyerekeink, az unokáink vagy bárki más kedvéért.

Számomra ez a nagy emberi dráma éppen a húsvét paradoxonában – vagy mondhatjuk úgy is, hogy titkában – csúcsosodik ki. Amikor az Élet úgy győz a Halálon, hogy először maga is meghal. És amikor úgy tűnik, hogy minden elveszett, akkor fordul minden végleg jóra.

Bernike taktikája egyébként tökéletesen bevált. Aznap este minden családtag ragaszkodott hozzá, hogy ő vegyen legelőször az ünnepi süteményből. „Na látod, hogy igazam volt” – üzente a tekintete, amikor tortaszelete fölött rám pillantott.

Boldog húsvétot kívánok mindenkinek!

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon is!

Fotó, illusztráció: Archív, Thinkstock