72 ínycsiklandó leves receptje a januári Nők Lapja Konyhában

Az év leghidegebb hónapjainak sztárjai a finom és melengető levesek, ezért úgy döntöttünk, januárban egy egész lapszámot szentelünk nekik.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

nők lapja konyha
Galéria | 8 kép

Melegítsük a lelkünket!

Sokáig úgy voltam a levesekkel, hogy ha elém tették, szívesen megettem, de nem hiányoltam, ha nem volt, én magam pedig sose álltam neki ilyesmit főzni. Néhány éve aztán rászoktam, hogy ebédre csak egy tartalmas levest ettem a munkahelyemen, így nem teltem el annyira, és még délután is volt energiám dolgozni. (Nem mellesleg teli gyomorral recepteket szerkeszteni pont olyan, mint amikor a vasárnapi nagy trakta után az anyukák megkérdezik, mit főzzenek következő héten. Olyankor szokott pont mindegy lenni.)

Aztán jött a következő lépcső, és elkezdtem én is leveseket főzni. Krémlevessel indítottam, mert valamiért azt egyszerűbbnek gondoltam, pedig egy sültpaprika-krémleves semmivel sem kevésbé „macerás”, mint a zöldségekkel teli csirkeraguleves. És jött sorban a többi, ma már nagyjából abból kreálok levest, ami a hűtő zöldséges rekeszében van. Közben pedig sok mindenre rájöttem: nekünk a paszternák sokkal jobban bejön, mint a sima fehérrépa, izgalmasabb lesz a leves íze, ha újhagymáról indítom, a jó minőségű virsli/kolbász (esetleg némi tejföl) a legunalmasabb krumplilevest is fel tudja dobni, és a különféle zöldfűszerekkel egészen egyedi karakterű leveseket lehet alkotni. Manapság sokszor előfordul, hogy a kislányom mellett csak egy gazdag leves elkészítésére van időm, de se a párom, se én nem hiányoljuk a másodikat, ha megeszünk belőle egy nagy tányérral. Sőt, kifejezetten élvezzük, ahogy a hideg napokon forró levest kanalazunk, mert ahogy a nagymamája mondta, „lével kell jóllakni, az a lelket is melegíti”. Éppen ezért januári magazinunkat teljes egészében a levesekre építettük, kezdőknek és haladóknak, ráérőseknek és időhiányban szenvedőknek is mutatunk fogásokat.

A klasszikus ízek, illetve a különlegesebb ízkombinációk kedvelői is találnak benne ötleteket, remélem, sokat forgatott, „alap” darabbá válik ez a lapszámunk (is).

Februárban a már megszokott módon levessel, főétellel és desszerttel egyaránt foglalkozunk, érdemes lesz tehát február 6-án az újságárus felé venni az irányt!

Kajári Zsófia, felelős szerkesztő

Előfizetési lehetőség

Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek, vagy az alábbi képre különleges karácsonyi akciónkért!

Kövessetek minket a Facebookon, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!