Az ország legszebb arborétumain és virágoskertjein kívül nem szabad megfeledkeznünk legendás forrásainkról sem, főleg ma, a víz világnapján. Öt remek helyet ajánlunk a figyelmetekbe.

Szikla-forrás

Szilvásvárad látványos forrása három méter mélyről egy sziklafalból tör a felszínre a Szalajka-völgyben. A hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a környék szemet gyönyörködtető kincse.

#sziklaforrás #szalajkavolgy

Anita Deák (@d.anita23) által megosztott bejegyzés,

Széchenyi-forrás

A Göd melletti forrást eredetileg Zsuzsi-forrásnak hívták a helyiek, mégpedig azért, mert a 30-as évek derekán innen nem messze lakott egy Zsuzsi nevű bájos, barna hajú kislány. Később Széchenyi István fiáról, Ödönről újrakeresztelték, aki egy nyarat a közelben lévő Duna villában töltött.

Zoltán🔶Hungary🔷Nikon D700 (@zoli972) által megosztott bejegyzés,

Hétforrás

A Kőszegi-hegység legismertebb forrása építésekor, 1896-ban hét kifolyónyílással készült, amelyek sorban a honfoglaló hét vezér nevét viselik. A kőszegi Szabó-hegyről gyalogosan könnyedén megközelíthető a kitűnő ivóvízként is szolgáló természetes forrás. A helyi hiedelem szerint, aki mind a hét forrás vizéből kortyol, annak teljesülhet egy kívánsága.

Mária Herman (@maruszja) által megosztott bejegyzés,

Krúdy-forrás

A somoskői várnézés mellé remek kiegészítő program a környék tanösvényeinek bejárása. A Sátormegi-patak mentén gyönyörködhetünk a csodaszép Krúdy-forrásban is, amely folyamatosan táplálja a környező kis tavakat, ahol halakat nevelnek.

#somoskő #somoskőivár #szlovákia #freedom

Tepy Teplán (@tepyteplan) által megosztott bejegyzés,

Vöröskő-forrás

A Vöröskő-forrás a Bükk hegység időszakosan működő forrása. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd tavasz közepén zubogva tör a felszínre. A különleges természeti kincs a Bükki Nemzeti Park része.

Szentkút

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi a Pilisben található Szentkút. A legenda szerint 1842-ben egy nyáját legeltető pásztornak itt jelent meg Mária. A látomás után a falusiak ivásra és mosakodásra kezdték használni a forrás vizét, amitől csodák csodájára meggyógyultak. A forrás a Mária-jelenés után kapta a Máriakút, Szentkút nevet.

Összeállította: D. E.

Nyitókép, fotók: egykor.hu, Instagram