Akár kezdő, akár haladó szakácsok vagytok, bizonyos kötetek hasznos segítséget nyújthatnak a konyhában. Mi témakörönként összegyűjtöttük a saját kedvenceinket – ezekben sosem csalódtunk még, bízunk benne, hogy ti sem fogtok!

Horváth Ilona: Szakácskönyv

Szalay Könyvkiadó, 1590 Ft

Horváth Ilona szakácskönyve valószínűleg olyan klasszikus, ami minden háztartásban fellelhető egy szamárfüles példányban. Generációk tanultak meg sütni főzni az alapműből, hiszen a lehető legegyszerűbben mutatja be a magyar konyha kedvenceinek elkészítését. Ha valamiben elbizonytalanodunk, mindig ebben keressük a választ – kezdő fakanálforgatóknak kifejezetten ajánljuk!

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Jamie Oliver: Jamie főzőiskolája

Park Kiadó, 5200 Ft

Ha valamit megtanultunk a L’ecsó című animációs filmből az az, hogy főzni bárki tud. Jamie Oliver is ezt bizonyítja szakácskönyvében: olyan egyszerű és gyors receptekkel vezeti be a kezdőket a főzés tudományába, hogy a bátortalan próbálkozók néhány hét alatt gyakorlott szakácsokká nőhetik ki magukat. Hogy honnan tudjuk mindezt? Részben mi is Jamie tanítványai vagyunk. ;)

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Mary Berry: Desszertek

Vince Kiadó, 5096 Ft

Mary Berry az egyik legismertebb szakácskönyvíró Nagy-Britanniában, de a neve itthon is fogalommá vált, hála a Sütimester című televíziós műsornak. Amennyiben a tökéletes desszert elkészítéséről szeretnétek többet megtudni, akkor a torták királynőjének klasszikusát érdemes felütni, mert édességeinek egyszerűen nincs párja.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Gordon Ramsay: Mennyei halételek

T. Bálint Kiadó, 5375 Ft

Lehet, hogy a sztárséf stílusa sok esetben kifogásolható, ám a főztjére nem lehet panasz, különösen, ha halételekről és a tenger gyümölcseiről van szó – ezek ugyanis Gordon Ramsay személyes kedvencei. Ha ti is elmerülnétek a tengeri fogások elkészítésének rejtélyiben, akkor nem érdemes másik „szakirodalomhoz” nyúlni, ezek a receptek egytől-egyig páratlanok és éttermi minőségűek, amikkel lenyűgözhetitek a családot.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Váncsa István: Ezeregy+ recept

Libri Könyvkiadó Kft., 4749 Ft

Váncsa István műve a konyhaművészeti ismeretek enciklopédiája, ugyanis a könyvben minden benne van, amit a gasztronómiáról tudni érdemes. Ám, ha azt gondoljátok, hogy ez is csak egy szakácskönyv, nagyon meg fogtok lepődni, mert kötet sajátos stílusban íródott: egyszerre receptgyűjtemény, kultúrákat bemutató lexikon és humoros anekdotákkal átszőtt kiadvány. Az egyik legnagyobb kedvencünk.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Vrábel Kriszta: 160 grammos szénhidrátdiéta

Central Médiacsoport Zrt., 3120 Ft

A Nők Lapja Konyha állandó szerzője azt mutatja be szakácskönyvében, hogy akkor sem kell a változatos és ízletes falatokról lemondanunk, ha egészséges alapanyagokból dolgozunk. Sokan a diéta szó hallatán megrettennek a kötettől, de általa tényleg minden nélkülözés nélkül kezdhetjük el az életmódváltást – ezt korábbi receptjeink is bizonyítják.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Kereki Noémi: Tésztaműhely

Csipet Kiadó, 4400 Ft

Az otthoni tésztakészítés minden csínját bínját elsajátíthatjátok a Tésztaműhely segítségével: megtanulhatjátok, hogyan készülnek a durumtészták, a metéltek, a töltött tészták, a gombócok vagy a klasszikus magyar és olasz tészták, sőt, a hozzájuk illő szószokról is tájékozódhattok a kötetből. Ha a főzést az alapoknál, vagyis az alapanyagok elkészítésénél kezdetének, ez a tökéletes segítség hozzá.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Budai Zsanett – Tonté Barbara: Romani Gastro

Libri Könyvkiadó Kft, 3799 Ft

A cigány konyha és a magyar tradíció találkozása olyan elementáris erővel bír, ami egy egész szakácskönyv megírására sarkallta Budai Zsanettet és Tonté Barbarát. A két hölgy célja az volt, hogy a roma gasztronómiát a szélesebb közönséggel is megismertessék, illetve, hogy fenntarthatóbbá tegyék. Receptjeikben nincs hiba, az ember már a szakácskönyv átlapozása közben úgy érzi, hogy mindegyik fogást ki kell próbálnia. A szerzőkkel készült interjúnkat itt olvashatjátok.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Serényi Zsolt: A tetovált séf – Grill és BBQ télen-nyáron

Central Médiacsoport Zrt., 3984 Ft

Nincs kerti parti rácson vagy éppen nyárson sütött ételek nélkül, ám a meleg nyári esték sztárfogásaihoz nem árt némi elméleti tudás is – ebben nyújt segítséget Serényi Zsolt műve. A könyvben nemcsak szuper grill- és BBQ-ötleteket találtok, de egyúttal azt is elolvashatjátok, valójában mi a különbség a két elkészítési mód között. Ezt a kiadvány nevezhetnénk a rácson sütés Bibliájának is, úgyhogy ha sok kerti sütést terveztek, ezt a kötetet mindenképpen érdemes beszerezni.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Szöveg: D.A.

Fotó: a kiadók oldalai