A tikkasztó júniusi melegben remek kulturális programokkal frissíthetjük fel magunkat: 15. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, lesz Szent Iván-éj a Diósgyőri várban, de az egri Jóganap is szórakoztatónak ígérkezik. Emellett bemutatják a Családi játszmák című darabot is.

Múzeumok Éjszakája

Ezen az éjszakán 15. alkalommal nyílnak meg a múzeumok, és rengeteg izgalmas programmal várják a látogatókat országszerte. Nagyjából 380 intézmény mutatkozik be 2100 eseménnyel, hogy jobban megismertessék a látogatókat rendkívüli kincseikkel. Mi idén sem hagyjuk ki!

A múzeumokról és a programjaikról itt olvashattok. 

Időpont: Június 24.

Helyszín: Országszerte

Szent Iván-éj a Diósgyőri várban

Június 24-én fellobban Szent Iván tüze, amelynek fényénél a vár ismét titkokat mesél királyi szerelmekről, bűvös virágokról és népi hiedelmekről. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, horoszkópos és csodaszer árus vidítja fel a vendégeket, párválasztó varázslatokat ismerhetünk meg, hogy aztán parazsat ugorva teljesüljenek legtitkosabb vágyaink. A Diósgyőri várban évszázados titkok tárulnak föl: hogyan lett a magyaroknál Keresztelő Szent János születésének ünnepéből Szent Iván éjszakája? Milyen hiedelmeket, babonákat őrzött meg a népi emlékezet? Vajon megváltoztatta volna-e királynéink sorsát egy Szent Iván-éji varázslat?

A részletes programról az esemény Facebook-oldalán tájékozódhattok. 

Időpont: Június 24.

Helyszín: Diósgyőri vár, 3534 Diósgyőr, Vár u. 24.

Echoes – Kiállítás a finn formatervezés és építészet 100 évéről

A Fuga – Kortárs Építészi Központban nyílik az Echoes című vándorkiállítás, amely Finnország elmúlt 100 évének építészetét és formatervezését mutatja be több, mint 100 tárgy és épület szemléltetésével. A 2017-ben függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Finnország jól ismert és eddig kevésbe látott gyöngyszemeivel is találkozhatnak az érdeklődők. A kiállítás nyolc témán keresztül mutatja be az ország építészetet és iparművészetet: Csend, Fény és árnyék, Egyenlőség, Fejlődés, Emberalkotta, Tájkép, Hagyomány és Közösség címmel, de kronológiailag leginkább az 1950-es és 60-as évekre, valamint a jelen tárgyaira koncentrál.

Bővebb információt itt találtok a tárlatról. 

Időpont: Június 29-től július 7-ig tekinthető meg

Helyszín: Fuga, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Jóganap és a varázslatos India ezer arca Egerben

Harmadik alkalommal rendeznek Nemzetközi Jóganapot és második alkalommal Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivált Egerben. Az egész napos, ingyenes esemény nem titkolt célja tovább erősíteni Magyarország és India kulturális kapcsolatait, illetve felhívni az emberek figyelmét az egészséges életmód fontosságára. És hogy mit is kínálnak a szervezők az érdeklődőknek a napüdvözlettől holdüdvözletig, azaz a reggel 6-tól este 8-ig terjedő időszakban? A középpontban természetesen a jóga áll majd, amelynek szinte minden válfajával megismerkedhetnek a résztvevők, akik nemcsak helyi szakemberektől kapnak segítséget a különböző gyakorlatok elvégzéséhez, hanem egy igazi indiai jógitól is.

A programokat itt találjátok. 

Időpont: Június 24.

Helyszín: Eger, Eszterházy tér

Családi játszmák a Belvárosi Színházban

A történet alaphelyzete egyszerű, karácsony alkalmából összegyűlik a család, hazajön a két fiútestvér a szülőkhöz, s hozzák magukkal saját családjukat. Ahogy ez lenni szokott: frusztrációk, kényszerképzetek, rokonszenvek és ellenszenvek kerülnek felszínre. A darab azonban több ennél, közös komédia és cinkos játék is a közönséggel, amin keresztül mindenki kacagtató és önironikus szabályszerűségeket olvashat le önmagáról is.  Az előadásban Ötvös András, Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János és Csikász Ágnes szerepelnek.

Jegyeket itt válthattok az előadásra.

Időpont: Június 27-től látható

Helyszín: Belvárosi Színház, 1075 Budapest, Károly krt. 3/a

Rájátszás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiválján találkozhat a közönség ismét a Rájátszással, ami az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciója. Itt a létrehozás és az előadás nem arról szól, hogyan lesz valaki személyesen nagy sztár, hanem arról: hogyan lesz egy dal nagyon jó. Fellépők: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán Papa.

Jegyeket itt válthattok a koncertre. 

Időpont: Június 29.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: Orlai Produkciós Iroda, Média Eger Kft., Diósgyőri vár, Finnagora, facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum, facebook.com/muzeumokejszakaja

Ez is érdekelhet