Az a szép a filmiparban, hogy mindig van olyan újdonság, amit várhatunk. Ez 2017 novemberére is igaz, a szakma ugyanis ismét rengeteg érdekes alkotással próbál minket moziba csábítani.

Budapest Noir

Szereplők: Kolovratnik Krisztián, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János, Tenki Réka, Kováts Adél

Mióta kiderült, hogy Kondor Vilmos regényét megfilmesítik, tűkön ülve vártuk a pillanatot, hogy képzeletben együtt nyomozhassunk a főszereplő Gordon Zsigmonddal a ’30-as évek Budapestjén. A bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála miatt kezd kutatásba, ám a szövevényes szálak egyre aggasztóbb helyzetbe sodorják a férfit.

Bemutató: november 2.

A viszkis

Szereplők: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor, Gazsó György

A várva várt Viszkist végre szélesvásznon láthatjuk! Egy kultikus figura kultikus élettörténete izgalmas képi világgal fűszerezve. Nem is kell ennél több egy izgalmas késő őszi estéhez!

Bemutató: november 23.

Thor: Ragnarök (Thor Ragnarok)

Szereplők: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Cate Blanchett

Négy évnyi várakozás után végre megérkezett a mozikba a Thor-filmek harmadik része, melyben egyik kedvenc főistenünknek az asgardi civilizációt kell megmentenie a fenyegető veszélytől. Bár a pörölyre ezúttal nem számíthat, egy régi jó szövetségesre talán mégis – már feltéve, ha sikerül a dühöngő zöld szörnyeteget visszaváltoztatnia Bruce Bannerré. Kíváncsian várjuk, hogyan küzd meg a helyzettel, hiszen eddig csak egyetlen ember tudott hatni Hulkra, Natasha Romanoff, akit ezúttal egy egész univerzum választ el hőseinktől.

Bemutató: november 2.

Madame

Szereplők: Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy de Palma, Michael Smiley

Anne és Bob egy párizsi kastélyba költöznek, melynek apropóján vacsorát rendeznek jómódú ismerőseiknek. Csakhogy hiba csúszik a számításba: a ház úrnője észreveszi, hogy tizenhárom főre terítettek meg, márpedig a tizenhármas szám rossz ómen, ezért szükség van egy beugróra, hogy párosan legyenek. A választás az egyik szobalányra esik, akit spanyol nemesasszonyként mutat be a vendégeknek, ezzel azonban nem várt lavinát indít el. Egy vérbeli romantikus vígjátéknak, ami ráadásul szembe megy a társadalmi konvenciókkal, nehezen tudunk ellenállni.

Bemutató: november 16.

Hét nővér (What Happened to Monday)

Szereplők: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, Pal Sverre Hagen

A népesség rohamos növekedése napjaink egyik legégetőbb problémájának számít, így Tommy Wirkola alkotását nagyon is aktuálisnak érezzük: mi történik akkor, ha a szigorú családpolitika gépezetébe hiba csúszik? A történet szerint egy férfi hét unokáját neveli, akik megszólalásig hasonlítanak egymásra. A gond csak az, hogy az érvényben lévő jogszabály szerint a házaspároknak csupán egyetlen gyermekük lehet, ezért a lányok mind ugyanazon személyazonosság alatt élnek. Amikor egyikük nyomtalanul eltűnik, a nővéreknek össze kell fogniuk a túlélés érdekében. Elgondolkodtató alkotás egy valós problémáról – már önmagában ezért is érdemes jegyet váltani rá.

Bemutató: november 23.

Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express)

Szereplők: Daisy Ridley, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Kenneth Branagh, Judi Dench, Michael Pena

A jól ismert történet szerint az Isztambulból Párizsba tartó vonaton gyilkosság történik, amit a zseniális belga nyomozó, Hercule Poirot megpróbál megoldani. Persze nincs egyszerű dolga, hiszen mindenki nagyon gyanúsan viselkedik, ám a legendás nyomozó nem ismer lehetetlent. Agatha Christie klasszikusának legújabb feldolgozása igazi sztárparádé, némi akcióval körítve. Vétek lenne kihagyni.

Bemutató: november 9.

Amit még érdemes megnézni

Természetesen nemcsak a fenti filmekre érdemes beülni, a november további érdekességeket is tartogat. Az Igazság Ligája című alkotás a DC képregény-birodalom legkedveltebb hőseit, Batmant, Wonder Womant, Aquamant, Cyborgot és Flasht rendezi csatasorba, ugyanis a Földet olyan katasztrófa fenyegeti, amit a szuperhősök csakis egyesített erővel tudnak legyőzni.

A horror és thriller műfajában a hónapban különösen nagy a verseny. A Boldog halálnapot! című filmben egy egyetemista lány újra és újra átéli azt a napot, amelynek a végén brutálisan meggyilkolják, így nem marad más lehetősége, mint kideríteni, ki tör az életére. Az előzetes alapján az Emlékszem rád cselekménye is izgalmasnak ígérkezik: a történet szerint három barát Izland egyik kisvárosában szeretne panziót nyitni, de a felújított épület éltre kel, az újdonsült lakóknak pedig dönteniük kell: maradnak vagy küzdenek. Nem utolsó sorban a Megtorlásról sem feledkezhetünk meg, ami egy vadnyugati kisvárosba kalauzol, ahol a tiszteletes a hamis prófétáktól óvja a város hiszékeny lakosságát, de valójában ő is egy báránybőrbe bújt farkas, rengeteg titokkal, ami veszélyt hoz a közösségre.

Rossz anyák karácsonya című alkotás rengeteg szórakoztató pillanatot tartogat, ugyanis a szabadelvű és túlhajszolt anyukák ezúttal a karácsony ünnepe ellen lázadnak. Egy valamire azonban még ők sem számítanak: a saját anyáik felbukkanására, akik szerint ez az állapot tarthatatlan. Végezetül pedig a gyerekekre gondolva a Szörnyen boldog család című animációs filmet is a figyelmetekbe ajánljuk, melyben a Wishbone családnak a gonosz Baba Yaga átkát kell legyőzniük, hogy ismét emberré változzanak.

Szöveg: D.A.

Nyitókép: IMDb