Tavaszi zsongás és pompázatos parkok a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as számában!

Mint egy falat kenyeret, ha éhesek, vagy egy korty vizet, ha szomjasak vagyunk, úgy várjuk már a tavaszt. Ha ti is hasonlóan éreztek, az idei Kert és Virág nektek szól: nemcsak mesés fotós összeállításokkal és érdekességekkel, de kisokosokkal és praktikus tanácsokkal is készültünk.

Kattintsatok a képre, és „lapozzatok” bele a magazinba!

Galéria | 11 kép

Tavaszi zsongás és pompázatos parkok a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as számában!

Tavaszi zsongás és pompázatos parkok a Nők Lapja Kert és Virág 2018-as számában!

Fotó megosztása:

Kert, park, arborétum

Atavasz érkezése, az első rügyek kipattanása mindig örömteli pillanat. Mindannyian tele vagyunk várakozással, hogy idén is átélhetjük a természet újraéledését, így például a hagymás virágok – hóvirág, krókusz, tulipán – előbújását a földből. Hobbikertészként tavasszal a palánták kiültetése után izgatottan várjuk, hogy a munkánknak milyen eredménye lesz: ha rendesen öntöztük és meleg helyen óvtuk őket, nagy eséllyel lesznek majd a növénykékből húsos paradicsomok, paprikák.

Lapszámunkban többek között a kissé elfeledett kapor a témánk, ami a Közel-Keletről indult hódító útjára, eredetileg orvosságként használták csuklásra vagy étvágygerjesztőnek, illetve az angolszászok csodás képességekkel ruházták fel, például hogy elűzik vele a boszorkányokat. Érdemes újra felfedezni a kalciumban, káliumban gazdag fűszernövényt: joghurt hozzáadásával például igazán friss ízű fogásokat tehetünk nyáron az asztalra. Népszerűsítjük a karfiolt, ami szintén sokoldalú alapanyag: süthetjük egyben fűszervajjal, készíthetünk belőle krémlevest, köretet. Nemesített fajtái szemkápráztatóan szépek, van már belőle sárga, zöld, fehér és lila is: palántáról nevelhetjük, sok törődést igényel, ezért a sikerélményünk még nagyobb lehet a termés szedésekor. Idén több híres parkba, kertbe is ellátogatunk, így például a Szarvasi Arborétumba, ami az országban a legnagyobb, és olyan növényritkaságokat lelhetünk fel benne, mint például a 35 méter magas óriás mamutfenyő, amit Bolza gróf hozatott Bécsből. Családoknak érdemes ellátogatni ide, hiszen a gyerekek örömére Magyarország híres épületeit makettméretben csodálhatják meg. Távolabbra is kalandozunk, a németországi Potsdamba, ahol II. Frigyes porosz uralkodó kastélykertjét járjuk be: számtalan meglepetés vár bennünket a szökőkutak, vízesések látványától az almafalugason át a kínai, aranyozott lemezekkel díszített teaházig. A luxus, az elegancia, a kifinomultság jellemzi mindkét helyet, ahogy a badeni rózsakertet is. A jövő kertjei legalább annyira izgalmasak, mint amiket elődeink megálmodtak: vertikális és kaspókertet mutatunk be, letisztult távol-keleti irányzatokat. Tartsanak velünk!

Eszes Andrea, felelős szerkesztő