Kapcsolj ki! Cirkuszfesztivállal, zenével, tánccal vagy éppen olvasással

A következő hét még a januári álmosság jegyében telik, de azért országszerte akad néhány érdekes program, amire érdemes ellátogatni!

Napszédítők – Nemzeti Tánckoncert – Szolnok

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2018. január 13-án hetedik alkalommal rendezi meg Szolnokon újévi tánckoncertjét, amely ezúttal a Napszédítők – Nemzeti Tánckoncert címet viseli. Az újévi tánckoncerten ismét közös produkcióban láthatjuk a Szolnoki Szimfonikus Zenekart és a Magyar Állami Népi Együttest. A népzene és néptáncok köré fonódó grandiózus zenei produkció Kodály és Bartók nemzetközi szinten is elismert és kedvelt művészetének állít emléket. A több száz fős, zenészekből és táncosokból álló ünnepi produkciót Izaki Maszahiro, a szimfonikusok karmestere, zenei igazgatója álmodta színpadra, a művészeti koncepciót pedig Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa készítette. Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhattok.

Időpont: január 13. 19.00-22.00 óráig

Helyszín: Tiszaligeti Sportcsarnok, Tiszaligeti sétány – Szolnok 

Cifra Palota – Müpa, Budapest

Formabontó élményt kínál ifjú közönségének a Müpa. A 6–12 éves korosztály tagjai vasárnaponként, a Cifra Palota ideje alatt három helyszínen próbálhatják ki az intézmény önálló fejlesztésű zenei játékát, amely szórakoztató módon járul hozzá a gyerekek zenei neveléséhez. A játék során fejre erősíthető VR- (virtuális valóság) szemüveg és fejhallgató segítségével egy virtuális koncerttermet lehet bebarangolni, ahol Peti apród kalauzolásával különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az összetett, ám szórakoztató feladatok nemcsak a gyerekek zenei memóriáját fejlesztik, hanem egyfajta interakciót is kialakítanak a zene és a befogadó között, illetve hozzásegítik a gyerekeket a zene élményszerű befogadásához. A Müpa honlapján további információkat találhattok az eseményről.

Időpont: vasárnaponként 10.00–13.00 óráig

Helyszín: Müpa Üvegterem, Komor Marcell utca 1. – Budapest 

Menyegző Esküvői Kiállítás – Szeged

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg Szegeden a Menyegző Esküvői Kiállítást, ahova szeretettel várják a leendő arákat és persze a vőlegényeket is. A fesztiválon megcsodálhatjuk a legújabb esküvőiruha-trendeket, virágdekorációt és hajkölteményeket. Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhattok, itt.

Időpont: január 6–7.

Helyszín: Felső-Tisza part 2. – Szeged 

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Az első budapesti cirkuszfesztivált 21 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, azóta csatlakozott a cirkuszvilág nagy fesztiváljainak körébe. Monte-Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett. A klasszikus cirkuszi előadások mellett találkozhatunk kortárs alkotásokkal is. A fesztivál Európai Megnyitó Ünnepsége január 9-én 19 órakor kezdődik. Bővebb információt itt találtok a programokról.

Időpont: január 8–14.

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz, Nemzeti Színház, Várkert Bazár – Budapest 

Dombóvári István: Pisti vagyok, ments ki innen!

Pisti átlagos magyar férfi. Vidékről kerül fel Pestre, nincsenek kimagasló képességei, de nagy reményekkel vág neki az életnek. Az első szerelem, a szüzesség elvesztése, az első állásinterjú, az első válás – filmszerűen pergő jelenetek, dialógusok, drámai helyzetek komikumba és abszurdumba oltva-oldva. Pistiből, a tanárjelöltből multikatona, a romantikus álmodozóból bolygóközi adatrögzítő, jelenkorunk csetlő-botló hőséből jövőnk fapados Supermanje lesz. Szerelem, gyengédség, szexrobotok. Álmok, multik, csapatépítések, kicsit sem békés nyugdíjasévek a Holdon. Voltaképpen majdnem csupa ismerős helyzet, csak éppen kissé más megvilágításban, nagy adag humorral. A Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépőjének szórakoztató és elgondolkodtató regénye.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Összeállította: M. M.

Fotók: Facebook, mupa.hu