Egy jó mozinak lehetetlenség ellenállni, és szerencsére nem is kell, ugyanis az év utolsó hónapjában ismét rengeteg érdekes alkotással rukkoltak elő a filmstúdiók. Lesz miből válogatni!

Wonder Wheel: Az óriáskerék

Woody Allennek mindig is jó érzéke volt a helyszínválasztáshoz filmjeiben, nincs ez másképp új drámája esetében sem: ezúttal a strandoktól nyüzsgő Coney Islandre kalauzol – fülledt nyári idő, vidámpark. Ebben az elvarázsolt környezetben négy ember sorsa fonódik össze. Az érzékeny, kapuzárási pánikban szenvedő Ginny (Kate Winslet) régen színésznő volt, most pincérnőként dolgozik, kisfiával és második férjével él együtt tengerparti lakásában. Férje, Humpty, egy szedett-vetett körhintát üzemeltet több-kevesebb sikerrel, a fiatal életmentő, Mickey (Justin Timberlake) pedig arról álmodozik, hogy egyszer író lesz belőle. A zűrös Carolina, Ginny második férjének lánya egy időre kénytelen meghúzni magát a családnál, hogy elbújjon az őt üldöző gengszter férje elől. A legnagyobb bonyodalmat mégsem a nyomában járó rosszfiúk jelentik, hanem a fiatal írójelölt, aki megpróbálja elcsábítani a boldogtalan feleséget, Ginny-t. Nagyon szeretjük Woody Allen színpadias alkotásait, ezért (is) itt a helye listánkon az új filmjének.

Bemutató: december 7.

Eszeveszett esküvő

Az év legzsúfoltabb időszakában nincs is másra szükség, mint egy életigenlő, szórakoztató mozira. Legnagyobb örömünkre minden idők legsikeresebb francia filmjének, az Életrevalóknak a rendezői  visszatértek, és egy fergeteges produkciót tettek le az asztalra. Az egész történet középpontjában egy álomesküvő áll, ahol végül minden rosszul sül el. Max, a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelt már le több száz grandiózus eseményt, arra még ő sincs felkészülve, ami a milliárdos jegyespár eseményén bekövetkezik. A történet az októberi  7. Mozinet Filmnapokon több városban is teltházzal futott, alig várjuk, hogy mi is láthassuk!

Bemutató: december 14.

Star Wars: Az utolsó Jedik

Vége a visszaszámlálásnak, néhány nap és megérkezik a hazai mozikba is a kultikus filmsorozat következő része, ami az előrejelzések szerint nagyon más lesz, mint a hetedik rész. Sokak szerint az utolsó Jedik rendezője és forgatókönyvírója, Rian Johnson elképesztően jó a karakterábrázolásban, ezért nem lepődünk majd meg, ha a nyolcadik epizód stílusa és hangulata markánsan eltér a korábbiaktól. Egy biztos: tűkön ülve várjuk a bemutatót.

Bemutató: december 14.

Az igazi csoda

Ha csak egy filmet néztek meg karácsonykor, ez legyen az! Megható és lebilincselő történetet láthattok egy kisfiúról, aki arcdeformitással született. A jófej és okos Auggie, bár már ötödikes, csak most kezdi az iskolát, ahol társai folyton kigúnyolják fura külseje miatt. A fiút alakító Jacob Trembley óriásit játszik a szülőket előadó Julia Roberts és Owen Wilson mellett. Nem lepődünk meg, ha többször is könny szökik majd a szemünkbe a film alatt, hiszen az előzetest nézve is ez történt: egyszerre sajnáljuk, szeretjük és szurkolunk a kisembernek.

Bemutató: december 14.

Doktor Knock

Omar Sy már az Életrevalókban és a Tajtékos napokban is belopta magát a szívünkbe, ezért számunkra kihagyhatatlan a következő filmje. A történet az ötvenes években játszódik, egy bájos kis hegyi francia faluban, ahol a fiatal férfi orvosnak adja ki magát. Megnyerő és nagyon karizmatikus férfi, aki valóságos csodákat művel a betegekkel, ezért nagyon hamar nagy népszerűségre tesz szert. De mégis hogyan lehet sikeres, ha sosem volt doktor? A válasz egyszerű: a ravasz idegen mindenkinél valamilyen nem létező betegséget diagnosztizál, aminek az a vége, hogy a lakók rövid idő alatt hipochonderekké válnak. Ám egyszer csak egy vonzó, fiatal nő lép a képbe, és egy csapásra minden megváltozik…

Bemutató: december 21.

Tökéletes hang 3.

Nagyszerű közös programnak ígérkezik a gyerekekkel a szórakoztató, zenés-táncos musicalsorozat harmadik része. Az előző epizódokban megszeretett fiatal, cserfes lányok végre átvették diplomájukat, és kiléptek a nagybetűs életbe. Nincs más hátra, mint munkát találni, ám ez közel sem olyan egyszerű feladat. A nagy kétségbeesésnek egy remek fellépési lehetőség vet véget, a lányok a tengerentúlra utaznak, hogy frenetikus a capella bandájukkal újra lenyűgözzék a közönséget.

Bemutató: december 28.

A nőkért

A nők szavazati jogáért folytatott harc az elmúlt években izgalmas alapja volt több filmnek is. A nőkért című alkotás 1971-be repít minket, és egy svájci feleség mindennapjait mutatja be, illetve azt, hogyan lesz belőle nőjogi aktivista. Megindító, szívhez szóló és nagyon is humoros mozinak ígérkezik az előzetes alapján, amit – nőként úgy érezzük – nem szabad kihagyni.

Bemutató: december 7.

Megjött Apuci 2.

Bár a kritikusok nem fogadták egyöntetűen pozitívan az amerikai vígjáték második részét, a közönség első visszajelzései alapján jó kis film lett ez. Ebben a részben az apucik mellett a nagypapák is részt vesznek a történetben: Brad macsó faterjának (Mel Gibson) feltett szándékában áll éket verni fia és egy másik fiatal apuka közé. A sztoriba beszáll az ultraérzékeny és érzelmes nagyapa, Brad apja, Don is. A kérdés, hogy vajon a két fiúnak sikerül-e összehozni a közös, nagy családi karácsonyt a sok zavaró tényező ellenére. Könnyed kikapcsolódásnak tökéletes.

Bemutató: december 7.

Amit még érdemes megnézni

Természetesen nemcsak a fenti filmekre érdemes beülni, a december további érdekességeket is tartogat. A Szerelem tesztelve című alkotás a romantikus filmek kedvelőinek briliáns választás, a belga-francia mozi amennyire bonyolult, annyira magával ragadó történet is egyben. Úgy látszik, hogy az év utolsó hónapjában ezekből a humoros, szerelmi filmekből nem fogunk kifogyni: Juliette Binoche a Jöjj el napfény!-ben elvált anyaként az igaz szerelmet keresi. Ha szeretnétek minden gondot magatok mögött hagyni, és a hasatokat fogni a nevetéstől, akkor a Szex, ex, szerelem is jó választás lehet. A film öt francia pár boldogtalan pillanatait meséli el, humorral fűszerezve. És hát, mi más is lehetne a történet helyszíne, mint a szerelmesek városa: Párizs.

Szöveg: D.E.

Fotó: IMDb