Kampányt indított a TASZ a szülő- és gyerekbarát kórházakért

A Társaság A Szabadságjogokért jogvédő szervezet 2015 óta harmadszor gyűjtött adatokat a Magyarországon lévő gyermekosztályt működtető kórházakról. A „Gyerekkel vagyok” nevű kezdeményezés célja, hogy képet adjanak a kórházban gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, az „Ünnepek a kórházban” akcióval pedig azokon az apróságokon segítenek, akik idén nem tölthetik az otthonukban a karácsonyt.

A TASZ a Gyerekkel vagyok nevű kezdeményezésének keretein belül minden intézményt aszerint értékelt, hogy mennyire veszi figyelembe a gyerekek és a szülők jogait az ellátás során. A kampánnyal a gyermekbarát szemléletváltást szeretnék elősegíteni, melyre egyre több pozitív példát találni az országban – derült ki az idei átfogó felmérésből. Van olyan intézmény, amiben akvárium, falon át közlekedő modellvasút, máshol játszószoba és szakképzett óvónő várja a gyerekeket, míg egy másik kórházban sószoba áll rendelkezésre.

A szemléletváltást szeretnék előremozdítani a megújult tasz.hu/gyerekkelvagyok oldallal is, ahol a szülőknek lehetőségük van arra, hogy véleményezzék az általuk megismert kórházakat. Hiánypótló, hogy a weboldalon nemcsak jogi, hanem gyakorlati információk is elérhetők – például a látogatási időről, hogy bent maradhat-e a szülő éjszakára, vagy hogy van-e wifi. Az oldalon bárki értékelheti az intézményeket, ami nagy segítség azoknak, akik most készülnek a gyerekükkel kórházba.

Mindezek mellett a szervezet az Ünnepek a kórházban nevű akcióval azokon a gyermekeken segít, akik az év végi ünnepeket a kórházban kénytelenek tölteni. December 6. és 31. között csomagokat juttatnak el a beteg gyerekekhez országszerte, a csomagokba pedig a kórházi tartózkodáshoz nélkülözhetetlen tárgyak (pl. kézfertőtlenítőt, evőeszközt, jogokról szóló játék), valamint hírességek – többek között Mácsai Pál és Alföldi Róbert – által felolvasott mesék kerülnek.

A TASZ Ünnepek a kórházban-kezdeményezését ti is támogathatjátok! Hívjátok az adományvonalunkat a 13-600-as számon, majd üssétek be a 82-es számot, és egy kézfertőtlenítő árával (250 forint) támogassátok a kórházban gyógyuló gyerekeket!

Bővebb információt találtok az akcióról a TASZ Facebook-oldalán és további meséket a YouTube-csatornájukon.

Nyitókép: YouTube