Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának alkalmából számos helyen emlékezhetünk. Most olyan városokat – és aktuális programokat – ajánlunk, amelyek egykor az események helyszínéül is szolgáltak.

Kirándulás Pozsonyba

Pozsony

A párizsi forradalom (1848. február 22.) híre március 1-jén érkezett meg Pozsonyba. Kossuth az alsótábla március 3-ai ülésén általános támadást indított az abszolutizmus rendszere ellen. A szlovák fővárosban az esemény 170. évfordulójának alkalmából március 15-én 15.30-tól emlékeznek meg a Medikus-kertben lévő Petőfi-szobornál. Ha még nincs programotok a hosszú hétvégére, érdemes ellátogatni az egykori koronázóvárosba, és ha már ott vagytok, mindenképpen nézzétek meg a már madártávlatból is látható négy saroktoronyból álló pozsonyi várat is!

Kokárda Fesztivál Komáromban

Komárom

A komáromi vár ostroma az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő katonai és politikai jelentőségű eseménye volt, amely 1848 decemberében kezdődött, és 1849. szeptember 27-éig, a komáromi vár átadásáig tartott. A komáromi Monostori Erőd 2018. március 15-én ezért különleges módon idézi fel az 1848-as eseményeket: a Dunai Bástya Klapka-termében délután a MonoStory Erődszínházi Társulat előadásában a Menjünk a Pilvaxba! című színdarabot tekinthetitek meg, de ezenkívül lesz tüzérbemutató, puskamustra és a gyerekeknek kézműves játszóház is.

Március 15-ei program Egerben

Eger

Itt nem hirdetni, hanem tanulni lehet a hazafiságot! – hangzott el Kossuth Lajos 1849-ben tartott beszédében a mondat, amelyet Eger polgáraihoz intézett. A történelmi városban méltóképp emlékeznek az eseményekre: zászlófelvonással és ágyúlövéssel is készülnek. Emellett a Dobó István Vármúzeum kiállításai egész napon át ingyenesen tekinthetők meg.

„Márciusi Ifjak” Pákozdon

Pákozd

A Pákozdi Katonai Emlékhely az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére 1951-ben állított obeliszk környezetében található 1,6 hektáros területen helyezkedik el. A szervezők március 12. és 18. között „Márciusi Ifjak” nevű programsorozattal készülnek, ahol többek között érdekes hadtörténeti előadásokra és népzenei koncertekre is ellátogathattok.

Emlékezés Isaszegen

Isaszeg

Az isaszegi csata városa Gödöllőtől mindössze nyolc kilométerre található. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratában, 1849. április 6-án a magyar honvédség Klapka, Aulich és Damjanich vezetésével itt aratott fényes győzelmet Windisch-Grätz felett. A csatára emlékeztetnek az itt található honvédsírok és a Honvéd-emlékmű.

Összeállította: D. E.

Fotók: felvidek.ma; egrivar.hu; kempp.hu; komarom.hu; pestmegyeimustra.hu

Nyitókép: pakozd.hu