Hangolódj ránk! Ritka betegségek világnapja és párkapcsolati dominancia az új Nők Lapjában

Dosszié a ritka betegségekről, dominancia a párkapcsolatban, exkluzív interjú a színész testvérpárral, Gáspár Sándorral és Tiborral, riport a szánhúzóversenyről. Csak néhány téma, amit ezen a héten feldolgoztunk a Nők Lapjában. Ha többre is kíváncsiak vagytok, irány az újságárus!

A képre kattintva galéria nyílik!

Galéria | 9 kép

Hangolódj ránk! Ritka betegségek világnapja és párkapcsolati dominancia az új Nők Lapjában

Hangolódj ránk! Ritka betegségek világnapja és párkapcsolati dominancia az új Nők Lapjában

Fotó megosztása:

 

Ritka sorsok

Legutóbb az egyik bevásárlóközpontban igen meglepő élményben volt részem: a mögöttem álló fiatalember hirtelen mozdulatokat tett, és belekiáltott egy-egy szót a levegőbe. Valójában csak azért nem ijedtem meg, mert legutóbb A négyzet című filmben éppen egy Tourette-szindrómás férfi viselkedésével szembesülhettem, aki ugyanígy obszcén szavakat „küldött” a színpadon ülő riporternőnek. A svéd társadalomban ezt a viselkedést tolerálják az emberek – legalábbis a fi lm szerint –, olyannyira, hogy nem a férfi ment ki a teremből, hanem a talkshow szakadt félbe. Én is úgy tettem az üzletben, mintha teljesen normális lenne, ami történik. Tudva, hogy az illető képtelen befolyásolni a viselkedését…

A ritka betegségek világnapjáról, amelyet február 24-én tartanak, magam sem hallottam mindaddig, amíg ennek a lapszámnak kiemelt témájául nem választottuk egy értekezleten. Azon végképp megdöbbentem, hogy milyen sok család érintett a gyermeke vagy felnőtt társa által. A számok riasztóak, több százezer ember küzd genetikai betegséggel, amely gyógyíthatatlan, vagy nehezen diagnosztizálható, kezelhető. Egészségesen, ép testben szinte elképzelhetetlenek számunkra ezek a helyzetek, problémák. Most közelebb hozzuk történetekkel, fotókkal a sorsukat, ahol nem a sajnálat, hanem az együttérzés vezérelt minket. Szerencsére vannak „sikertörténetek”, például azé a hölgyé, aki egy új tüdővel kapott új esélyt az életére. Cikkünkből az is kiderül, hogy ma már egyre több pénzt fordítanak kutatásra és szűrővizsgálatokra Európában és a tengerentúl, hogy mielőbb azonosítani lehessen a ritka betegséget a születés után.

Páros interjúval kedveskedünk Olvasóinknak a héten: a Gáspár színésztestvérekkel beszélgetünk, akik zseniális színészi játékukkal örvendeztetik meg a közönséget évtizedek óta színházban és filmen egyaránt. Két életút, amelyből az egyik kevesebb népszerűséggel indult, mára azonban mindketten méltán elismertek. Ez csak annak kapcsán jutott eszembe, hogy a felsőoktatási felvételi miatt többször megfogalmazódott bennem az elmúlt hetekben: „Mi lesz ebből a gyerekből?” Aztán elszégyelltem magam, hogy talán éppen én nem bízom benne, aki neveltem őt? Dehogyisnem! Amit tudtam, már átadtam…

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, kattintsatok erre az oldalra, ha pedig a digitális változatot választanátok, erre az oldalra!

Fotó, illusztráció: Archív, Thinkstock