Hihetetlenül izgalmas kulturális programokat tartogat az idei ősz is, amik közül kiemelkednek a kiállítások. A teljesség igénye nélkül most a szerintünk legjobbakat ajánljuk nektek, amiket mindenképp látni kell.

Sebastião Salgado: Genesis – Műcsarnok

A bolygónak írt szerelmes levélként emlegeti a híres fotográfus, Sebastião Salgado saját nagy volumenű művét, ami egy nyolcéves projekt eredményeiről számol be. A Genezis a modern társadalom hatásaitól még mentes hegyeket, sivatagokat, óceánokat, állatokat és népeket – a még érintetlen bolygó tájait és élővilágát – mutatja be lenyűgöző fényképeken keresztül. A kiállítás öt földrajzi területre tagolódik: menedékek, déli földterületek, Afrika, Amazonia és Pantanal, valamint északi terek. A fényképeken keresztül Salgado a törékeny bolygónk előtt tiszteleg, felhívva a figyelmet arra, hogy Földünk megvédése mindannyiunk feladata.

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Szeptember 6-tól november 12-ig

Helyszín: Műcsarnok – Budapest, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

World Press Photo 2017 – Néprajzi Múzeum

A World Press Photo pályázat – amit évente rendeznek meg – a világ legjelentősebb sajtófotó versenye. Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket. A korábbi évekhez hasonlóan pedig idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának.

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Szeptember 22-től október 23-ig

Helyszín: Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Gazdálkodj okosan – Ludwig Múzeum

Az izgalmas és rendkívül elgondolkodtató kiállítás a kortárs képzőművészet és a gazdaság kapcsolódási pontjait vizsgálja. Mindezt olyan témák érintésével, mint egyebek mellett a művészi munka társadalmi helyzete, a szabadidő kérdése, az érték fogalma vagy a művészek által megalkotott gazdasági modellek működése. Az, hogy a kiállítás címe egy ismert társasjáték nevét viseli, nem véletlen, hiszen nemcsak a múzeum egyik nagyméretű installációjára utal, hanem a játékhoz hasonlóan a kiállítás is társas tevékenységként tekint a gazdaságra épp úgy, mint a művészetre.

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Október 13-tól 2018. január 14-ig

Helyszín: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

A táj konfigurációja – Bernát András retrospektív kiállítása – Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ

Bernát András zsigeri tehetsége nagyon korán megmutatkozott: már főiskolásként jelen volt a magyarországi újfestészet kialakulásánál. A mostani kiállítás a főiskolai éveket megelőzően készült hiperrealista képektől az álmok inspirálta szürrealista tájképeken és a holisztikus szemléletben készült fotókon keresztül vezet el az utóbbi időszakot meghatározó absztrakt sorozatokig.

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Szeptember 9-től október 29-ig

Helyszín: Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ, 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Hazatért művek – François Fiedler – Ferenczy Múzeum

A magyar származású festő műveiből nyíló kiállításon betekintést nyerhetünk François Fiedler, azaz Friedler Ferenc különleges alkotásmódjába. Az energikus, mozgalmas olajfoltok és az egyes színrétegeket roncsoló, visszabontó festői módszer által létrejött kompozíciók vibráló látványvilágot teremtenek. François Fiedler kiállítása olyan dimenzióba kalauzol, ahol a természet és művészet egysége lát napvilágot.

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Szeptember 15-től november 5-ig

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum, 2000 Szentendre, Kosstuh Lajos utca 5.

Textúra 2017 – Magyar Nemzeti Galéria

Jó hírünk van a Textúra-estek rajongóinak! A nagy sikerű összművészeti előadássorozat 2017-ben is folytatódik, és idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom, valamint színház találkozásának. Az alapötlet változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával. Ezúttal is felejthetetlen élményre lehet számítani.

Bővebb információkat itt találtok az estről.

Időpont: Szeptember 26-tól november 14-ig

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

A szegények szolgálatában – Egri Érseki Palota

A ferences szegénygondozó nővérek életét bemutató kiállítást az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban lehet megtekinteni. A tárlat a rend megalapításának jelentős, 90. jubileuma alkalmából nyílik. Nem érdemes kihagyni!

Bővebb információkat itt találtok a kiállításról.

Időpont: Október 6.

Helyszín: Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont. 3300 Eger, Széchenyi István u. 3.

Fotó: mng.hu, muzeumicentrum.hu, modemart.hu, ludwigmuseum.hu, neprajz.hu, mucsarnok.hu, facebook.com/egriersekipalota,