Remek előadások várnak ránk mostanában: a klasszikusoktól az egészen friss történetekig mindennel találkozhatunk. A mai színházi világnap alkalmából gondoltunk a gyerekekre, a vígjátékrajongókra és a kultikus előadások kedvelőire is.

Kurázsi mama és gyermekei

Három okunk is van arra, hogy megnézzük a Kurázsi mamát. Az első, hogy Nemes Nagy Ágnes szövegét mindig jó hallgatni, a második, hogy Brecht darabjait már-már bűn kihagyni, a harmadik okunk pedig a főhőst játszó Börcsök Enikő személye, aki ebben a szerepben is brillírozik. A Kurázsi mama története a háború képtelenségét tárja a szemünk elé, a háborút, amelyben a főhős csak úgy, mint sokan mások, megtalálja az üzletet. Elvakítja a nyerészkedés, a túlélésért való küzdelem, eszelős makacssággal űzi mesterségét egy olyan világban, ahol minden felborult. A szereposztásért kattintsatok a színház oldalára!

Időpontok: április 4, 8, 19, 20.

Helyszín: Petőfi Sándor Színház, Veszprém 

Bolha a fülbe

Georges Feydeau nagy sikerű vígjátékát számtalan feldolgozásban láthattuk az utóbbi években, most a Győri Nemzeti Színház repertoárjában is megtalálható. A cselekmény bonyolult, pergő és roppant szellemes, emellett nagyszerű párbeszédek, szerepcserék, véletlenek tarkítják. Nem társadalombírálat, csak az egyes ember gyengéit figurázza ki, az író darabjában mégis lelepleződnek a tisztesnek mondott, hazug és álszent polgári erkölcsök is. Az előadásról itt találtok bővebb információt.

Időpontok: Április 5, 6, 7, 12, 13. 

Helyszín: Győri Nemzeti Színház, Győr 

Macskajáték

Ráckevei Anna és Kubik Anna főszereplésével nézhetjük meg Örkény István egyik legismertebb művét, a Macskajátékot. A hatvanas éveiben járó özvegy Orbánné, Erzsi egyedül él egy pesti lakásban, de tartja a kapcsolatot külföldön élő, kerekesszékes nővérével, Gizával. Orbánné életébe egy napon betoppan régi barátnője, Paula, aki nagy hatást gyakorol a nőre. Erzsi randevúzgat is titkos szerelmével, a lecsúszott operaénekessel, Csermlényi Viktorral, amit testvére, Giza ellenez. Lassacskán a három öreg között kibontakozik egy szerelmi háromszög. A színház honlapján további információt találhattok a darabról.

Időpontok: április 16, 17.

Helyszín: Csokonai Színház, Debrecen

Csongor és Tünde

Vörösmarty Mihály klasszikus darabját a Maladype a maga képére formálta, és milyen jól tette, mert valami olyat hozott ki belőle, amit eddig még nem látott a világ. A társulatra jellemző zeneiség és a fizikai színházi technikák határozzák meg az előadást, mellette persze érvényre jut a történet, ami nem más, mint a boldogságkeresés maga. A szöveg és a látvány pontos egyvelege valósul meg a színpadon, a férfi és a nő, Csongor és Tünde egymásba olvad, nincs egyik a másik nélkül. Mindkét szerepben Szilágyi Ágotát láthatjuk. További információért látogassatok el a színház weboldalára!

Időpont: április 24, 29. 

Helyszín: Maladype Színház, Budapest

Food Film Fighters

Most a gyerekeket várja a Grund Színház négy éve teltházzal dübörgő előadás formátuma. Ebben a játékos műfajban minden egy titkos film körül forog, és persze a nézőknek ki kell találniuk, hogy mi az. A filmet mindenki ismeri, de nehéz ráhibázni, persze a remek impró színészek és nagyszerű slammerek senkit nem hagynak bizonytalanságban. A szünetben ráadásul a filmhez passzoló rágcsálnivalóval készülnek a szervezők. Az eseményhez Facebookon is csatlakozhattok!

Időpont: április 4. 

Helyszín: Akvárium Klub, Budapest 

Berlin, Alexanderplatz

A Katona József Színház legújabb darabja ígéretesnek tűnik, a főbb szerepekben Mészáros Bélát, Bezerédi Zoltánt és Borbély Alexandrát láthatjuk. „A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz. Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz.” További információt a darabról itt találtok.

Időpont: április 3, 12, 29.

Helyszín: Katona József Színház, Budapest 

Egy piaci nap

A Mohácsi testvérek találkozása Závada Pál művével csupa jót ígér. Nem beszélve Mohácsi János rendkívüli rendezői nyelvéről, amit vétek lenne kihagyni. Az Egy piaci nap című regényét Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumok alapján írta meg. „A Kossuth-díjas író a magyar történelmi múlt egy sokak számára máig ismeretlen, rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat. Závada rákérdezett az eset mélyén lévő emberi motivációkra, és ezen keresztül egy nagyívű emberi történetet írt a történelmi traumáinkról és a közösségi felelősségről. A 2017-ben Libri irodalmi díjra jelölt regényt a Mohácsi-testvérek adaptálják színpadra, így a Radnóti Színház egy magyar ősbemutatóval zárja 2017/2018-as évadát.” A szereposztásért látogassatok el a színház weboldalára!

Időpont: május 12, 13, 17, 30, 31.

Helyszín: Radnóti Színház, Budapest

 

Összeállította: M. M.

Fotó: petofiszinhaz.hu, gyoriszinhaz.hu, csokonaiszinhaz.hu, grundszínház.hu, katonajozsefszinhaz.hu, radnotiszinhaz.hu