Kapcsolj ki! Szabadtéren, múzeumban, koncerten, virágok között vagy egy jó gyerekkönyvvel

A hosszú hétvége végre elkezdődött, és szerencsére rengeteg programot tartogat, akárcsak március további napjai: 27-ére is ajánlunk egy izgalmas koncertet.

Huszárok a szentendrei skanzenben

Újra huszárokkal népesül be a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ünnepi hosszú hétvégén a március 15-ei események tiszteletére. A Hagyaték Lovas Egyesület díszbemutatóját és huszárkiképzését is megtekinthetitek, ha oda látogattok, továbbá megismerhetitek a huszárok viseletét, fegyvereit, sőt, lesz terepasztal-hadművelet ólomkatonákkal és újoncozás, azaz tréfás verbuválás huszártiszttel és zenekarral. A jellegzetes öltözethez természetesen nem maradhat el a huszárcsákó, a fakardkészítés, ráadásul mindenki megvarrhatja a saját kokárdáját és zászlóját, akit pedig a reformkori gasztronómia érdekel, kipróbálhatja a márczafánkot, de kóstolhat mézeshuszárt és tükrös szívet is. A Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez.

Időpont: március 15–18.

Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendre

A Magyar Orchidea Társaság orchidea- és bromélia kiállítása a Vajdahunyad várban

Négy napon át az egzotikus növényeké lesz a főszerep a budapesti Vajdahunyad várban. A kiállítás során a több száz virágzó, illatos orchidea között kiemelt szerepet kapnak a Dendrobium nemzetség különböző fajai és hibridjei. E nemzetség az orchideák egyik legnépesebb növény családja, több mint 1200 faja ismert, a hibridek száma ennek a többszöröse. Ebből a hatalmas fajgazdagságból tekinthetnek meg több száz különleges, egzotikus, színes, illatos orchideát a látogatók, közöttük több olyan új hibridet is, amelyek már lakásban is eredményesen virágoztathatók. Nem csak növénykedvelőknek és a Nők Lapja Kert és Virág olvasóinak ajánljuk a programot! ;) A részletekről ide kattintva tájékozódhattok.

Időpont: március 15-18.

Helyszín: Vajdahunyad vára, Budapest

Dona Onete, az Amazonas dalainak nagyasszonya a Müpában

A brazil Dona Onete napjaink világzenéjének egyik legnagyobb szenzációja. Rendkívüli hangjával 78 évesen is betölti a legnagyobb koncerttermeket, olyan vibráló életerő és szeretet árad a dalaiból, amellyel elképesztő szellemi és lelki távlatokba repíti közönségét. Egy gyerekkori élmény hatására döntött úgy, hogy énekes lesz: éppen ruhákat mosott az Amazonasban, amikor meglátott egy folyami delfint, és énekével magához csalogatta. Másnap újra lement a folyópartra, és akkor már két delfin hallgatta, harmadnap pedig az egész delfincsalád. 15 évesen már bárokban énekelt, de miután férjhez ment, ilyen formában fel kellett hagynia az énekléssel, a férje ugyanis hallani sem akart a dalairól. A sors később úgy hozta, hogy újra férjhez ment, és a nyugdíjas éveiben előtörtek énekesi vágyai – ezúttal azonban a párja támogatását is megkapta álmai megvalósításához. Hetvenhárom éves volt, amikor első albumát (Feitiço Caboclo) felvette, amire rögtön ráharaptak a fesztiválszervezők. 2017-ben Banzeiro címmel napvilágot látott második albuma is, amellyel az európai világzenei rádiósok listájának élére került. A koncert részleteit itt találjátok.

Időpont: március 27.

Helyszín: Müpa, Komor Marcell utca 1. – Budapest

Nemzeti ünnep a PIM-ben

Színes, izgalmas programmal vár mindenkit a Petőfi Irodalmi Múzem március 15-én egész nap. Újraindul a sajtógép, és bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. Ezenkívül lesz még hajfonatkészítés, játékos feladatok, kvíz és kézműveskedés is. 12 órakor Simon Márton költő-slammer mond ünnepi beszédet, délután pedig megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás, amelyet Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Kincses Károly fotótörténész nyit meg, közreműködik Tasnádi Bence, színművész. Részletek a múzeum honlapján.

Időpont: március 15. 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest 

Szarka Tamás legszebb dalai

Szarka Tamás, a Ghymes együttes frontembere, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő lassan 40 éve áll színpadon. Dalaira sajátos stílus jellemző, szövegvilága irodalmi értékű. Zenéje az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre hat. Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli. Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett, egész estés zenés színházi darabjait siker koronázta (A cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház, és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét. Több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában, és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal, Al di Meolával. A zenész a hétvégén az Óbudai Kulturális Központban lép fel. Pontos részletek az eseményről itt.

Időpont: március 17. 20.00–21.30

Helyszín: Óbudai Kulturális Központ – Budapest 

Mackógyógytorna Papírgombóccal – Gyakorlatok ovisoknak, kisiskolásoknak

A gyerekeket elárasztják a játékok, éppen ezért a könyvhöz tartozó gyakorlatokat egy jelentéktelennek tűnő papírgombóccal végezteti a könyv szerzője. A papírgombóc kellően puha, mégis kemény, gömbölyű, mégis szúrós ahhoz, hogy ingereket adjon a bőrön keresztül az izmoknak, az inaknak, az idegrendszernek – ugyanakkor egy szerethető, gömböcske alakú tárgy, amelyet jó fogni, szorítani, dobálni, elkapni, körbeugrálni. Az itt található gyakorlatok erőssége, hogy a fizikai aktivitás mellett szellemi munkára is inspirálja a gyermekeket. A több mint 100 papírgombócos „testokosító” gyógytorna-gyakorlatokat a szülő, a pedagógus vagy a terapeuta könnyítheti vagy nehezítheti, variálhatja a gyermek igényeinek, korosztályának és szükségleteinek megfelelően. A könyv gyakorlatait főleg 5–12 éveseknek ajánlja a szerző. Ezek a mozdulatok pozitív irányban befolyásolhatják gyermekeink mozgásharmóniáját, fizikai egészségét, figyelmét, koncentrációs képességét és írás-olvasás képességét is.

Összeállította: M. M.

Képek: Facebook, müpa.hu